Újdonságok

4 ÚJ TAG Heuer férfi karóra

Igazi mindenest rakott össze a La Chaux-de-Fonds-i székhellyel működő svájci óramanufaktúra. Minden idők egyik legismertebb búvárórájának újraszabott változata az élete első luxusóráját vásárlónak jelenthet igazán vonzó választást. Írásunk első részében a 2022. január 25-én bemutatott Aquaracer Professional 200 széria férfi modellkínálatát tekintjük át.

A TAG Heuer alapítója, Edouard Heuer 1895-ben szabadalmaztatta a világ első vízálló tokba szerelt zsebóraszerkezetét, dédunokája pedig az 1970-es években a kollekció részévé tette a 844-es referenciaszámmal ellátott búvárórát. A teljes óracsaláddá terebélyesedő búvárórák neve 2004-től lett Aquaracer. Sok száz méterig vízálló tokja és masszív kialakítása mellett kedvező ára miatt is vált kedveltté az első komoly órájukat kiválasztók körében.

A TAG Heuer vezetősége sokunk kérését hallgatta meg akkor, amikor egy méretében kompaktabb, stílusjegyeiben kevésbé kötött kiadással rukkolt elő, amely az extrém sportok közben, de a nagyvárosi közegben is komfortosan viselhető.

A 40 milliméteresre visszavett tokátmérő és némileg vékonyított kialakítás az egyik első jele annak, hogy az egyébként nem kifejezetten extra lapos és érzékeny öltönyórában utazó TAG Heuer vissza kíván térni órakészítési hagyományaihoz a méretezés tekintetében is.

A férfiaknak szánt Aquaracer Professional 200 széria kezdetben két féle automata felhúzású mechanikus szerkezettel, valamint két féle elemes quartz szerkezettel választható. Utóbbi esetben a 6 óránál megjelenő dátumablakot teljes egészében elhagyta a TAG Heuer. A vízállóság minden esetben meggyőző 200 méter, amely nem csupán a víz, de a szennyeződés bejutását is nagyobb magabiztossággal gátolja meg.

Az elegánsabbra szabott megjelenést szolgálja a szálra húzott csiszolású full rozsdamentes acél funkciógyűrű is. Az egyébként kiváló tulajdonságokkal bíró kerámia ebben az esetben az egyértelműen sportos kinézet felé mozgatta volna az óra megjelenését, jelentősen lekorlátozva a hordhatóság helyszíneit.

FEKETE SZÁMLAP, AUTOMATA SZERKEZET

Referenciaszám: WBP2110.BA0627

A mechanikus szerkezettel szerelt modellváltozatok számlapja „fumé” hatású. Ez a szélek irányában sötétedő számlapfestési technika fokozza az elegáns hatást és jól egyensúlyozza az Aquaracerek egyébként szögletes megjelenését.

KÉK SZÁMLAP, AUTOMATA SZERKEZET

Referenciaszám: WBP2111.BA0627

A kék számlapok néhány éve robbantak be az óragyártás élvonalába, és mára a neves márkák alapkollekciójának kitörölhetetlen és igencsak sikeres részét képezik. Hasonlóan a (szürkés)fekete változathoz, a kék számlapos Aquaracer Professional 200 tokjában is swiss made Calibre 5 szerkezet dolgozik.

FEKETE SZÁMLAP, QUARTZ SZERKEZET

Referenciaszám: WBP1110.BA0627

A széria első quartz szerkezetes modellje ugyancsak 40 mm rozsdamentes acél tokkal rendelkezik, a vízszintes csíkozású fekete számlapot zafírkristály óraüveg védi. A korábban említett dátumtárcsa elhagyása mellett az egyszínű „egyszerűbb” számlap is jelzi az elemes szerkezetet és a nyilvánvalóan alacsonyabb árfekvést.

FEHÉR SZÁMLAP, QUARTZ SZERKEZET

Referenciaszám: WBP1111.BA0627

Egészen különleges összhatást értek el a TAG Heuer tervezői a férfiaknak szánt modellcsalád negyedik tagjánál. A fehér számlapon a Super-LumiNova® kitöltést kapott indexek és mutatók körvonalai látszanak leginkább.

A hátoldalon ebben az esetben is 8 ágú szélrózsa gravírozást találunk, lecserélve a korábbi búvársisakot. Ezzel is azt jelzi nekünk a svájci óramanufaktúra, hogy csuklónkon a belépő kategóriának szánt Aquaracer Professional 200-zal bármerre elindulhatunk, és egyaránt felfedezhetjük a hegycsúcsokat, tengerpartokat vagy a nagyvárosok felhőkarcolóit is.

Luczay Szabolcs