Újdonságok

KATÓDSUGARAS TV KÉPERNYŐ A MIDO ÚJ SZÁMLAPJA

1973-as modelljének tokformájából indultak ki a svájci gyártó tervezőmérnökei, amikor megalkották a 2023 nyarán megjelenő Mido Multifort Big Date három színben megjelenő variánsait. Az eredmény fiatalkorunkat megidéző retro hatás modern technológiával és kivitelezéssel.

A több, mint 100 évvel ezelőtt alapított Mido a Multifort szériával lépett be az elismert óragyártók közösségébe. Ezek az órák kimondottan ellenálló felépítést, tokozást és szerkezetet kaptak. Nevüket is ennek az erős kivitelezésnek köszönhetik.

M049.526.11.091.00 Multifort logó

Az egykori katódsugaras TV képernyők négyszögletes, lekerekített sarkú megjelenése nem dizájnelem volt, hanem a korabeli technológiából következett. Azonban ez a jellegzetes forma megihlette az óragyártókat is. A Mido archívumában 1973-ig kell visszamenni, hogy megtaláljuk az első TV képernyő formájú órát.

Az első kiadás ötvenedik évfordulójára, 2023-ban megjelenő kiadás megtartotta az ikonikus formát, azonban új anyagokkal, szerkezettel és felületkezelési megoldással teszi vonzóvá és izgalmassá.

M049.526.17.081.00

A rozsdamentes acél tok négyzetes formáját az oldalsó ívek finomítják, miközben jobb oldalon masszív koronavédő jelenik meg. A tok első ránézésre egyenlő oldalúnak tűnik, azonban 39,2 x 40,0 milliméter méretű.

M049.526.11.081.00

Az egész óra megjelenését azonban kétségtelenül az erőteljes lünetta uralja. Ha megfigyeljük, fölül és alul enyhe kiemelkedést vehetünk észre, amely csak a külső, polírozott részt érinti, a lünetta belső, szálhúzott ívének vonalát nem töri meg.

M049.526.11.091.00

A két szintű számlap oldalsó, rézsútos peremén percskála kapott helyet, míg a horizontális csíkozású felületen pöttyök és trapézok jelzik az órákat. A szándékoltan egyenetlen vízszintes vonalak órás nyelven mutatják meg a korabeli televíziók adásszünetének képernyőjét:

A számlapon kikerülhetetlenül jelenik meg a Mido „big date” dátumkijelzése. Az XL méretű, dupla kivágásban két különálló számjegy alkotja meg az aktuális dátumot. Mindkettő alatt külön-külön dátumtárcsa forog, hiszen hagyományos megoldással nem lehetett volna ekkora számokat megjeleníteni.

M049.526.11.041.00

A 100 méterig vízálló tokba a Mido Calibre 80 szerkezete került. Mivel a Mido a kvarcválság óta a Swatch Group tagja, nem meglepő módon ez egy házon belül gyártott szerkezetet takar. Ez nem más, mint egy átalakított ETA C07.651 automata werk, 80 órás járástartalékkal. A billegőhöz választott Nivachron™ hajszálrugó garantálja a mágneses mezőnek és ütődéseknek történő ellenállást.

Szerkezet látványa a hátoldali zafírüvegen keresztül

A zöld, szürke és kék számlapokhoz a gyártó fémcsatot, illetve kék és narancssárga tüskezáras gumiszíjat is kínál.

Luczay Szabolcs