Újdonságok

MONTBLANC 1858 SMALL SECONDS: AZ 1930-AS ÉVEK ÁLTAL INSPIRÁLT PILÓTAÓRA BEMUTATÁSA

A Montblanc 1858 Small Seconds egy elbűvölő, kézi felhúzású karóra, amelyet egy vintage klasszikus, a Minerva Pythagore Calibre 48 inspirált. Itt olvashatja az óra tesztelése során született leírást, amelyet a WatchTime Middle East magazinnál dolgozó kollégánk Nitin Nair állított össze.

Ironikus, hogy abban az okosórák világában, az óramárkák egyre inkább a klasszikus darabokhoz nyúlnak vissza, amelyek az órarajongókat még mindig lázba tudják hozni.

A Montblanc 1858 kollekció – amelyet a tavalyi évben mutattak be először az órakészítés ékkövének számító Minerva alapítási évének tiszteletére – a Villeret-féle órakészítők öröksége felé kifejezett tiszteltadás. A Minerva egy kézműves órakészítő gyár, amely Villeretben található és hagyományos eljárásokkal készült, kézzel gyártott szerkezeteiről és időmérőiről ismert. A 2006-ban a gyengélkedő üzlet a Richemont Group tulajdonába jutott, és ezzel tovább erősítették a Montblanc órakészítési szakértelmét, amely addig csak a Le Locle városban található üzemre korlátozódott.
A kollekció első óráját – az 1858 Chronograph Tachymeter – a késő 1920-as és 1930-as években gyártott Minerva zsebórák inspirálták. Mindamellett, hogy ez egy korlátozott számban elérhető, Villeretben készült modell, a Montblanc nem távolodott el teljesen a megfizethető luxusórák világától. A kollekció második darabját – az 1858 Small Seconds –t – az 1930-ban világot látott Minerva pilótaóra inspirálta és a márka Le Locle városban található üzemében készült.

Nem titok, hogy a pilótaórák a gyengéim, így amikor a Montblanc felkért arra, hogy néhány hétig viseljem az 1858 Small Seconds órát, boldogan vállaltam a feladatot. A Montblanc 1997-ben kezdett el óragyártással foglalkozni és a világ óragyártásában végzett kivételes fejlesztései ellenére, jelenleg a Montblanc – a „laikusok” szemében – még mindig egy olyan cég, amely elsősorban drága tollakat, „író eszközöket” gyárt. Így akárhányszor meglátják a csuklómon az 1858 Small Seconds karórát és közelebbről megnéznek, felmerül a kérdés: „Ez tényleg egy Montblanc? És mi az a logó?”

Az utóbbi kérdés nem véletlen, hiszen ez az első dolog, ami feltűnik a matt fekete számlapon. A Montblanc egy történelmi emblémát használ a megszokott kerek csillag szimbólum helyett, amely az óra vintage gyökereit hangsúlyozza. Még sajátságosabb, hogy a modern embléma a koronán is látható. A legszembetűnőbb jellemzője a számlapnak az olvashatóság. Ezt az órát a Minerva Pythagore Calibre 48 pilótaóra inspirálta, amely az 1930-as évekből származik és amelyen hasonló arab számok, „katedrális” mutatók és a 6 óránál található másodperc mellék számlap is látható volt. A rozsdamentes acél tok 44 mm széles és 10,95 mm vastag, csiszolt és polírozott felületeket egyaránt tartalmaz. A tok finoman kidolgozott, nagy mérete ellenére könnyen illeszkedik a csuklóra a hajlított szíjtartó füleknek és a matt fekete számlapot körülölelő vékony polírozott lünettának köszönhetően.

Véleményem szerint a tok lehetne kisebb (körülbelül 40−42 mm), tekintettel arra, hogy az eredeti Minerva csupán 34 mm-es volt, habár érthető, hogy a Montblanc miért választotta a modern vonalakkal összhangban lévő méretet. Az arab számokon lévő fehér Super-LumiNovanak és a ródiummal bevont „katedrális” mutatóknak köszönhetően kevés fényben is kitűnően olvasható. Korlátozott számban (858 darab) erősebb vintage kivitelben is elérhető: bézs és fekete alligátorbőrből, bézs színű varrással készült szíj. A számlapot domború, nem tükröző zafírkristály borítja. Az óra 30 méterig vízálló.

Szigorúan véve az óra nem pilótaóra. Az órának mágneses hatással szemben ellenállónak kellene lennie, és a szerkezetnek egy lágyvas Faraday-kalitkában tömör hátlap mögött kellene elhelyezkednie. Azonban a Montblanc óra esetében a hátlapon keresztül látható a kézzel készített MB23.03 szerkezet, amely az Unitas 6948 zsebóra kaliberen alapul. A Montblanc a szerkezetet kissé megváltoztatta, többek között a côtes de Genève dekorációval, illetve a kék csavarokkal. Az órán összesen 17 drágakő található. Nos, miért nem egy Minerva szerkezet található az órában, ha a kollekciót a Villeret gyár inspirálta?

Nos, a Montblanc úgy őrzi meg az óra értékét, hogy gyártását a le locle-i gyárba helyezte át. Egyesekben felmerülhet, hogy a szerkezet kidolgozása még tökéletesebb lehetett volna rézsútos, polírozott szélekkel, de ez azt eredményezné, hogy az óra lényegesen többe kerülne.

A tesztórám acél csattal és barna, finomszemcsés borjúbőr szíjjal készült. Az óra rozsdamentes acél Milanese szíjjal is elérhető, de én előnyben részesítem a bőrszíjat. A két hét alatt úgy találtam, hogy az 1858 Small Seconds órát rendkívül könnyű viselni. Elég vékony ahhoz, hogy a mandzsetta alá férjen. Hétvégi viselethez is megfelelően sportos. A klasszikus pilótaóra stílus remek külsőt kölcsönöz. Az 1858 Small Seconds egy elbűvölően értékes Montblanc óra. Vintage jellege és elérhető ára megalapozza helyét a Montblanc katalógusban és eleget nyújt ahhoz, hogy egy új izgalmas órát kereső költségtudatos rajongó figyelmét felkeltse.