Hírek

Carrera Sport Chronograph limitált kiadás – és a misztikus dátumablak

Carrera Sport Chronograph limitált kiadás – A TAG Heuer Carrera szériájának idén megjelent Sport Chronograph modelljei 1860 darabban limitált különleges változattal bővültek, az inspirációt nyújtó Dato 45 hatvanas évekbeli kiadásának megfelelően 12 óránál elhelyezett dátumablakkal.

DATO 45

A helvét gyártó Carrera szériájának története 1963-ig nyúlik vissza, amikor Jack Heuer egyik első döntése eredményeképpen napvilágot látott az autók műszerfalra szerelt időmérőinek csuklón viselhető változata. A Carrera nevét a Mexikó északi és déli határa között Carrera Panamericana néven megrendezett közúti autóversenyről kapta; kialakítása mögött pedig az a célkitűzés húzódott, hogy egy megbízható, pontosan járó órát adjanak a pilóták kezébe, melyet akár a versenyek adrenalintól túlfűtött pillanataiban is könnyedén leolvashatnak.

Ennek megfelelően kerültek rendre a kollekció legjobb óraszerkezetei a Carrerakba, a számlapok pedig a lehető leginkább mentesültek a felesleges díszítésektől, feliratoktól, olyannyira, hogy még dátumablak sem volt rajtuk.

Az első megjelenést követően 2 évvel vált elérhetővé a gyűjtők és rajongók körében „Dato 45” néven ismert változat, mely történetében első alkalommal látott el dátumtárcsával Heuer órát. Egyszerre óra, stopper és naptár – szólt a korabeli sajtóhirdetés.

A dátumablak az akkori termékfejlesztők döntése eredményeképpen 12 órához került. Ezzel lenyűgöző esztétikai hatást sikerült elérni, a két oldalon – 3 és 9 óránál – elhelyezett segédszámlapokkal megkapjuk a tökéletes szimmetriát. Az sem kerülheti el figyelmünket, hogy az óra és a stopper leolvasása is egyszerűbb, a számlap áttekinthetőbb, letisztult, minimalista. További előny, hogy az éjfélkor zajló dátumváltáskor az óra- és percmutató nagyrész kitakarja a dátumtárcsa szükséges, de az elképzelés alapján az esztétikumot sértő elmozdulását, amikor a számok csak töredékesen jelennek meg.

FEHÉR SZÁMLAPOS CBN2A1D.BA0643

Az idén 160 éves TAG Heuer a most megjelenő két limitált kiadással egyszerre idézi fel történelme egyik fénylő epizódját, és tekint előre a 2020-ban útjára indított Carrera Sport Chronograph család kiterjesztésével.

A matt fehér számlapos „panda” változat kiosztása 3-6-9, miközben a perc- és óragyűjtő kontrasztos fekete színt kapott, az állandó mozgásban lévő kismásodperc pedig világos maradt. Az órára pillantva olyan érzésünk támad, mintha Bi-Compax lenne, pusztán két segédszámlappal.

A dátumablak hűen az eredetihez fent, 12 óránál helyezkedik el, fehér alapon piros lakkozással. Ugyanezt a színt látjuk visszaköszönni a központi másodpercmutatón és a percgyűjtő 5 perces időintervallumot átfogó jelzésén is.

Az ablak kivágása miatt a dátum fölötti index megrövidült, hasonlóan a Sport Chronographok alapmodelljeihez, ahol ugyanezt figyelhetjük meg 6 óránál. Az óra kialakítása elölnézetből további elemeiben megegyezik az alapkiadással, természetesen kerámia lünettát kapunk tachimeter skálával, az indexek és mutatók vájataiba szakértő kezek mikroszkóp alatt Super-LumiNova festékréteket vittek fel, mely megvilágítást követően fotonokat bocsát ki, és a sötétben szépen világít.

A tok anyaga rozsdamentes acél, polírozott és csiszolt felületekkel, 44 milliméter átmérővel. Amennyiben megfordítjuk, akárcsak a számlap előtt, itt is zafírüveg hátlapot találunk. Tüstént szembeötlik az alapítás évfordulójára készített egyedi, kormány alakú lengősúly. A wolframból készült rotor felirata „160 YEARS OF AVANT-GARDE”. Ha egyenesen tartjuk, feltűnik mögötte a pirosra lakkozott oszlopkerék. A korona feletti start gombot megnyomva egyet fordul, és az óra másodperckerekét összeköti a stopper másodperckerekével, mire a központi piros mutatónk nekilendül. A kapcsolódás függőleges kuplungon keresztül valósul meg.

KÉK SZÁMLAPOS CBN2A1E.BA0643

A sportosnál is sportosabb változat a kék számlapos, fehér percskálás kiadás. A felszín cirkuláris díszítése szépen érvényesül a fénylő kék számlapon, a perc- és óragyűjtő csigavonalas, ún. azurage mintázata is jól passzol hozzá. Feltűnő különbség az eddigi Carrera Sport Chronographok színsémáihoz képest, hogy a számlap szélén körbefutó percskála eltérő színt kapott.

Az indexek, a perc-és óramutató a korróziónak remekül ellenálló ródium bevonatot kaptak.

A számlap alján nem maradhat el a SWISS MADE jelzés, a hatályos szabályozás értelmében az óra értékének legalább 60% Svájcban kell készüljön. Felette a TAG Heuer saját, Chevenez-ben készített manufaktúra szerkezetének neve HEUER 02, valamint a teljesen felhúzott állapotban elérhető maximális járástartalék, ameddig a 168 alkatrészből álló szerkezet akár nyugalmi állapotban is működni tud: 80 HOURS.

Mindkét modell vízállósága 10 bar, vagyis egy 100 méter magas vízoszlop által kifejtett nyomásnak áll ellen. A TAG Heuer itt is, mint egyéb esetekben is javasolja a vízállóság évenkénti ellenőrzését, amit a szervizek nyomáspróbával tesztelnek.

A vízállóság mellett a hátlapon a ONE OF 1860 gravírozás is szerepel, a TAG Heuer tervei szerint a mennyiségi korlátozással kiadott modelleken ezentúl a darabszámot mindig fel fogják tüntetni.

Katalógus szerinti kiadása mindkét verziónak fémcsatos, az eredetileg Grand Carrera családhoz kifejlesztett H alakú csatszemekkel. Azonban itt is, akárcsak a toknál, módosítottak a formaterveken, és könnyebb, diszkrétebb, a csuklón jól mutató eredményt kaptunk.

Vásárláskor mindkét modellt a 160. évfordulóra készített egyedi dobozban vehetjük kézhez, magyarországi eladási ára 2.016.000 forint.

Luczay Szabolcs