Újdonságok

TAG HEUER SUPERDIVER: IGAZI TENGER ALATT JÁRÓ

Az Aquaracer Professional széria megújulása egy valódi nehézbombázó – vagy inkább atomtengeralattjáró – megjelenésével válik teljessé. Az 1000 méterig vízálló, héliumszelepes és egyedi kronométer szerkezettel szerelt Superdiver nem hagy egy pillanatnyi kétséget sem afelől, ki uralja a víz alatti világot.

Megnevezés: TAG Heuer Aquaracer Professional 1000 Superdiver

Modellszám: WBP5A8A.BF0619

WBP5A8A.BF619

A vízállóság a legtöbb órakedvelő életében egyszerű eldöntendő kérdésként fogalmazódik meg eleinte: igen vagy nem? Később értjük meg, hogy fokozatok vannak, amelyeket a gyártók méterben határoznak meg és a számlapon is gyakran feltűntetik. Az 1000 m azt jelenti, hogy egy 1000 méter magas vízoszlopot kell elképzelnünk, amelynek hidrosztatikai nyomása az órára nehezedik. Ezt kell elviselnie a toknak, a nyomógombok, zafírüveg és hátlap tömítéseinek is.

1000 méterig vízálló

Az óragyártásban a nagy vízállóságú (>200 m) modelleket búváróráknak nevezik. A velük szemben támasztott követelményeket az ISO 6425 szabvány részletezi. Csak kevés óra képes megfelelni ezeknek az előírásoknak, amelyek a vízállóság mellett a rossz látási körülmények közötti leolvashatósággal, a merülési idő nyomonkövetésével kapcsolatban is meglehetősen szigorúak.

Szaturációs merülésekhez tervezték

Kevéssé ismert, hogy az ISO 6425 szabványban az ún. szaturációs merülésekhez alkalmas búvárórák leírása is szerepel. Ez pedig már szinte a sci-fi területe. Az akár többszáz méteren végrehajtott mélymerülések során a belélegzett gázokkal a test szövetei telítettek, azaz szaturáltak lesznek. Az elnyelt gázok kiürítéséhez dekompressziós szakaszt kell beiktatni a felemelkedés közben, amely akár napokig is tarthat. A TAG Heuer Superdiver szaturációs merülésekhez is alkalmas.

A dekompressziós kamrában belélegzett hélium az óratok belsejébe is bekerül, a felszínre emelkedve azonban szétfeszítheti azt. Ezért rendelkeznek a mélyvízi merüléshez alkalmas búvárórák héliumszeleppel, amely önműködően képes a hélium kivezetésére. A TAG Heuer a megszokott megoldás helyett egy sokkal látványosabb, téglalap alakú automata szelepet szerelt az óratok oldalába. A fekete DLC bevonaton a felirat a hélium elnevezése a periódusos táblázatban.

Héliumszelem DLC bevonattal

A 45 milliméteres tok anyaga nagymértékben korróziótűrő titán grade 5, hátlapja rozsdamentes acél.

Menetes hátlap az Aquaracer szériát jelző búvársisakkal

A lünetta kerámiabetétes, és a merülési idő beállításához szükséges percbeosztást tüntették fel rajta. A beosztás első negyede nagyon tetszetős narancs színezésű, a dekompressziós fázis könnyebb nyomonkövetése érdekében.

Kerámiabetétes lünetta narancs-fekete színezéssel

A jobb oldalon hangsúlyosan megjelenő korona a héliumszeleppel megegyező fekete DLC bevonatú. A menetes zárást egy pillantással ellenőrizhetjük a ráfestett narancssárga jelzésnek köszönhetően. A még nagyobb biztonságról koronavédő gondoskodik.

Narancssárga festés jelzi a koronán a megfelelő záródást

A számlap vízszintes sávozása az eddigi Aquaracer modellekhez képest szélesebb, ez is a könnyebb leolvashatóságot segíti. Akárcsak a mutatószett, amelynek nyílban végződő tömzsi óramutatója a víz alatti sötét mélységben is jól megkülönböztethető a percmutatótól. A mutatók és a nagy felületű, zömmel nyolcszögekből álló indexek is a legmagasabb osztályú, Grade X1 Super-LumiNova® festést kapták, melyek hosszan és ragyogóan világítanak a sötétben.

Víz alatt is megkülönböztethetőek a mutatók

6 óránál a dátumablak fölül hiányzik a megszokott nagyítólencse, ezzel a számlap áttekinthetőbb lett és egyébként is technológiai nehézséget jelentett volna biztonságos kialakítása nagy mélységben.

A küklopsznak becézett nagyítólencsét eltávolították

Az óratok is igazi meglepetést tartogat, hiszen a TAG Heuer számára tervezett és elkészített TH30-00 referenciaszámú automata szerkezettel rendelkezik. A svájci Kenissi Manufacture új játékos az óragyártásban, 2016 óta működnek Le Locle-ban és céljuk magas minőségű mechanikus szerkezetek készítése. A TAG Heuer Superdiverbe szerelt TH30-00 kronométer tanúsítvánnyal rendelkezik, járástartaléka 70 óra.

TH30-00 manufaktúra szerkezet

3 soros grade 5 titán csattal viselhetjük, amelyet szintén titán áthajlózárral és finomállítási lehetőséggel láttak el. Kifejezetten a Superdiverhez készített különleges víz- és ütésálló táskában vehetjük át, hasznos kiegészítőként egy vészhelyzeti búvárlámpával együtt.

Vízálló, ütésálló és jól néz ki

Luczay Szabolcs