Hírek

Bamford Aquaracer: tengeri jelzőbója a számlapon

Aquaracer

A TAG Heuer búváróráit 2004 óta nevezi Aquaracernek, melyek nevükben is utalnak a vízisportokra. A kollekció itt fellelhető modelljei rendelkeznek az akár mélyvízi merüléshez is szükséges jellemzőkkel, mint a fokozott vízállóság, könnyű leolvashatóság vagy éppen a merülési idő nyomonkövetésére alkalmas percbeosztásos lünetta.

A svájci manufaktúra egyik első szabadalma a vízálló zsebóra tok volt 1895-ben, legelőször pedig 1978-ban jelent meg kifejezetten búváróra a kollekcióban. Ez a kiadás terebélyesedett 1983-ra egy egész modellcsaláddá: a „2000 series” elnevezés kapta 2004-ben az Aquaracer nevet.

Bamford Watch Department

A notórius óragyűjtő George Bamford az általa létrehozott designer cégben luxusbrandek amúgy is szűk volumenben elérhető kínálatán csavar még egyet és teszi ezeket a nagy presztízsű órákat egyénibbé és kissé extravagánsabbá.

A TAG Heuer nagy rajongója már jónéhány modellt átalakított, azonban a kapcsolat mindössze pár éve, a szakértőket és órakedvelőket sokkoló és felvillanyozó Monaco Carbon 2018-as kiadásakor vált hivatalossá.

Aquaracer Bamford Limited Edition

A most megjelenő Aquaracer Bamford Limited Edition mindössze 1.500 darabos mennyiségi korlátozással kerül forgalomba. A modellcsaládot meghatározó búváróra jellemzők – mint a 300 méteres vízállósági határérték, zafírkristály óraüveg, egyirányba forgatható lünetta, koronazár, foszforeszkáló mutatók, dupla biztonsági áthajlózár – kiegészülnek George Bamford művészi esztétikumának stílusjegyeivel.

Első pillantásra az igencsak figyelemfelkeltő narancs színezés ötlik a szemünkbe. Egyfelől önzetlen tisztelgés ez a 80-as évek Heuer katalógusaiban látható hasonló számlapok előtt, másrészt nehéz nem belelátni a hajózás világának biztonsági felszereléseit, a mentőövet és jelzőbójákat.

A számlap rendkívüli, körkörös vonalú bemélyedései a hullámverés érzetét keltik. Az óra-, perc- és másodpercmutató hiperkontrasztos fehér-narancs lakkozása, és az óra megnevezése (aqua = víz) így együtt olyan történetet elevenít meg nekünk, ami jóleső mosolyt csal a arcunkra minden alkalommal, amikor csuklónkra pillantunk.

Az óratok anyagának a BWD a titán Grade 2-t választotta, mely ötvözetlen fém, kiválóan ellenáll a korróziónak, hipoallergén és rendkívül könnyű. Az óra teljes súlya több mint másfélszerese lenne rozsdamentes acél tokkal és fémcsattal.

A homokfúvott óratok átmérője 43 milliméter, ami a sportosabb órák esetében arany középútnak mondható. Jó eséllyel fogja védeni a belsejében tiktakoló Calibre 5 automata szerkezetet az ütődésektől is.

Luczay Szabolcs