Egyéb

A VÉGTELENBE ÉS VISSZA: JACK HEUER CARRERA 88

„Az idő soha nem áll meg, nekünk miért kellene?” – a családi vállalkozás egykori tulajdonosa és vezérigazgatója, a TAG Heuer jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Jack Heuer elhíresült mottóját gravírozták a 88-ik születésnapjára kiadott limitált Carrera felhúzó rotorjába. Egy mondat, két nyolcas, és végtelensok emlék, melyek meghatározták a sport kronográfok történelmét az utóbbi évtizedekben: ezt vehetjük kézbe a rozéarany Carrera szülinapi kiadásával.

A Carrera nem csupán a kollekció egyik szériája, de az alapító dédunokájának, a céget a hatvanas évek elejétől vezető Jack Heuernek a kedvence is egyben, mely teljes egészében az ő elképzelései szerint jött létre. Miután elsőkézből ismerte meg a beszámolókat a közép-amerikai Carrera Panamericana versenyről, egy megbízható, könnyen leolvasható stopperes órát képzelt el, ami hű társa és időmérő eszköze lehet a korszak versenyautóit uralni kívánó pilótáknak.

A 70-es években a Ferrarival kötött iránymutató és meghatározó jelentőségű megállapodás keretében ezekből a Carrerákból választhattak a márka nagykövetei, mint Niki Lauda és Clay Regazzoni. A színarany tokkal rendelkező modellekbe a legenda szerint a versenyzők vércsoportját is belegravírozták.

Jack Heuer személyes óragyűjteményének egyik nagy becsben tartott darabja éppen egy ilyen arany Carrera, mely a szó átvitt és szó szoros értelmében is megjeleníti az autóversenyzés aranykorát. Az inspirációt a 2021-es születésnapi kiadáshoz éppen ez a modell nyújtotta. Az alábbi videóban az ünnepelt saját maga mutatja be a sokat látott vintage modellt és a most megjelent modern változatot.

„Nagyon meghatódva érzem magam amiatt, hogy a TAG Heuer születésnapom alkalmából újraalkotta kedvenc órámat, mely oly sok kedves barátomra és a versenypályán átélt izgalmakra emlékeztet. Büszkén fogom viselni csuklómon, és alig várom, hogy a jelenlegi generáció vakmerő alakjainak kezén is láthassam.”

Az új kiadás igyekszik elődjének megfelelni, így színarany tokozást kapott, mely egészen pontosan 5N típusú 18 karátos rozéaranyat jelent, ezüst és réz megfelelő arányú ötvözetével. A számlap opálosan fénylő ezüst színt kapott, mely nem csupán mélységet ad az órának de szépen összejátszik a sugárirányban csiszolt segédszámlapok sötét tónusával.

A 3 és 6 óránál helyet kapó kronográf perc- és óragyűjtő alatt diszkréten megbújva találjuk a kismásodperc mutatót, mely körbeérve az évfordulóra emlékeztető 88-ra mutat. A két nyolcast azonban vízszintesen ábrázolták, így az önmagukba visszatérő hurkok egyben a végtelent is szimbolizálják. Az aranykor legendás alakjai beírták magukat az örökkévalóságba, ezzel a modellel pedig nekünk is – miként a Ferrari pilótáknak – lehet egy szerencsehozó talizmánunk.

TECHNIKAI ADATOK

Szerkezet:

Calibre Heuer 02 automata, 80 órás járástartalékkal

Tok:

Átmérő 42 mm

Csiszolt és polírozott 18K 5N rozé arany

Domború zafírkristály, mindkét oldalon tükröződésmentes bevonattal

Polírozott 18K 5N rozéarany felhúzó korona

18K 5N rozéarany kerek nyomógombok

18K 5N rozéarany csavarokkal rögzített hátlap zafírkristály ablakkal, XXX/188 egyedi gravírozással

100 méteres vízállósági határérték (10 bar)

Számlap:

Matt ezüst

Ezüst percskála

– 3 óránál: fekete “azurage” percgyűjtő, rozéarany színezésű mutató

– 6 óránál: kismásodperc, rozéarany színezésű mutató

– 9 óránál: fekete “azurage” óragyűjtő, rozéarany színezésű mutató

Rozéarany színezésű rakott indexek fehér Super-LumiNova® bevonattal

Rozéarany lakkozású óra- és percmutató fehér Super-LumiNova® bevonattal

Rozéarany színezésű központi kronográf másodpercmutató

Rozéarany színezésű rakott TAG HEUER logó

Dátumablak 6 óránál

CARRERA Heuer 02 80 Hours felirat

Szíj:

Fekete aligátorbőr fekete varrással

18K 5N rozéarany tüskezár

Luczay Szabolcs