Hírek

RADO DIASTAR ORIGINAL SKELETON: FÉRFIAS ÉS KÖNNYED

1962-es megjelenése először döbbenetet majd rajongás váltott ki. Idén tovább csavartak a svájci márkánál a megjelenésen és a hatás egészen pusztító lett.

DiaStar Original Skeleton_R12162153

Elképzeltük, megcsináltuk – ennyire egyszerű a Rado mottója az alapítás óta. Persze a megvalósítás sokkal összetettebb feladat. A hardmetal, magyarul keményfém, ami az első DiaStar alapanyaga volt 1962-ben, annyira nehezen megmunkálható, hogy senki más nem vállalkozott óratokot készíteni belőle.

A német Krupp cég által kifejlesztett ötvözet vídia fúró néven vált ismertté Magyarországon. Eredeti neve Widia, a Wie Diamant (mint a gyémánt) német kifejezésből. A volfrám-karbid alapú ötvözet sokkal keményebb az acélnál, és gyémánt szerszámokra volt szükség a kívánt forma és felszín kialakításához.

Az első megjelenés 60. évfordulójára a Rado túllépett a keményfémen is, a volfrámot titánra cserélte és 2022-ben már ezzel az új, Ceramosnak hívott anyaggal adta ki az évfordulós DiaStar modelleket.

Az idei, 2023-as kiadás megmutatja az indusztriálisan díszített mechanikus szerkezetet, nem csupán a hátlapba illesztett zafíron, hanem a számlap felöli oldalon keresztül is. A Rado idén indította “The Art of Skeletonisation” programját, amelynek során az óraszerkezetek csontvázasításának művészetét mutatja be. A Captain Cook Skeletont szorosan követve adják most ki a DiaStar Skeleton változatot.

Az R808 automata felhúzású mechanikus szerkezet áttört hídjai ezúttal antracitszürke színezést kaptak, amelyek semleges, indusztriális hátteret kínálnak az aranyszínű indexeknek és mutatóknak. A szinte azsúrozottnak ható csapágylemez mögött néhány további szerkezeti elem is arany színével veteti magát észre. Az összhatás egyértelműen fémes és férfias, ugyanakkor művészien díszített és könnyed.

Az R808 óraszerkezet Nivachron hajszálrugóval rendelkezik, amely meghízható védelmet nyújt a mágneses mezőnek való kitettség esetén is. Az 5 pozícióban beállított szerkezet járástartaléka 80 óra, ennek következtében akár 3 napot is kibír az éjjeliszekrényen pihenve.

A lebegő indexek, valamint a perc- és óramutató is Super-LumiNova® kitöltéssel rendelkeznek, ezzel növelve a leolvashatóságot kedvezőtlen fényviszonyok esetén is. A kontrasztgazdag számlapot fazettált zafírüveg takarja elölről, amelynek közepébe négyzetes formát csiszoltak.

A Rado DiaStar Original Skeleton háromsoros rozsdamentes acél fémcsattal kerül csuklónkra, amelynek H alakú csatszemei fényesre polírozottak, míg a közbensők szálhúzottak.

A hátoldalon leolvashatjuk a 10 bar (100 méter) vízállóságot, továbbá megcsodálhatjuk a zafírüveg berakáson keresztül az antracitszürke és arany színek kontrasztját.

Luczay Szabolcs