Egyéb

FREDERIQUE CONSTANT RUNABOUT: TENGERI CSAVARGÓ

A runabout az 1920-as évektől létező motorcsónak fajta, mely az aquaplaning elvét kihasználva ér el rendkívül nagy sebességet. A svájci Frederique Constant erről a hajótípusról nevezte el kollekciójának egyedi tervezésű modellcsaládját, amelyben évről-évre megjelennek korlátozott példányszámban elérhető kiadások is.

RIVA HISTORICAL SOCIETY

A runabout elnevezés arra utal, hogy ezeket Az exkluzív motorcsónakokat elsősorban a kikapcsolódás célját szem előtt tartva tervezték meg. Kiválóan alkalmasak például vízisíelők vontatására, versenyzésre, vagy – miként az elnevezés is utal rá – tengeri csavargásra, hajókázásra.

Európában a legismertebb és legmagasabb kategóriát képviselő runabout motorcsónakokat az olasz Carlo Riva alkotta meg a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben. A kategória eme luxus szegmensének vásárlói között megtalálható mások mellett Brigitte Bardot, Sophia Loren vagy az iráni sah.

A Frederique Constant 2009 óta működik együtt a milánói székhelyű Riva Historical Society nonprofit szervezettel, melynek alapítói – Piero Mario Gibellini és Carlos Riva – célul tűzték ki, hogy világszerte segítik a Riva által tervezett hajók megóvását, felújítását.

A hajszálpontos mérnöki munka és az időtálló formaterv kapcsolja össze az olasz dolce vita jelképének számító kézműves technológiával megalkotott Riva motorcsónakjait, és a svájci Frederique Constant precíz időmérőit.

FREDERIQUE CONSTANT RUNABOUT

A Frederique Constant Runabout szériája első megjelenése óta sikeres, és a helvét manufaktúra továbbra is fontosnak tartja, hogy az együttműködés fenntartásával hozzájáruljon eme klasszikus motoros jacht örökségének ápolásához.

Ebben az évben a modellcsalád két limitált kiadású modellel bővül, mindkettő 42 milliméteres tokátmérővel rendelkezik. A rozsdamentes acél (modellszám: FC-392RMN5B6) és az rozéarannyal bevont változat (modellszám: FC-392RMN5B4) belsejében is 55 órás járástartalékú automata kronográf szerkezet működik.

A zafírkristályból csiszolt óraüveg alatt a stopper funkcióhoz kapcsolódó segédszámlapokat találjuk, valamint a kismásodperc mutatót. A centrális tengelyen a kronográf másodpercmutatóját indíthatjuk el az oldalsó nyomógombbal, és itt helyezték el a perc- és óramutatót is.

Izgalmas dinamikát és eleganciát kölcsönöz a tengerkék számlap felületének eltérő megmunkálása: az arab számok és indexek alatt selyem csiszolású felületet látunk, míg a középső részen clous de Paris díszítést. Ez a gilosált felület gúla alakú kiemelkedéseket eredményez a vésett vájatok között.

Mindkét kiadás zafírüveg hátoldalán keresztül megcsodálhatjuk az FC 392-es óramű részleteit, valamint a Riva Historical Society logóját. A megnyitást körülvevő fémtokon a 888 darabos limitáció számozását is felgravírozták.

Minden egyes megvásárolt óra mellé egyedi dobozt kapunk, melyben a runabout fából készített makettje horgonyoz.

Luczay Szabolcs