Újdonságok

Egy Ikon visszatérése: TAG HEUER AUTAVIA

TAG HEUER Autavia

A gyűjtők által imádott Autavia, a hatvanas évek legendás autós kronográfja, 2017-ben visszatér

Az autó (AUTomobile) és a repülés (AVIAtion) szavak összevonásából keletkezett név összeforrt a forgó számlappal, a nagy számlálóval és a fekete-fehér színnek köszönhető példaértékű olvashatósággal. Ez az 1962-ben gyártott modell az 55. évfordulóját ünnepli, mint egy korszerűsített funkciókkal és egy szabadalmazott szerkezettel ellátott új-retro örökös. 
Modern, mégis hűséges a gyökereihez. Az új generációs Autavia az autóversenyzés virágkorának szellemiségét idézi. Innovatív, akár az eredeti. Ez a modell, egy 2016-os „Autavia Cup” nevű interaktív kampány eredményeként született: 16 vintage modell közül választva több, mint 50 000 internetes felhasználó szavazott az Autavia „Rindt” ismételt kiadására, amelyet a híres F1-es pilóta Jochen Rindt viselt.

Az autóversenyzés a „vérében van”

Ez az óra jóval több, mint egy ikonikus modell ismételt kiadása: az újgenerációs Autavia megtestesíti az autóversenyzés hagyományos világát, illetve annak gyökerei iránti tiszteletet. Új kivitelezés és modern funkciók, egy kortárs mechanizmussal. Egy maradandó, legendás stílus, a vintage kronográfok rajongóinak vágyálma, markáns megjelenéssel. Az 1960-as évek F1 hőseinek órája. Legendás alakok a kerozin, a dohány és az adrenalin bűvköréből. Az Autavia mindig ezt a felvillanyozó világot fogja megtestesíteni, melyben minden megváltozhat akár másodpercek alatt is.

Nyerő tulajdonságok

Az Autavia visszatérése egy egyedülálló együttműködési kampány, az „Autavia Kupa” eredménye, melyet 2016 tavaszán tartottak. Az alapelv a márka rajongóinak és gyűjtőinek csoportjával történő egyeztetés, és a szakértőkkel történő kommunikáció volt, illetve egy olyan történelmi modell kiválasztása, amely az Autavia ismételt kiadását inspirálja.
Az internetes felhasználók 16 első generációs (1960-as évek) Autavia közül választhatták ki kedvencüket.
Több mint 50 000 szavazat érkezett a két forduló során, amely négy döntőst és egy győztest eredményezett. Az 1966-ban tervezett, híres Autavia Ref. 2446 Mark 3. A „Rindt” elnevezést kapta, az ünnepelt Forma-1-es győztes, Jochen Rindt tiszteletére, akinek csuklóját hosszú ideig díszítette.

Egy szeretett óra újraélesztése a hódolóival történő tanácskozás alapján. A közösségi médiának adott lenyűgöző válasz, amely egy győztes modell, az Autavia „Rindt” újjászületését eredményezi. Ez az ikonikus darab, egy győztes összes ismertetőjegyével rendelkezik: csiszolt lünetta, kúpos kürt, fekete számlap, három fehér számláló, egyenes mutatók és polírozott acélpálca indexek fluoreszkáló betétekkel. Az óra „nagykövete” Jochen Rindt a történelem egyik legnagyszerűbb F1-pilótája, aktíván hozzájárult a hírnevéhez.

Korszerűsített jellemzők

Elődjénél jóval előkelőbb — 42 mm-es átmérő az 1960-as évek 39 mm-el szemben — 12 órás beosztású lünetta és egy új Heuer-02 calibre szabadalmaztatott kronográf szerkezet. A legújabb generációs Autavia az eredeti DNS-t és esztétikai kódokat is hordozza, a mai piaci igényekre szabva. Funkciói megfelelnek a modern elvárásoknak: önfelhúzó calibre, 80 órás járástartalék, dátum 6 óránál, 100 méterig vízállóság. A fekete alumíniumból készült, kétirányú rovátkás lünetta körbeveszi a fekete számlapot, amelyen három fehér snailed számláló található optimális elrendezésben. Olvasható, kiegyensúlyozott megjelenés, mutatókkal és rögzített indexekkel, acélborításban, drapp Super-LumiNova® világítással.
A jövő gyűjtőinek órája, az új generációs Autavia hű marad elődjeinek egyszerű, erőteljes vonalaihoz. Retro kinézet modern vonalakkal, amely megállja helyét a mai világban. A bordázott korona, a Heur logó és a barna bőrszíj is hozzájárul a vintage érzéshez. A dátumablak és a zafír hátlap bevezetésével kortárs elem jelent meg az órán. A foszforeszkáló borítás drapp árnyalatot kölcsönöz, ami összhangban áll a szíj varrásával, pont, mint egy patináns vingate órán.

Egy plusz a letisztultságot kedvelők számára

A dátumablak felett látható “Heuer-02” egyike a modell főbb újításainak. A szabadalmaztatott szerkezet, az új Heuer-02 kronográf calibre, 4 Hz frekvenciával ellátott, ami 80 óra járástartalékot eredményez, és csupán 6,9 mm vastag. Az önfelhúzó szerkezet 233 elemből áll, egy oszlopkerékből és egy függőleges kuplungból. A hagyományos kidolgozás a zafír hátlapon keresztül látható. Ez a szabadalmaztatott mechanizmus maximális helyet biztosít a számlálóknak a számlap felöli oldalon, ami vizuális egyensúlyhoz és tökéletes olvashatósághoz vezet. 

Az autóversenyzői múltját, impozáns tulajdonságait és ikonikus megjelenését gondosan, tisztelettel megőrizték. A letisztultságot kedvelők számára választható óraszíjak: fáradtbarna borjúbőr szíj ekrü varrással, vagy a hatvanas évek által inspirált 7 soros acél „rizsszem” szíj. Az Autavia viselőjét a háború utáni fellendülés éveibe és azok változékony karaktereinek stílusos világába juttatja vissza.

Az Autavia gyökerei

Az Autavia megértéséhez tekintsünk vissza a történelmére. 1933-ban Heuer megtervezte az első műszerfalra készült számlálót a versenyautók és repülőgépek számára: ez volt az Autavia kronográf. A név az autó (AUTomobile) és a repülés (AVIAtion) szavak összevonásából keletkezett. Három évtizeddel később, 1962-ben Jack Heuer
a vállalat negyedik generációs vezetője, megalkotta az első sport kronográf karórát. A találmány jellemzője: a forgó lünetta. Az Autavia név újjászületett ezzel az új, teljes és átfogó választékkal. A katalógusban 1986-ig szinte kivétel nélkül minden kivitelezés rendkívül sikeres volt, így a mai napig a gyűjtők egyik legkeresettebb kronográfjai az Autavia órák. 

Sokak számára az Autavia sokkal inkább az autósportot, mintsem a repülést szimbolizálja.
Nagykövetei a legnagyobb Forma-1-es pilóták voltak az 1960-as és 1970-es években: Jo Siffert, Mario Andretti, Jochen Rindt, Derek Bell, Clay Regazzoni, Gilles Villeneuve, Jacky Ickx, Emerson Fittipaldi, Graham Hill, Mario Andretti, Björn Waldegård és még Steve McQueen is hordta a modellt. Abban az időben az Autavia a bajnokok alapvető kiegészítője volt. A cigaretta gyárakon kívül Jack Heuer volt az első Forma-1 szponzor. Az autók felé tanúsított rajongásának és figyelemreméltó marketing érzékének köszönhetően látványosan erősödött az óramárka és az autóversenyzés közötti kapcsolat.

A Forma-1-es bajnokoknak köszönhetően az Autavia egy szexi, borzongató és veszélyes világ szimbólumává vált. A pilóták a megbabonázottság forrásai voltak, amikor az autóversenyzés az eufória és a feszültség izgalmas elegyét alkotta. Az izgatottságot a hirtelen veszélyérzet felpezsdítette: kint a pályán az autójukba zárva a pilóták az életüket kockáztatták. Egy rendkívül veszélyes sport, borzongatóan rövid életkilátásokkal, a természet erőivel hajtva, lángoló lendülettel. Intenzíven élni, számítások nélkül, kockázatokat vállalva… ezek a sztárok, akik olyan fényesen ragyogtak, az Autviat választották sokoldalú jellemzői, erőteljessége és megbízhatósága miatt. Szimbólummá változtatták.

Egy csiszolt ikon 

Egy ikonikus modellt gyakran egyértelmű, egyedi kialakításáról lehet felismerni. Ezzel szemben az Autavia a számtalan variációjának köszönhetően tett szert hírnevére. Két vagy három számláló, különböző beosztások a lünettán, egy GMT modell, egy búvár és több katonai verzió. Többféle kinézete elbűvölte a gyűjtőket. Az eredeti Autavia egy klasszikus, szinte teljesen fekete-fehér változat volt.
Az 1970-es években többféle színben is megjelent, a korszak autóinak megfelelően. Több mint 55 éven át e történelmi kronográf kialakítása folyamatosan változott a divat és technológiai újítások tükrében. Az új Autavia jóval több, mint egy retro óra másolata. Feléleszti a múltat és szilárdan megerősíti a jelenben.

 

Kövesd Facebook oldalunkat:https://www.facebook.com/TAGHeuerClubHungary/