Újdonságok

LONGINES ULTRA-CHRON: A KRONOMÉTER TANÚSÍTVÁNYON IS TÚL

A minél pontosabb időmérés utáni hajszát soha fel nem adó Longines ezúttal a COSC minősítésnél is szigorúbb tesztnek vetette alá vadonatúj búváróráját. A magas frekvencián működő mechanikus szerkezet még szilícium hajszálrugót is kapott.

Megnevezés: Longines Ultra-chron

Modellszám: L2.836.4.52.8; L2.836.4.52.9

Ultra-Chron_L2.836.4.52.6

A quartz-korszak előtt az autó-és lóversenyek résztvevőinek köridejét mechanikus szerkezetekkel manuálisan mérték. Ez azt jelentette, hogy a Longines által delegált szakember a pálya melletti chronométrage (időmérő) helyszínen a kellő időpontban elindította és megállította a stopperórákat.

Rallyverseny az Akropoliszon – 1966
Longines időmérés díjugratáson

A Longines már 1914-ben megalkotta első nagyfrekvenciás stopperét, amely tizedmásodperc pontossággal mérte és jelezte ki az eltelt időintervallumot. 1959-ben szintén magas lengésszám mellett hozták létre modelljüket, amelyet egy obszervatóriumban vizsgáltak be és kapott kronométer tanúsítványt.

Longines stopperóra tizedmásodperc pontossággal

A most megjelent Ultra-chron magán viseli 1968-as elődje esztétikai jellemzőit és tartalmazza annak jónéhány funkcionális megoldását. A párna formájú acél tok, a jellegzetes lünetta, a számlapra festett hullám jel  – átdolgozott formában – megjelenik a 2022-es kiadáson is.

Az eredeti Longines Ultra-chron – 1968

Maga az Ultra-chron elnevezés 1968-ból származik, és nem egy új karakterre utal Megatron és Ultra Magnus mellett a Transformersből, hanem az ultra chronometer rövidítése. A többek által csak COSC néven ismert minőségi tanúsítványt ISO szabvány definiálja, és hosszú tesztelés eredményeként legfeljebb ˗4/+6 másodperces napi pontatlanságot engedélyez.

Az Ultra-chron nem elégszik meg ennyivel. A Longines saját L836.6 referenciaszámú szerkezetét a genfi székhelyű TIMELAB vizsgálta be. 15 napon keresztül 3 különböző hőmérsékleten (8, 23 és 38 °C) 5 pozícióban mérték a pontosságot. A lenti TIMELAB tanúsítvány szerint a kronométer elvárásoknál sokkal jobb eredményekkel.

TIMELAB tanúsítvány

A svájci óragyártás hagyományosan 3-5 Hz közötti rezgésszámokkal dolgozik. Vagyis a pontosságért felelő billegőkerék ennyi fordulatot tesz meg másodpercenként. A Longines Ultra-chron ennek a legfelső szegmensébe tartozik. Órás szaknyelven ez 36.000 féllengésszámot jelent óránként. Ez a high-beat tartomány, erre utal a számlapon megjelenő hullám motívum. Tekerjük fel a hangerőt és hallgassuk is meg hogy szól:

A házon belül megalkotott automata szerkezet kétségtelenül központi eleme az Ultra-chronnak, ráadásul a forgatónyomaték-zabáló 5 Hz ellenére 52 óra járástartalékkal rendelkezik. Elvarázsolhat bennünket a 70-es éveket idéző és 300 méterig vízálló párna alakú óratok is. A szíjat tartó tokfülek szinte eltűnnek, úgy körbe öleli őket a rozsdamentes acél.

L2.836.4.52.2

Egészen rendkívüli megoldással idézi meg az 1968-as kiadás bakelit lünettáját az új változat: zafírkristály betétet helyeztek a felszínére, amitől egy megmagyarázhatatlan fekete csillogása lett a funkciógyűrűnek.

L2.836.4.52.6

A szemcsés textúrájú számlapból szinte kiugrik a karmazsinvörös percmutató, az indexek 3, 6, 9 és 12 óránál rakottak. Erősíti a vintage hatást az üvegbúra-szerű zafírkristály óraüveg, amelyre többszörös rétegben tükröződésgátló bevonatot is felvittek.

L2.836.4.52.2

A Longines Ultra-chron világosra pörkölt kávészem-barna bőrszíjjal (L2.836.4.52.8) vagy 7 soros fémcsattal (L2.836.4.52.9) érhető el. Mindkét esetben jelenleg kizárólag Box Edition kiadásban. Ez egy plusz fekete NATO szíjat jelent a közepén végigfutó vörös csíkkal, és a cseréhez szükséges célszerszámmal a dobozban.

L2.836.4.52.6

Az apró szemekből álló fémcsat rendkívül kényelmes viselés közben, és különösen jól illik a párnatok vaskos formavilágához.


Luczay Szabolcs