Újdonságok

3 MONTBLANC GREAT CHARACTERS JIMI HENDRIX KIADÁS

Mindössze 4 évig tartó karrierje elég volt ahhoz, hogy zenéjével meghódítsa a világot, elektromos gitárjával felszántsa a földet a legnagyobb fesztiválokon, és a szakújságírók megválasszák minden idők legjobb gitárosának. A Montblanc Great Characters kiadványokkal azok előtt tiszteleg, akik kitörölhetetlen nyomot hagytak közös történelmünkben. Gandhitól Einsteinig és Lennontól Warholig ezek a kivételes egyéniségek alapvetően megváltoztatták világképünket. A Montblanc egyedi kialakítású és különlegesen megmunkált íróeszközökkel ünnepli ezeket a nagyszerű személyiségeket.

Bár James Marshall “Jimi” Hendrix (1942-1970) pályafutása mindössze négy évet ölel fel, a korát megelőző hangzása és rendkívüli technikai képességei mégis halhatatlanná tették. A gitár isteneként tisztelt zenész az 1960-as évek rock ‘n’ roll kultúrájában vált híressé, forradalmasítva ezzel a zenei világot, szinte soha nem hallott hangokat csalogatva ki a hangszerből, zenéjével a béke és a szeretet üzenetét hirdetve. A Montblanc Great Characters Jimi Hendrix különleges – és a két limitált kiadást egy egész generáció zenei bálványának szentelték. Az íróeszközök formatervének részleteiben visszaköszönnek Jimi Hendrix életének legfontosabb momentumai.

Great Characters Jimi Hendrix Special Edition

Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Special Edition

Az olyan gitárlegendák, mint Eric Clapton, szóhoz sem jutottak, amikor Jimi Hendrix színpadra lépett, ötletes és szokatlan technikájával új magasságokba repítette krémszínű Fender Stratocaster gitárját. Ennek a gitárnak a színe ihlette a Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Special Edition kupakján található különleges gyanta árnyalatát. A töltőtoll, golyóstoll és rollertoll formájában is kapható műalkotás geometrikus mintázata Hendrix hímzett gitárszíjának díszítését idézi.

Great Characters Jimi Hendrix Special Edition

A személyes hangzása szempontjából oly fontos tremolókar adta a platina bevonatú klipsz formáját, amelynek végét krémszínű nemesgyanta borítja. A klipsz rögzítésénél a művész debütáló albumának címe, az Are You Experienced jelenik meg.

Great Characters Jimi Hendrix Special Edition

A tintatartály részt körbeölelő platina bevonatú gyűrűn látható “18-06-1967” dátum Hendrix látványos fellépésére emlékeztet a Monterey Pop Fesztiválon, a “Summer of Love” idején, míg a gyűrű felületi textúrája a Fender gitárkábelre emlékeztet. Hendrix előszeretettel kísérletezett hanghatásokkal a wah-wah pedál – az elektromos gitár hangjának manipulálására használt elektronikus eszköz – segítségével. Ennek a pedálnak a felülete köszön vissza a fekete nemesgyanta fogórész felületi kiképzésében, végére pedig a “WAH” szó van nyomtatva. A nyomógomb felöli rész vörös nemesgyanta színe a Marshall Super Lead erősítő kontroll lámpájának színével megegyező. A kupak tetejét a Montblanc embléma és a “Purple Haze” erőteljes zenei nyitóakkordjainak fogását ábrázoló dombormű, valamint egy sötétlila gyűrű koronázza. A kézzel készített, ródiummal bevont tömörarany tollhegyet a gitáros portréja díszíti.

Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 1942

Great-Characters Jimi Hendrix Limited Edition

A Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 1942 a zenész születési évére emlékezik. Az 1942 darabban korlátozott gyártású kiadás piros és arany színpalettával tiszteleg a Jimi Hendrix Experience 1968-as Electric Ladyland című albumának borítója előtt, amely a rockzene mérföldköve.

Great Characters Jimi Hendrix LE1942

A kupakon található lakk kitöltésű fémlap Jimi Hendrix pályafutásának híres logóját mintázza. A kupak textúrázott fekete felülete Hendrix kedvenc Marshall Super Lead erősítőjének borítását utánozza. A sárgaarannyal bevont tremolókar klipszet a végződésénél fekete nemesgyanta borítja. A híres Electric Ladyland című album címe a klipsz tetején köralakban van felgravírozva.

Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 1942

A sárgaarany bevonatú tintatartály gyűrűre bevésett dátum, a “10-05-1968” Hendrix egy másik monumentális fellépésére utal, a New York-i Joshua Light Show-n, amelyet az elsőként ott alkalmazott speciális fényeffektusok tettek híressé. A sárgaarany bevonatú kupak tetején piros nemeslakkból készült gyűrű található, rajta a “Purple Haze” akkordfogása dombornyomással. A tintatartályon lévő degradé lakk, amely fokozatos színátmenettel vált vörösből feketére, az album borítójának megjelenéséhez illeszkedik – akárcsak a tollszár fogórészének sárgaarany bevonatú szkeletált felszíne. A nyomógomb felőli végen található vörös nemesgyanta-betét a Marshall Super Lead erősítő kontroll lámpáját mintázza. A gitáros portréja a kézzel készített tömör sárgaaranyból kézzel készített tollhegyre van gravírozva.

Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 99

Great Characters Jimi Hendrix LE99

A Montblanc Great Characters Jimi Hendrix Limited Edition 99 kiadásának mennyiségi korlátozása a Woodstocki fesztivál 30. évfordulójára utal. Ekkor, 1999-ben jelent meg Hendrix posztumusz albuma, a Live at Woodstock. Az íróeszköz dizájnját az 1969-es fesztivál ihlette, amely Jimi Hendrix karrierjének egyik meghatározó koncertje volt; valamint az elektromos gitár, a hangszer, amely hangot adott zenei víziójának, és amely saját maga kiterjesztése lett. A kupakon krémszínű lakkot használtak, amely a fesztiválon használt Fender Stratocaster gitárjának megjelenését tükrözi, míg a gravírozott tömör fehérarany plakettre a woodstocki fellépés dalainak címét vésték.

Great Characters Jimi Hendrix LE99

A fogórész tetején egy csontvázasított, tömör fehéraranyból készült, a békejelet és a Montblanc emblémát megjelenítő burkolat alatt kék, átlátszó kupola került elhelyezésre. A kupola alatti lakkgyűrűt Hendrix sötétpink fejpántja ihlette, amelyet azon az augusztusi napon viselt a színpadon a New York állambeli Woodstockban. A klipsz rögzítése körül a “Woodstock” felirat olvasható. Hendrix mondhatni újra feltalálta a zenét és a hangzást. Jobbkezes gitárokat fordított meg, és húrozott fejjel lefelé, hogy balkezesként tudjon rajtuk játszani. Ez vezette a formatervezőket az íróeszköz egy funkcionális jellemzőjének megalkotásában: amit a kupaknak vélünk, rajta az akasztó klipsszel, az valójában a tintatartó tégely, és fordítva.

Great Characters Jimi Hendrix LE99

A tremoló kar – amelyet Hendrix oly kifejezően használt lélekemelő hangzásának megteremtéséhez – ihlette a palládium bevonatú klipsz formáját, amelynek végződését nemesgyanta borítja. A kézzel készített Au 750-es tömör, kéttónusú aranyból készült, kézzel vésett tollhegyre az ő arcképe van gravírozva, míg a tömör, fehéraranyból készült elülső részen aláírása látható, ugyanazokkal a geometrikus mintákkal együtt, amelyek Hendrix gitárszíját díszítették Woodstockban.

Luczay Szabolcs