Egyéb

TITÁNOK HARCA: A LONGINES SPIRIT SZÉRIÁJÁBAN ÚJ MODELLEK JELENTEK MEG

Gaia és Uranosz görög istenek gyermekeiként születő titánok után kapta nevét a korrózióálló és mégis könnyű fém, XVIII. századi felfedezésekor. A Longines Spirit szériájában idén ősszel bukkannak fel a titán tokos verziók, komoly kihívás elé állítva a korábbi acél modelleket.

TOOL WATCH

A Spirit acél verziói 2020-ban kerültek a butikok és gondosan kiválasztott multibrand üzletek vitrinjeibe, a svájci márkával évtizedek, sőt az elmúlt évszázadok során együttműködő felfedezők, kalandorok vakmerő szellemiségét idézve fel. A tudós világjárók és pilóták eszköztárában nélkülözhetetlen és kiemelt fontosságú szerepet töltöttek be a pontos és megbízhatóan működő időmérők, amelyek képesek voltak ellenállni az olykor igencsak zord körülményeknek, továbbá gyakorta rendelkeztek olyan extra funkciókkal, melyek csak lazán kötődtek az aktuális idő kijelzéséhez.

Lindbergh Hour Angle L2-678-4-11-0

Ilyen tudás a búvárórák elforgatható lünettája, ami a merülési idő nyilvántartását oldotta meg; a hosszúsági fok megállapítására alkalmas Hour Angle; vagy éppen a mai napig rendkívül közkedvet kronográf, ami valójában egy beépített stopper autóversenyzőknek, pilótáknak.

A Longines Spirit szériája a pilótaórák hagyományát viszi tovább, könnyen leolvasható számlappal, a környezeti hatásoknak ellenálló kivitellel és a látványosan túlméretezett, ezért a hideg pilótafülkében ülve kesztyűben is használható beállító koronával.

LONGINES SPIRIT TITANIUM

L3.811.1.53.6 Spirit Titanium

A rozsdamentes acél kollekció összesen 4 referenciaszámmal egészült most ki, maradva a bevált 40 (L3.810.1.53.6 és L3.810.1.53.2) és 42 milliméteres (L3.811.1.53.6 és L3.811.1.53.6) átmérőnél. Mindkét méret elérhető fémcsattal vagy szintetikus selyemből készített antracitszürke NATO szíjjal. A szíjakat könnyedén, akár saját magunk is cserélhetjük az intuitív kioldórendszernek köszönhetően.

L3.810.1.53.2

A Longines tervezőmérnökei a Grade 5 típusú titán ötvözetet választották a tok alapanyagának, ezzel egy rendkívül kemény, mégis az acélnál jóval könnyebb anyagot kapunk. Színe is a szürke sötétebb tónusa, a nem csillogó, inkább matt felület kortárs, modern megjelenést biztosít az óra egészének.

A sötétszürke homokfúvott számlapon az arab számok és a kiemelkedő minőségre utaló csillagok meleg hatású arany színezése jó kontrasztot alkot és segíti a gyors, tévedésmentes leolvasást. A perc- és óramutató svájci gyártású Super-LumiNova® kitöltéssel rendelkezik, megoldva a kedvezőtlenebb látási viszonyok okozta problémát – és nem utolsó sorban nagyot dobva az esztétikumon.

L3.811.1.53.2

A titán verziók legnagyobb újítása – az anyagválasztáson kívül – a dátumablak felszámolása. Az egyébként nem túl széles ablakot korábban 3 óránál nyitották meg a számlapon a dátum számára, de a nagyobb, 42 milliméteres változat esetében az arab szám így sem fért el teljes egészében. Bölcs döntéssel az egészet megszűntették, így „a kevesebb néha több” szabálya érvényesülhetett. A számlap szimmetrikussá vált és jobban fókuszál a mutatók által megjelenített pontos időre.

L3.810.1.53.6

A kizárólag a Longines részére készített L888.4 jelű szerkezet COSC minősítést és szilícium hajszálrugót kapott. Az automata felhúzás maximálisan elérhető járástartaléka 72 óra, 25,200-as féllengésszám mellett. A 11½’’’ átmérőjű szerkezet 21 köves, a szilícium okán nem mágnesezhető, ami a laptopok és egyéb elektronikai készülékek által gerjesztett mágneses mező korában igencsak megnyugtató. Nem véletlen, hogy a Longines ezekre az óráira már 5 év nemzetközi garanciát tud vállalni.

L3.810.1.53.6 hátlap

A számlapot kívül-belül többrétegű tükröződésmentes bevonat borítja, s ezek annyira jó hatásfokkal végzik el feladatukat, hogy a mutatókat szinte meg tudjuk érinteni. Az összesen 6 valódi csavarral rögzített hátlapon földgömb és a Longines logóból ismerős repülő homokóra látható.

Luczay Szabolcs