Style Blog

ELEGÁNS MEGOLDÁSOK: LONGINES, MONTBLANC ÉS FRÉDÉRIQUE CONSTANT DIVATÓRÁK TESZTELÉSE

Mi a lényege az eleganciának? Három divatórát hasonlítottunk össze, a Frédérique Constant Manufacture Classic, a Longines Master Collection és a Montblanc Star Classique Date Automatique órákat, amely alapján három teljesen különböző válaszhoz jutottunk. Az eredményekkel, jellemzőkkel és árakkal kapcsolatos adatokat cikkünkben megtalálja.

 

 

 

 

 

 

 

Az eleganciát nehéz meghatározni. Az elegancia jelenlét, egy életstílus. Egy kialakítás elegánsnak tűnhet azáltal, hogy kis helyen több funkciót hangol össze. Egy tárgyat, mint egy órát, elegánsnak tarthatják, ha csupán az alapvető alkotóelemeket tartalmazza. Coco Chanel így nyilatkozott: „Az elegancia lemondás.”. A Webster szótár az eleganciát az alábbiak szerint definiálja: „méltóságteljes finomság vagy visszafogott gyönyörű stílus.”

A Frédérique Constant Manufacture Classic órájával bemutatja a számlap guilloché kidolgozásának és a rajta található nyomtatott római számok vonzerejét. Ugyanez a helyzet a Montblanc Star Classique Date Automatic óra esetén: a számlapon hagyományos guilloché mintázat látható. A három arab szám és az óraindexek kisebbek és kifinomultabbak, mint a kollekció egyéb modelljei esetén. A Longines Master kollekciót először 2005-ben mutatták be, ami tökéletesen példázza az eleganciát. A kollekcióból általunk kiválasztott óra számlapját arab számok, kék színű levél alakú mutatók és szemes kidolgozás díszíti.

A Montblanc órán szintén levél alakú mutatók láthatóak, de rózsaarany színben, ami illeszkedik a számlapon található számokhoz és indexekhez. A Montblanc logó a másodpercmutató rövidebb végén helyezkedik el. A Longines óránál a számlapon látható nap/dátum ablak és a hármas szám rontja az óra egyébként kiegyensúlyozott megjelenését. A Frédérique Constant egy még kifinomultabb módszerrel mellőzte a római számokat a számlap alsó részéről (V, VI és VII) a dátumot mutató mellékszámlap javára. A Breguet-mutatók és a római számok retro kinézetet kölcsönöznek, de a számlapon található különféle kidolgozások és jelzések ezt kissé ellensúlyozzák.

Mind a három óra az egyszerű funkcióinak köszönhetően egyformán olvasható, legalábbis nappal. Vita tárgya, hogy a foszforeszkáló anyagok csökkentik-e az óra eleganciáját, de meg kell jegyeznünk, hogy egyik órát sem lehetett éjszaka olvasni – ami nem túl elegáns, ha figyelembe vesszük a funkcionalitásuk csökkenését.

A Manufacture Classic tokja pazar és szép, nagy, hagyma alakú koronával.

Az FC-710 szerkezet megbízhatóan megmunkált, szépen díszített, és megfelelő eredményeket mutat.

A Montblanc óra kicsi, de elegáns hagyma alakú koronájának jelentős funkciója van, emellett jól illeszkedik a vékony kétszínű tokhoz. Könnyen megfogható, és minden innen irányítható funkció megfelelően elérhető használatával. Oldalról nézve a Montblanc három részes tokja, ami egy UFO-hoz hasonlít, a zafír hátlap felé keskenyedik, így az óra vékonyabbnak tűnik, mint valójában, és hozzájárul a kényelmes viseléshez. A hajlított szíjtartó fülek szintén elősegítik a komfortérzetet. A fekete alligátor szíjat egy egyszerű fogas zár egészíti ki.

A Longines és a Frédérique Constant pillangózárral rögzíti a bőrből készült szíjat. A Longines dupla pillangózárának kéttónusú megjelenése szokatlan külsőt biztosít. Zárt állapotban az arannyal borított rész látható. A tok 18 karátos aranyból készült, amely selymes és sima, de mégsem annyira izgalmas, mint a Montblanc tokja. A Longines barázdált koronáját nem annyira könnyű megfogni és elfordítani, mint a Montblanc hagyma alakú változatát.

A Frédérique Constant órát szintén hagyma alakú korona díszíti, hosszabb formája illeszkedik az óra elrendezéséhez. De ez nem azt jelenti, hogy könnyű lenne használni. Valójában éppen az ellenkezőjével találkoztunk. Az óra három részből álló tokja aranyozott, amely a Longines és a Montblanc modellekhez képest kedvezőbb árat eredményez. A Frédérique Constant saját szerkezete az óra árát szintén egyedülállóvá teszi a társaihoz képest.

A zafír ablakkal rendelkező csavarmentes hátlapon keresztül látható a nagyobb Frédérique Constant FC-710 szerkezet. A cég második saját szerkezetét, megfizethető órák alap szerkezetének tervezték, és 2012 óta jelen van a Manufacture kollekcióban. Ez számos előnnyel jár. A hátlapon keresztül mutatós megmunkálások, kékszínű csavarok és a lendkerék felett egy érdekes hídszerű struktúra látható. A mért eredmények szintén jónak bizonyultak. A teszt során a Calibre FC-710 szerkezetnél lehetett a legjobb és legkiegyensúlyozottabb eredményeket látni, mind az átlagok, mind a különböző pozíciók tekintetében.

A Master Collection esetén a számlap és a mutatók hagyományos kinézettel rendelkeznek – a 3-as számnál ugyan kissé megbomlik az egység.

Az ETA-alapú Caliber L636.5 megfelelően működik, a hátlap mögött a legjobb oldala látható.

Sajnos ugyanez nem mondható el a Sellita-alapú Montblanc Calibre MB 24.09-ről. Habár teljesen felhúzott állapotban az eredmények jelentősen nem tértek el, különböző helyzetekben jelentős eltérések mutatkoztak. A finoman kidolgozott óra szerkezete előkelő benyomást kelt.

Az ETA-alapú Longines Caliber L636.5 különböző dekoratív elemekkel és egy arany oscillatorral büszkélkedhet. Teljes felhúzás esetén az óra naponta 6,3 másodpercet siet, míg 24 órás járást követően 5,2 másodpercet: kiegyensúlyozott eredmények, habár nem annyira jók, mint a Frédérique Constant saját szerkezete esetén.

Terjedelmesebb méretéből adódóan a Manufacture Classic nem a legelegánsabb darab ebben az összehasonlításban, de a csavarmentes hátlap, az 50 méterig tartó vízállóság, a pillangózár és a saját szerkezet jó eredményekkel kiegészítve egy elegáns, ár-érték arányban is megfelelő órához vezet.

Ebből a szempontból nem a Montblanc Star Classique Date Automatic nyújtja a legtöbbet. Az arany szín kizárólag a lünettán jelenik meg. A rózsaarany Longineshez képest viszonylag drága, és habár rozsdamentes acél, jóval költségesebb, mint a Frédérique Constant, annak ellenére, hogy kissé egyenetlenül egy standard szerkezet hajtja. Azonban a külső eleganciát tekintve magasan az első. Ebből a szempontból a Longines Master Collection óra a Montblanc és a Frédérique Constant mögött áll. A viszonylag magas ára az arany toknak köszönhető. Összefoglalva összehasonlításunkat megállapíthatjuk, hogy az elegancia különböző helyekről eredhet, és számos ízlésvilágot tükröz.

A Star Classique kellemes megjelenésű szíja kényelmesen illeszkedik a csuklóra. A korona könnyen használható.