Egyéb

FREDERIQUE CONSTANT HIGHLIFE AUTOMATIC SKELETON

A klasszikus megjelenésű óráival rövid idő alatt nemzetközi ismertséget szerző svájci gyártó Highlife kollekciója a márka sportosabb arcát mutatja felénk. A most elérhetővé váló áttört számlappal pedig a minimalista design kapott egy látványos csavart.

A Frederique Constant alapító házaspárja az első pillanattól kezdve célul tűzte ki, hogy „swiss made” karóráik ne csak megjelenésük, anyaghasználatuk, de a rájuk akasztott árcédula okán is vonzóak legyenek. Az elérhető luxus azóta is a cég szlogenje. Az egyszerűbb hárommutatós megoldásoktól a saját szerkezetes komplikációkkal zsúfolt modellekig válogathatunk a cég kínálatából az óraszalonokban, miközben a kasszához érve a POS terminál kijelzőjén jóval alacsonyabb összeget látunk majd a versenytársaknál megszokotthoz képest.

Habár Highlife néven találhatunk fotókat Frederique Constant órákról már a 90-es évek végéről is, közelebb járunk a valósághoz, ha a 2020-ban újraindított szériát csupán névrokonnak tekintjük. A teljes egészében átalakított és modern külsőfel felruházott Highlife modellek egyöntetű jellemzője a rendkívül visszafogottan alkalmazott díszítés, amelytől első pillantásra is erősen funkcionalista, sportos benyomásunk lesz az ebbe a szériába tartozó órákról.

További jellemző részletek után kutatva tűnik fel az integrált fémcsat, mely az óraiparban megszokott megoldáshoz képest olyan kapcsolódást eredményez a tok és a fémcsat között, mintha egyetlen anyagból lennének. A felfelé kiszélesedő csat pontosan felveszi a tok ívét, folyamatos, hézagmentes kapcsolatot biztosítva.

Az augusztus végén megjelenő csontvázasított, ún. szkeleton változat olyan módon alkalmaz egy rendkívül látványos díszítő megoldást, hogy közben mégis megőrzi a funkcionalista formajegyeket. Az áttört alaplapnak hála az óraszerkezet alkatrészei és működése még inkább előtérbe kerül.

A számlap szinte teljes egészében eltűnik, csupán egy keskeny sáv marad belőle, ahová 12 óránál a FREDERIQUE CONSTANT GENEV felirat került – utalva a svájci gyártó székhelyére. Körben a Super-LumiNova kitöltésű indexek, a percskála, valamint 6 óránál a büszkén feltűntetett SWISS MADE felirat található.

Az óra hátlapja – szinte kötelező elemként – szintén zafírüveg berakást kapott, ezzel mindkét oldalról megcsodálható akár működés közben is a svájci Sellita automata szerkezet.

A Highlife Skeleton két változatban érhető el, a rozsdamentes acél (FC-310NSKT4NH6B) mellett sötétszürke PVD bevonattal (FC-310DGSKT4TNH6B) is választhatjuk. Mindkét esetben ajándék gumiszíjat találunk a díszdobozban: az első esetben tengerészkéket, a PVD kiadáshoz pedig sötétszürkét. Mindkét szíj gyorskioldóval ellátott, ezért cseréjük akár a mindennapokban is egyszerűen megoldható.

A rozsdamentes acél, és a PVD verzió is egyenként 888 darabban limitált kiadás, amit a hátoldali gravírozáson a gyártó számozással is feltűntet.

Technikai adatok

Funkciók: óra, perc, másodperc

Szerkezet: FC-310 önfelhúzós, 38 óra járástartalék, 28.800 féllengés óránként

Tok átmérő: 41 mm

Vízállóság: 5 ATM

Óraüveg: domború zafírkristály

Luczay Szabolcs