Hírek

Monaco Piece d'Art

Monaco Piece d’Art – A TAG HEUER FELÚJÍTJA AZ EREDETI MONACO KARÓRÁKAT

Monaco Piece d’Art – A NAGY FINÁLÉ:
A TAG HEUER AZ 50. ÉVFODULÓ ALKALMÁBÓL FELÚJÍTJA AZ EREDETI MONACO KARÓRÁKAT

A fél évszázaddal ezelőtt bemutatott ikonikus Monaco előtt tisztelegve a TAG Heur bemutatja a Monaco Piece d’Art modellt, amely a művésziesség és a kézműves órakészítés csodálatos harmóniájából született.

La Chaux-de-Fonds, Svájc – 2019. október 25.: A Monaco 50. évfordulójának tiszteletére létrehozott ünnepségsorozat csúcspontja: a TAG Heuer megalkotta az egyedülálló Monaco Piece d’Art modellt. Az eredeti 1969-es ikonikus modell felújított változata (referenciaszám: 1133B) 2019. december 10-én New Yorkban megrendezett Game Changers óra aukción kerül bemutatásra. Az aukció során befolyt összeget az „US charity United Way of New York City” nevű szervezet kapja. A kizsákmányolt gyermekek és családjuk életszínvonalának fejlesztése céljából a TAG Heuer az „United Way of New York City” oktatási programját támogatja.

Monaco Piece d'Art

Monaco Piece d’Art

A Monaco Piece d’Art átdolgozását a TAG Heuer saját szakértői végezték a „Vintage After-Sales” részlegen. A TAG Heuer székhelyén lévő (in La Chaux-de-Fonds, Svájc) múzeumból kiválasztva a karórában az eredeti Calibre 11 – az első automata felhúzású kronográf szerkezet, amelyet 1969-ben adtak ki Monacóban -, illetve az eredeti acél szíj található meg.

„A jelentős mérföldkőhöz érve a cég örökségért felelős részlege azon gondolkozott, hogy mivel ajándékozza meg a Monacot az 50. évforduló alkalmából. Elhatároztuk, hogy létrehozunk egy egydarabos kiadást: egy olyan remekművet, amely megünnepli az ikont, és tisztelettel adózik egyedülállósága előtt. Eredeti elemeket is felhasználtunk, majd dekoráltuk azokat, amely korábban soha nem történt.” – magyarázta a TAG Heuer örökségért felelős részlegének vezetője Catherine Eberlé-Devaux.

 

Az egyedülálló karóra legkiemelkedőbb jellemzője a dekorált szerkezet, amely az átlátszó tokon keresztül megtekinthető. Eredetileg a tok hátlapja zárt volt, de a TAG Heuer kiválóan képzett szakemberei kivágtak egy kör alakzatot a rozsdamentes acélból, amelyet zafírkristállyal pótoltak. A továbbfejlesztés segítségével kiválóan látható a dekorált szerkezet. Az órakészítők szétszerelték a szerkezetet és a különböző elemeket, majd a kronográf minden alkotórészével dolgoztak. Ez magában foglalta az összes elem lesarkítását, csiszolását, illetve a tekerhető alkatrészek polírozását. Emellett három új ékkővel bővült az óra, így összesen 20 rubinnal rendelkezik. A legszembetűnőbb művészi munka a hídon látható: kézzel gravírozva, az 1970-es évek stílusát idéző betűtípusával a „Cal. eleven” felirat olvasható a perc és másodperc számláló kronográf hídján. Az óraszámláló hídján pedig a „Monaco” szó látható. A két hidat újra kellett alkotni, mivel az eredetiek túl vékonyak voltak a gravírozáshoz. Emellett a dátum lemezt szintén kicserélték, a számok fekete helyett piros színűek.

Monaco Piece d'Art

Precíz szaktudás

Az óra kézzel történő megmunkálása nagy szakértelmet igényelt. Négy kiváló órakészítő dolgozott a Monaco Piece d’Art megalkotásán három hónapon keresztül. A munkához eddig nem létező, speciális eszközöket kellett létrehozniuk. Nem volt lehetőség hibázni, a megmunkálásának teljes egészében kézzel kellett történnie, mivel egy gép nem is tudta volna megállapítani a munka minőségét. Így az órakészítők ott hagyták a jellegzetességüket a szerkezeten, a tokon és az óra teljes megjelenésén, kihangsúlyozva ezáltal az óra eredetiségét és értékét.

Monaco Piece d'Art

Egy órásdoboz, amely az egész történetet magában hordozza

A Monaco Piece d’Art egy speciális pirosan lakkozott fadobozban kerül bemutatásra. Az eredeti órához tartozó történelmi Monaco szórólap szintén tartozék. A bonyolult hátlapot Julie Kraulis művésznő alkotta újra. A 18×18 inch méretű fekete-fehér rajz kerete ugyanabból a fából készült, mint az óra doboza. Az óra mellé jár még a „Paradoxical Superstar” másolata a TAG Heuer tiszteletbeli elnöke, Jack Heuer által dedikálva. A könyvet a Monaco 50. évfordulójának tiszteletére adták ki, korabeli szakértők véleményét, az ikonikus óra dizájnjairól és szerkezeteiről szóló vázlatokat tartalmaz.

Monaco Piece d'Art

Egy év ünneplés

Az eredeti modell bemutatása öt limitált kiadású Monaco karórát követett, amelyek a legendás karóra különböző évszázadaiban nyújtottak betekintést. Az órákat egyenként mutatták be különböző exkluzív eseményeken, amelyek nagyobb városokban kerültek megrendezésre 2019: az első órát (1970-es kiadás) a Monaco Formula 1 Grand Prix keretében, a másodikat (1980-as kiadás) Le Mansban, a harmadikat (1990-es kiadás) New Yorkban a Formula E Bajnokságon, a negyediket (korai 2000-es kiadás) Tokióban, az ötödiket (2009-2019 kiadás) a Space Plus Shanghaiban mutatták be.

MONACO PIECE D’ART
Referenciaszám: 1133B

Monaco Piece d'Art

TÉNYEK ÉS JELLEMZŐK

SZERKEZET

Heuer eredeti Automatic Calibre 11, átmérő: 31 mm, 20 ékkő, egyensúlykerék, amely óránként 19 800 rezgést végez (2,75 Hz), 38 órás járástartalék, gravírozások a kronográfon és az óraszámláló hídon

FUNKCIÓK

Kronográf másodperc, perc és óra jelzéssel; dátum, óra és perc

TOK

39 mm-es átmérő, rozsdamentes acél tok, rögzített rozsdamentes acél lünetta, akrilkristály, polírozott rozsdamentes acél korona 9 óránál és nyomógombok 2, illetve 4 óránál, rozsdamentes acél hátlap zafírüveg nyílással

SZÁMLAP

Matt kék számlap, nikkellel futatott indexek piros pontot és fehér tríciumot tartalmazó részletekkel

SZÍJ

Rozsdamentes acél szíj