Hírek

LONGINES SPIRIT FLYBACK: REPÜL PILÓTA, MUTATÓ ÉS HOMOKÓRA EGYARÁNT

A flyback funkció a Longines szabadalma, a Spirit kollekció részeként most a legmodernebb műszaki megoldással válik elérhetővé.

A Longines 1889-ben jegyezte be a Szellemi Tulajdon Világszervezetnél (World Intellectual Property Organization, WIPO) védjegyét, amely mára a változtatás nélkül legrégebb óta érvényes védjegy. A logó egy homokórát ábrázol szárnyakkal, kifejezve a Longines viszonyát az idő múlásához és magához a repüléshez is. A XX. század elején aztán – a repülőgépek megjelenésével – a pilóták és kutatók egész sora választotta a Longines megbízható időmérő műszereit az expedíciókhoz, rekordokhoz. 2023-ban a Spirit modellcsalád pilótaóráiban egy olyan óraszerkezeti komplikáció jelenik meg, amely a stopper kezelését teszi gyorsabbá és pontosabbá. Ez a flyback.

L3.821.4.53.2

A flyback a kronográfok időmérését kiegészítő funkció. Segítségével az aktuális időmérés leállítása, nullázása és új mérés elkezdése egyetlen gombnyomással oldható meg három helyett. Az időintervallum mérésére alkalmas kronográfok tokjának oldalába szerelt nyomógombokat ráadásul felváltva kell nyomogatni. A flyback (avagy gyakran hallott francia kifejezéssel retour-en-vol) a korona alatti gomb egyszeri megnyomásával megállítja a folyamatban lévő időmérést, ezzel egyidőben a másodpercmutató és természetesen a percgyűjtő is visszaugrik nulla pozícióba és késlekedés nélkül újraindul.

A flyback funkció – akárcsak a forgatható lünetta – eredetileg a pilótaórák kiegészítőjeként debütált. Különösen harci helyzetben volt kiemelt, akár életmentő fontossága, hogy a pilóta egyetlen gombnyomással kezdhesse meg egy-egy manőver idejének mérését. Az így felszabadult figyelme az ellenséges repülőgépek, légvédelem szemmel tartására maradhatott fenn.

L3.821.4.53.9

A Longines 1925-ben alkalmazta először az óraszerkezetnek ezt a komplikációját. 1935 júniusában benyújtotta a szabadalmi igényét, amit a következő évben meg is kapott. Ez alapján jogosan állítja a svájci Saint-Imier-ben alapított óragyártó, hogy ő a flyback feltalálója.

L3.821.4.93.2

E kivételes örökségre támaszkodva a Longines Spirit Flyback a legmodernebb technológiával van ellátva. Egy új, a mágneses mezőnek ellenálló, szilícium hajszálrugóval felszerelt exkluzív kaliber hajtja ezt az órát. A rendkívül pontos, 68 órás járástartalékkal rendelkező szerkezet a COSC (Contröle Officiel Suisse des Chronométres) által hitelesített kronométer. Az tok átlátszó hátlapja az óraszerkezet minden részletét feltárja, beleértve a Longines Spirit kollekciót jelképező arany színű gravírozott földgömböt és a Longines Flyback felirattal egyedivé varázsolt lengősúlyt.

L3.821.4.93.6

Ezt az új időmérőt a minden apró részletre figyelő esztétika és a felületek izgalmasan váltakozó megmunkálása is megkülönbözteti, amely a szatén, matt, polírozott és gravírozott díszítések képében jelenik meg. Kétirányban elforgatható lünettával rendelkezik, amelyet színes kerámiabetét gazdagít, lumineszcens indexekkel.

A Longines Spirit Flyback fekete vagy kék napfény csiszolású számlappal kapható. A svájci gyártású Super-LumiNova bevonattal ellátott bronzszínű mutatói és számjegyei minden körülmények között lehetővé teszik az idő leolvasását. A 42 mm-es acél tokhoz cserélhető rozsdamentes acél csat, barna bőr vagy kék szövet szíj tartozik. A szíjak és fémcsatok új mikrobeállító rendszerrel ellátott áthajlózárral rendelkeznek a maximális kényelem és a tökéletes illeszkedés érdekében. Bézs színű NATO szíj is elérhető.

Műszaki adatok

Modellszámok:

L3.821.4.53.2 – fekete számlap barna bőrszíjjal

L3.821.4.53.6 – fekete számlap fémcsattal

L3.821.4.53.9 – fekete számlap bézs NATO szíjjal

L3.821.4.93.2 – kék számlap kék textil szíjjal

L3.821.4.93.6 – kék számlap fémcsattal

Szerkezet

L791.4 kizárólagos automata óraszerkezet, oszlopkerék, COSC tanúsítvány, 28,800 féllengésszám, 68 óra járástartalék, flyback, kronográf, szilícium hajszálrugó

Óratok

42 mm átmérő, 17 mm vastagság, kerek, rozsdamentes acél, mindkét oldalán tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírüveg, koronazár, 6 csavarral rögzített átlátszó hátlap, kétirányba forgatható kék vagy fekete kerámiabetétes lünetta

Számlap

Napsugár csiszolás, rakott arab számok, Super-LumiNova

Mutatók

Bronz színű festés, Super-LumiNova

Vízállóság

10 bar (100 méter)