Újdonságok

MEGTALÁLTA A KINCSES SZIGETET A MONTBLANC

Stevenson regénye ihlette a luxus íróeszközök piacát uraló Montblanc tervezőit. A limitált kiadású tollakon kalózlobogó és a kincs helyét eláruló térkép is megjelenik.

A limitált kiadásban elérhető modellek

Töltőtollai tették nemzetközileg ismertté és sikeressé a hamburgi székhelyű Montblanc márkát a XX. század elején. S bár azóta kollekcióját Olaszországban megmunkált bőrtáskákkal és Svájcban készített órákkal is bővítette, az írás, és ehhez szorosan kapcsolódóan az irodalom a mai napig kiemelt szerepet kap a luxusmárka életében.

Ezért is hozták létre a Writers Edition modellcsaládot 1992-ben. Azóta minden évben kiválasztanak egyetlen szerzőt, akinek életműve előtt limitált kiadású, hagyományos kézműves eszközökkel megmunkált íróeszközökkel tisztelegnek.

Az utóbbi években így kerülhetett a rajongók gyűjteményébe Kipling, Victor Hugo vagy éppen a Grimm testvérek élete és művei által inspirált kiadás. Idén, 2023-ban Robert Louis Stevenson skót regényíró és kalandor a szerencsés kiválasztott.

A megjelenés aktualitását az adja, hogy egyik leghíresebb regénye, A kincses sziget első könyvkiadása éppen 140 évvel ezelőtt, 1883-ban történt. Ugyancsak évfordulója van a Szamoa szigetén 30 évvel ezelőtt létrehozott Robert Louis Stevenson Múzeumnak is.

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson mérnök családba született, és már generációk óta világítótornyok tervezéséből éltek. Ezért a kis Robert már gyermekként közeli kapcsolatba került a hajózással, a tengerrel, és sok időt töltött utazással. 40 éves korára családjával Szamoa szigetén telepedett le, amit az egész évben kedvező klíma miatt választott.

A kincses sziget első kiadása 1883

Számtalan nyelvre lefordított egyik legsikeresebb regénye a már a címben is említett A kincses sziget. Az 1700-as években játszódó kalandregény során egy fiatal fiú, Jim Hawkins életét követhetjük nyomon abban a pár hétben, amíg egy balszerencsés véletlen során karibi kalózok ádáz küzdelmébe csöppen, miközben az elásott kincset próbálják megszerezni.

A regény a fordulatos kalandokon túl megteremti azt a romantikus kalózfigurát is Hosszú John Silver személyében, amely olyan sokszor és változatos módokon fog még megjelenni könyvlapokon és a képernyőn is a következő évtizedekben, egészen napjainkig.

Az író saját kezű rajza a szigetről

A féllábú, vállán beszélő papagájjal járkáló kalózkapitány a maga módján becsületes és szavahihető. Időnként barátságos, szinte mézesmázos és meghunyászkodó, csak azért, hogy a következő pillanatban csak meggazdagodását és hatalmát szem előtt tartva kegyetlenkedhessen.

Nagyon érzékletesen ábrázolja Stevenson a személyiségnek ezt a kettősségét, amit a Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ban fejt ki bővebben.

Az 1883 darabban limitált kiadású töltőtoll

A Montblanc 2023-as Writers Edition az író Stevenson emléke és főműve előtt tiszteleg, összesen 4 féle, különbözőképpen megalkotott limitált kiadású íróeszköz megjelentetésével. A most kiadott modellek között töltő-, golyós- és rollertollak találhatóak.

Writers Edition Homage to Robert Louis Stevenson Limited Edition

Koponya csontokkal a limitált kiadás kupakjának tetején

A legszélesebb körben elérhető kiadás darabszámát nem tette nyilvánossá a Montblanc, azonban időben vagy a legyártott mennyiségben ez a kiadás is korlátozott hozzáférésű.

A kollekción belül mindhárom tollfajtát megtaláljuk, vagyis a töltőtoll mellett a hagyományosabb eszközöket előnyben részesítők golyóstollat vagy rollertollat is választhatnak.

Az X jelzi a kincs helyét a térképen

A tollak mindegyikének formája a tengerészek kihúzható távcsövét idézi. A tartály rész mintázata utalás a térképre, ahol egy nagy X az elásott kincs helyét határozza meg.

Writers Edition Homage to Robert Louis Stevenson Limited Edition 1883

Távcső forma az 1883 darabos változaton

Az 1883 darabban limitált kiadás darabszáma közvetlen utalás a regény eredeti megjelenésének évszámára.

A hajózásban használt brit zászló

Ennek a kiadásnak egyértelműen kiemelkedő megoldása a kereskedelmi hajózáshoz használt brit zászló feltűntetése a kupak alatti részen. Ötletes megoldással ezt kalózzászlóvá tudjuk alakítani egy apró kallantyú elfordításával. Ennek kezdő pozíciójában a római X található, míg végpontja a XIX, hiszen ebben a fejezetben foglalják el a vitorlást a kalózok.

Writers Edition Homage to Robert Louis Stevenson Limited Edition 94

Hosszú John Silver papagája

A rendkívül díszes 94 darabos kiadáson feltűnik Hosszú John Silver kalózkapitány Flint névre hallgató papagája.

Tusitala néven emlegették az írót Szamoán

A színarany tollhegyen a „tusitala” szamoai nyelven nagy mesélőt jelent. Így nevezték el Stevensont az őslakosok, amikor letelepedett a szigeten.

Writers Edition Homage to Robert Louis Stevenson Limited Edition 8

A regényben többször visszatérő kalóznóta első sora a kupakra vésve

A mindösszesen 8 példányban megjelenő, és várhatóan üzletekbe soha nem kerülő, minden esetben már előre lefoglalt és értékesített kiadás kupakján tükörírással az „Under the wide and starry sky” felirat olvasható. Ez Stevenson Rekviem című versének első sora.

Szélrózsa rajza, miként a kincses sziget térképén is látható

A kupak klipszének kialakítása – mint minden hasonló esetben a Montblanc kollekciójában – az adott tematikához kapcsolódik. Jelen esetben a kincsvadászok Hispaniola névre keresztelt vitorlásának egyik elemére utal. Azt a bikának nevezett eszközt jeleníti meg, amelyhez a vitorlakötelet a hajón kikötötték.

Luczay Szabolcs