Egyéb

BREAKING THE ICE- egy különösen fagyos rekord megdöntése

Délután 2 óra van, és csípősen hideg 6 Celsius-fok Helsinkitől északra, a Sonnaneni-tó partján. Arthur Guerin-Boeri arra készül, hogy ismért megvalósítsa a lehetetlent: beállítsa az  egyetlen lélegzetvétellel a leghosszabb ideig jég alatt úszás világrekordját. Egy különleges utazás előtt áll, a megnyugtató csendben, az emberi test határait feszegetve.

50 cm-es jégpácél borítja a tavat, a belevájt, ’bejáratként’ funkcionáló lyuknál a víz hőmérséklete mindössze 2 fok. Guerin-Boeri ötszörös világbajnok szabadtüdős búvár, minden verseny előtt különösen nagy stresszhelyzetet győz le, de ez a helyzet még számára is szokatlan. A merüléshez mindössze egy 2 mm vastag búvárruhát ölt magára, sem uszony, sem kesztyű nem segíti. Egyetlen társa van a rekordkísérlet során: a megbízható Tag Heuer Aquaracer. Hiszen az időzítés kulcsfontosságú a szabadtüdős búvárkodás során.

Közel egy órás légzőgyakorlat előzi meg az eseményt, a nizzai születésű szabadbúvár ezután is nyugodt és koncentrált marad. Egy hosszú, mély lélegzetet vesz és felkészül a nagy merülésre. Idáig eljutni számtalan órányi intenzív kardiovaszkuláris felkészülést igényelt Dr. François Raoux, az INSEP és az Institut Mutualiste Montsouris szigorú felügyelete alatt. A tüdeje most tele van oxigénnel, itt az ideje. A merész búvár a vastag jégtakaró alá csúszik. 3 perc és 120 méter múlva Guerin-Boeri diadalmasan felemelkedik. A CMAS (Víz alatti Világszövetség) által tanúsított bravúr megvalósult! S hogy mi volt az újdonsült rekorder reakciója?

„Ez az általában zord, ellenséges hely meglepően kellemes volt. Ahogy 0 fok körüli víz körülöleli a testet, az igazán elbűvölően hibernáló hatású.”

Nem csoda hát, hogy ez a fajta búvárkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időben.

S ne feledjük, hogy ezen extrém körülmények között nem csak Guerin-Boeri állt helyt, hanem a csuklóján viselt Tag Heuer Aquaracer is. Nyomásbiztos eszköz, minden kalandra kész, akárcsak a legendás Arthur Guerin-Boeri.




TAG HEUER AQUARACER – CALIBRE 5 (WAY2010.BA0927)