Újdonságok

MIDO OCEAN STAR GMT ORANGE

Az első világháborút lezáró fegyverszünet az 1918-as év 11. hónapjának 11. napján 11 órakor lépett életbe, párizsi idő szerint. Ezen a napon Georges Schaeren meg is alapította óragyárát Mido néven, amely jelenleg a Swatch Group tagja. A legújabb GMT funkciós Ocean Star pedig a helyi idő mellett egy másik időzóna kijelzésére is alkalmas.

OCEAN STAR

A MIDO több, mint 100 éves történelmében a magas vízállósági határértékkel rendelkező órák komoly szerepet kaptak. Említhetjük az Aquadura szabadalmat a 30-as évekből, vagy az 1961-es Decompression Timert (cikkünk: https://www.chrono.hu/2020/08/10/mido-decompression-timer-atuszunk-a-szivarvany-alatt-1-resz), amelynek újrakiadása tavaly okozott hisztériával felérő lelkesedést az óragyűjtők és -kedvelők körében.


Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 Limited Edition M026.807.11.051.00

Nem idegen tehát a Mido szellemiségétől a búvárórák fejlesztése és kiadása. Sőt, az egyik legkeresettebb modellcsalád a kollekción belül éppen az az Ocean Star, melynek minden egyes darabja legalább 20 bar (200 méter) vízállósággal dicsekedhet. A csúcson pedig az Ocean Star 600, ahol már héliumszelep is jár a 60 bar mellé.


Mido Ocean Star 600 Chronometer M026.608.11.041.01

A vízállóság mellett a különféle komplikációk is megjelennek, vagyis azok a funkciók, melyek az idő kijelzésén túl a számlapról leolvashatóak. A dátum, a hét napja vagy a stopper mellett az új kiadás jellemzője a GMT, vagyis a második időzóna.

OCEAN STAR GMT ORANGE

A bársonyosan fekete számlapon a rakott indexek és mutatók zöld Super-Luminova® bevonatot kaptak: a búvárórák esetében a könnyű leolvashatóság alapkövetelmény. Az indexek fölött narancsszínnel 24 órás skálát találunk, ezen olvashatjuk le a középső tengelyre szerelt GMT mutató által kijelzett második időzóna idejét.

Az egyirányba forgatható kerámiabetétes lünettán percskála 60-ig, felül lume pötty, megint csak a víz alatti leolvashatóság miatt. A lünetta oldala végig bordázott, ez segíti a tapadást.

A szokásnak és kényelmi szempontoknak megfelelően a tok jobb oldalán lelhető fel a korona, amely a búvárórákra jellemzően zárható. A koronavédő acél kiemelkedései kiváló védelmet biztosítanak. A rozsdamentes acél tokot megfordítva ezúttal nem a Midonál megszokott átlátszó zafírüveget találjuk, és nem is az Ocean Star szériára jellemző tengericsillagot, hanem a második időzóna beállítását segítő táblázatot, ahol a Greenwich Mean Time (GMT) referenciaidejéhez viszonyítva látjuk a párizsi vagy éppen tokiói eltérést.

MŰSZAKI ADATOK

Modellszám: M026.629.11.051.01

Garancia: 2 év

Vízállóság: 20 bar

Súly: 205 g

Tok anyaga: rozsdamentes acél

Tok átmérője: 44 mm

Tok vastagsága: 13,3 mm

Óraüveg anyaga: zafírkristály, dupla tükröződésmentes bevonattal

Szerkezet: Mido Caliber 80 automata (átalakított ETA C07.661)

Csat anyaga: rozsdamentes acél

Zár: áthajlózár búvárhosszabbítóval