Hírek

Az óramutató megmarad a fekete körön belül és nem zavarja a táblázat leolvasását

Mido Decompression Timer: átúszunk a szivárvány alatt – 2. rész

Mido Decompression Timer – A Decompression Timer vitathatatlanul legnagyobb attrakciója és névadója azonban maga a számlap. Fekete alapon tarkabarka koncentrikus köröket látunk, melyek középpontjában megnyugvással ismerjük fel a 3-6-9-12 órákat jelző arab számokat.

A teljes átmérőhöz képest irreálisan rövid, dauphine stílusú, háromszögletű mutató mellett a percmutató a színes sávokon keresztülhaladva egészen a téglalap formájú percjelzőkig ér el.

Úgy a markerek, mint a mutatók svájci gyártású Super-LumiNova bevonatot kaptak. A foszforeszkáló anyag segíti a sötétben vagy éppen a víz alatt a leolvashatóságot.

Az óramutató megmarad a fekete körön belül és nem zavarja a táblázat leolvasását
Az óramutató megmarad a fekete körön belül és nem zavarja a táblázat leolvasását

A koronavédőkkel megtámasztott csavaros korona magasságában dátumablakot vágtak a rézlemez síkjába, s habár csak a legszükségesebb feliratok szerepelnek még – vintage Mido logó, AUTOMATIC, SWISS MADE valamint 12 óránál a METERS és FEET – az első benyomás alapján a számlap annyira összetett, hogy igencsak észnél kell lennünk ha le is szeretnénk olvasni róla valamit.


Dekompressziós táblázat


Legnagyobb kihívást a dekompressziós táblázat értelmezése jelenti. A megértéshez közelebb visz, ha alámerülünk a búvárkodás világába, ahol az egyik legkomolyabb ránk leselkedő veszély a keszonbetegség. Nevét a francia caisson (doboz, szekrény) szótól kölcsönözve kapta.

Ilyen kamrákban dolgoznak pl. hidak pilléreinek építésekor. A probléma, hogy nagy nyomás alatt a belélegzett gázok egy része a véráramba kerülve feloldódik, azonban hirtelen a felszínre emelkedve ismét gáz halmazállapotúvá válva buborékok formájában kiválik. Ez komoly fájdalmakat, eszméletvesztést, okoz, és akár végzetes is lehet.

Búvárórák elmaradhatatlan attribútuma a koronazár és a koronavédők
Búvárórák elmaradhatatlan attribútuma a koronazár és a koronavédők

Búvárkodás közben ugyanez történik. A jelenség elkerülhető zsilipeléssel, vagyis a nyomás nem hirtelenszerű, hanem fokozatos kiegyenlítésével. A merüléssel töltött idő és a mélység ismeretében kiszámolható a szükséges dekompressziós idő, vagyis ameddig egy meghatározott mélységi szinten várakozni kell a felszínre emelkedést megelőzően.

Ebben nyújt segítséget a táblázat.

12 óránál a hosszúság két mértékegységének (meters illetve feet) elnevezése alatt a nemzetközileg ismert méterben és az Egyesült Államokban használt lábban olvashatjuk le a merülési mélységet.

A bal oldali oszlopban 40 méterhez tartozik a kék, 35 méterhez a rózsaszín, 30-hoz a zöld, 25-höz a sárga kör. A megadott mélységi szintnél magasabban általában nem szükséges dekompresszió, mélyebben pedig nagy eséllyel alakulhat ki a nitrogén narkotikus hatása miatt ún. mélységi mámor.

Bőrszíjas változat a számlap színeivel
Bőrszíjas változat a számlap színeivel


A szintek mindegyike tól-ig értelmezendő, vagyis a sárga kör 25-29 méterig, a zöld 30-34, a rózsaszín 35-39, a kék pedig 40-45 méterig. A színes körökön az óramutató járásával megegyezően olvasható le a dekompressziós idő, percben megadva.

Legalacsonyabb érték minden esetben a 0: ilyenkor, illetve ezt megelőzően nincsen szükség nyomáskiegyenlítésre, ez a clean time. Látható, hogy minél nagyobb a mélység, annál rövidebb ez a szerencsés időszak.


Hosszabb merülési idő esetén dekompressziós fázist kell beterveznünk. Például a legbelső, sárga körön a 0 utáni első szám az 5. Ehhez a percskálán a 40 tartozik.

Ez azt jelenti, hogy 25-29 méter mély merülés esetén, amely 40 percig tartott, 5 percig kell a megadott mélységben várakoznunk, hogy szervezetünkből a felgyülemlett gázbuborékok a tüdőn keresztül kiürülhessenek.

Konkrét példa a merülésre

Nézzünk konkrét példát két merülésre attól függően, hogy előre meghatározzuk-e a mélységet ameddig merülni kívánunk vagy sem! Mindkét esetben a percmutatót érdemes 12-re állítani közvetlenül a merülés előtt. Tegyük fel, hogy 32 méterre kívánunk merülni.

A zöld skálát kell figyelnünk, és egészen addig lent maradhatunk, ameddig a percmutatónk el nem éri a 0-át. 19 perc telt el, ilyenkor feljöhetünk dekompresszió nélkül. Ha tovább maradunk, leolvassuk a percmutató és a zöld skála találkozásánál a várakozási időt az előírt mélységen.

Amennyiben két érték között vagyunk, hagyatkozhatnánk becslésre, de biztonságosabb a magasabb értéket figyelembe venni. 50 perces merülésnél az érték 30 és 45 között lesz. A leolvasott dekompressziós időt beállíthatjuk az órán, amennyiben az elforgatható lünetta percskáláján azt a percmutatóhoz igazítjuk: ezért számozták visszafelé.

A sárga cérnával varrt vízálló szíj
A sárga cérnával varrt vízálló szíj


A második példánál ismeretlen mélységbe merülünk. Ebben az esetben nem kalkulálhatjuk előre a dekompressziós megállót, az óránkra és a mélységmérőre hagyatkozunk merülés közben.

A percmutatót 12-re állítjuk, alámerülünk maximum 45 méterre. Tegyük fel, hogy a mélységmérőnk által jelzett legnagyobb mélység 40 méter volt, a percmutatón leolvasott eltelt idő pedig 25 perc. A kék skálán ez 30 perc dekompressziós időnek felel meg, ennyit kell várnunk felemelkedés előtt.


Fentiekből talán egyértelmű, hogy a búvárkodás nem veszélytelen tevékenység. A Decompression Timer segítséget nyújt a merüléshez, de további eszközökre és ismeretekre van szükség a biztonság növelése érdekében.

Mido Decompression Timer – Szerkezet

Szilícium hajszálrugós COSC szerkezet
Szilícium hajszálrugós COSC szerkezet


A Caliber 80 szerkezet nevét az elérhető legmagasabb, 80 órás járástartalékról kapta. Az automata szerkezet a kéz mozgási energiáját egy tengelyen körbe forgó rotor segítségével rugalmas energiává alakítja, mely a főrugóban tárolódik.

A Mido Caliber 80 alapja az ETA C07.621 szerkezet, COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) tanúsítvánnyal, szilícium hajszálrugóval, 25 kővel, műanyag alkatrészek nélkül. Féllengésszám 21,600. A chronometer tanúsítvány egyben plusz 1 év gyári garanciát is jelent Mido órák esetében.

Elkészült Caliber 80 szerkezetek minőségellenőrzése
Elkészült Caliber 80 szerkezetek minőségellenőrzése

Mido Decompression Timer – Ajánlás

Mido gyár 1918-ban
Mido gyár 1918-ban


Az első világháborút lezáró fegyverszünet napján alapított Mido egy titkos favorit az órakedvelők körében. A Swatch Group tagjaként részesül az akkurátusan kiépített ellátási lánc nyújtotta előnyökből, magas színvonalú, megbízhatóan működő időmérőket előállítva.

Marketing helyett fejlesztésre fókuszál és a svájci óragyártás árszintjéhez képest kedvezőbben tud modern, karakteres megjelenésű órákat kínálni az aktuális kollekciójában.

A most megjelenő Decompression Timer a legendás Rainbow Diver alapján készült, azonnal felismerhető különleges, mindössze 1961 darabban limitált kiadás; szerkezetét, anyagválasztását és megjelenését tekintve hosszú távra is kitűnő, de korántsem szokványos választás.

A cserélhető szíjak megváltoztatják az óra karakterét
A cserélhető szíjak megváltoztatják az óra karakterét

Luczay Szabolcs