Hírek

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph – Már az első Carrera modellek az eredetileg műszerfalra erősített időmérőket helyezték át képletesen szólva a csuklónkra, és a motorsportokban kiemelten fontos gyors leolvashatóság, a mutatók, a számlap áttekinthetősége volt mindig a fő szempont. A TAG Heuer, alapításnak 160. évfordulóját nem csupán vintage modellek kiadásával ünnepli, de két részletben (júliusban és szeptemberben) a Carrera széria történelmi hagyományát tiszteletben tartó, formavilágában mégis megújult modelljei érkeznek.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph – Carrera történelem

A hatvanas évek a motorsportokban a hőskornak számítanak, időmérés szempontjából pedig a másodperc törtrészeinek minél pontosabb mérése és leolvasása jelentette a kihívást. A Heuer cég manufaktúra alapítójának dédunokája, és abban az időben a cég vezetője, Jack Heuer az autóversenyek állandó megfigyelőjeként rájött, hogy a pilóták nem rendelkeznek olyan karórával, melynek számlapjáról az adrenalintól túlfűtött pillanatokban is azonnal le tudnák olvasni az eltelt időt. Így született meg 1963-ban az első Carrera, nevében hordozva fő felhasználási területét (carrera jelentése verseny, futam), és utalva az ötvenes évek legveszélyesebb közúti autóversenyére, a mexikói Carrera Panamericana-ra.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph – Lágyabb ívelésű óratok

Az idei újdonságok nem egyszerűen néhány friss modellt jelentenek, hanem a Carrera modellcsalád megújulását, újraértelmezését; figyelembe véve gyökereit, identitását, miközben modern, kortárs formatervet kap kívül, és a svájci órakészítő manufaktúra legújabb szerkezetét belül.

A tok átmérője 1 milliméterrel kisebb (44mm), mint a széria 2015-ben indított Heuer 01 zászlóshajója, jóval laposabb, a szíjat tartó tokfülek két oldalon rövidebbek, kissé befelé mutatnak. A tokfülek nem szűnnek meg elvágólag a lünetta alatt, mint a szkeleton modell esetében, hanem végigkísérik a tok oldalát. Ezzel egy karcsúbb, elnyújtott formát kapunk, optikailag is csökkentve a méreteket.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph

Könnyen leolvasható számlap

A júliusban érkező modellek mindegyike egytónusú számlapot kapott, jobb oldalon 3 óránál 30 perces percgyűjtő, szemben vele 9 óránál óragyűjtőt találunk. Mindkettő azurage díszítésű, vagyis a számlap fémlemezét kör alakú mélyedések díszítik. Ez remek összhangban van magának a számlapnak a koncentrikus csiszolásával, melynek fényjátéka jobban érvényesül a mostani kiadások döntően sötét számlapján.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph

A lünetta pereme alatti belső gyűrű enyhén rézsútos, melynek vonalát követik a kézzel felrakott téglalap formájú indexek is. Ezek kissé lejtenek a középpont felé, tekintetünket akaratlanul is a mutatók felé terelve, segítve az aktuális idő/eltelt idő gyors leolvasását.

Heuer 02 manufaktúra szerkezet

Az információktól szándékosan nem hemzsegő számlapon a logó és a Carrera felirat mellett mindösszesen a „HEUER 02 80 HOURS” olvasható legalul. A gyártó méltán büszke mindkettőre, hiszen saját kronográf szerkezetet fejleszteni komoly erőforrásokat, hozzáértést és sok-sok időt igényel. Az elérhető 80 órás járástartalék pedig a jellemzően 38-42 órát nyújtó mezőnyben valóban párját ritkító.

A teljes egészében Chevenez-ben, a TAG Heuer szerkezetgyártó részlegében készült Heuer 02 kronográf oszlopkerekes megoldású, lehetővé téve a jóformán időveszteség nélküli indítást/megállítást a hagyományos, vízszintes fogaskerék kapcsolódáshoz képest. Az idő végtelenjét a billegő 4 hertzes frekvencája osztja fel egyenlő részekre, és leginkább ez szavatolja a Heuer 02 szerkezet pontosságát is. A rugóházban megbúvó főrugó megfeszítéséért a szerkezet hátoldalán egy tengelyre erősített lengősúly felel. Szerencsére a zafírüvegen keresztül ezt is megcsodálhatjuk működés közben.

Modellválaszték

Fekete számlapos verzió fekete kerámia berakású lünettával, H alakú rozsdamentes acél csatszemekkel, melyek szintén karcsúbbak, könnyebbek lettek. Modellszám: CBN2A1B.BA0643

Kék számlap színben hozzá illő kerámia lünettával, fém csattal. Modellszám: CBN2A1A.BA0643

Halvány olívazöld számlap acél lünettával. Modellszám: CBN2A10.BA0643

Fekete számlap arannyal bevont indexekkel és mutatókkal, fekete kerámia betét rozéarany színezésű számokkal, színarany koronával és nyomógombokkal. Ennél a modellnél kizárólag fekete krokodilbőr szíj választható, mely azonban az előző három modell esetében is lehet opció. Modellszám: CBN2A5A.FC6481