Egyéb

MINDEN SPORTOK LEGIZGALMASABB 2 PERCE: LONGINES KENTUCKY DERBY

Népszerűsége a futballéval vetekszik a világban, hazánkban a legnagyobb magyar, Széchenyi István honosította meg, mégsem ismerjük eléggé. Az amerikai Louisville-ben minden év májusában rendezett lóversenyen angol telivérek vágtáznak az igazi rózsákból font takaró megszerzéséért – na meg a millió dolláros díjakért.

Derbik és telivérek

Az első derbit 1875 május 17-én rendezték Kentucky állam legnagyobb városában, Louisville-ben. A város híres egykori lakóiról is, például Thomas Edison 19 évesen éjszakai műszakot vállalt, hogy ezalatt zavartalanul kísérletezhessen; vagy Muhammad Ali, aki itt született.

Szigorú és egyben hagyományos értelemben a derby kizárólag hároméves lovak versenye, amelyben angol telivérek (Thoroughbred) vesznek részt.Az angol telivérek tenyésztése a 17-18 században történt, és vérvonalukat tekintve nagyrészt 3 közös ősre vezethetők vissza. Egyikük (Byerley Turk) a Budát 1686-ban ostromló Oszmán Birodalom hadseregétől zsákmányolt mén; míg egy másikat (Darley Arabian) a beduinoktól vásároltak, és az örökranglistát máig vezető magyar Kincsem felmenője.

Az idén 147-ik alkalommal megrendezett versenyen külön indulnak a mének és a kancák. Előbbiek 1¼ mérföldes – kb. 2 kilométer – távot tesznek meg erős vágtában a gyepen, az első helyezett rózsatakarót kap, innen a Vágta a rózsákért (The Run for the Roses) elnevezés. Az első 5 helyezett között 3 millió dollárt osztanak szét, ebből a nyertesé 1,86 millió. A versenytávot közel 2 perc alatt teszik meg a lovak, erre utal a cím is (The Most Exciting Two Minutes in Sports). 2021-ben a győztes a Medina Spirit nevű hároméves csikó lett.

A kancák, vagyis nőstény lovak futama a Kentucky Oaks, közvetlenül a derbi előtt tartják, 1⅛ mérföldes távon. A nyertes fiatal kancát, aki idén Malathaat nevű ló volt, fehér liliommal borítják be, erre utal az elnevezés is (Lillies for the Fillies). Nyereménye 750.000 dollár.

A Kentucky Derby hivatalos órája

A verseny időmérője a Longines, hivatalos órája pedig a Longines DolceVita L5.255.0.71.7.

Első megjelenése óta a DolceVita azt a felhőtlen kikapcsolódást és életvitelt dicsőíti, melyet a napfényes Itáliában élhetünk át, egy romantikus olasz kisváros teraszán szürcsölve a cappuccinót, Róma sikátoraiban barangolva, vagy éppen a tengerparton sütkérezve.

Megjelenéséhez az inspirációt egy 1920-as évekből származó modell nyújtotta, négyszögletes formáját pedig látványosan kiegészíti a számlap flinqué gravírozása. Az ilyen megmunkálás jellemzője, hogy a felületen koncentrikusan elhelyezkedő apró hullám formák szorosan egymáshoz kapcsolódnak, csipke-szerű textúrát kölcsönözve a számlapnak.

Római számok és kékített központi óra-, perc valamint kismásodperc mutatók egészítik ki a látványt, melyek a tradicionális módon, nem festéssel hanem megfelelő hőfokra hevítéssel készülnek, ezáltal nem csupán esztétikai értéket hordoznak, de korrózióval szemben is ellenállóak.

A rozsdamentes acél tok két oldalára 46 darab Top Wesselton gyémánt került, mindegyik VVS tisztaságú.

A tokba szerelt quartz szerkezetet End Of Life technológiával látták el, az elem merülését a másodpercmutató szökellése jelzi nekünk.

A valódi kék aligátorbőr szíj a gyorskioldó rendszernek köszönhetően könnyedén átcserélhető.