Újdonságok

METEORITOK MINTÁZATA IHLETTE A MONTBLANC SPACEBLUE KOLLEKCIÓJÁT

A világűrből lehulló vasmeteoritok Widmanstätten mintázata jelenik meg a Montblanc StarWalker íróeszközeinek szeptemberben megjelenő kiadásán.

A német Montblanc több, mint 100 évvel ezelőtt kezdett töltőtollak készítésébe, és a mai napig a hamburgi központ műhelyében készül a világ összes tollhegye – természetesen mindegyik kivétel nélkül színaranyból.

Montblanc töltőtoll színarany tollhegyének polírozása

A 2003 óta elérhető StarWalker széria modern megjelenése és elnevezése is jelzi az ismeretlen megismerésének vágyát, a világűr kutatását. A StarWalker kiadások jellemzője a búraszerű kupaklezárásban lebegő Montblanc embléma.

Starwalker SpaceBlue Doué golyóstoll

A SpaceBlue kiadás egyik megkülönböztető jellemzője a kollekció névadó kék árnyalata, amely valamilyen formában, kisebb-nagyobb felületen megjelenik minden típusú íróeszközön. Az éjszakai égbolt kékje azt az utolsó pillanatot kapja el, mielőtt a légkörbe lépő meteor izzó fénye keresztülszelné azt.

Star Walker Space Blue kékje

A másik jellemző a Widmanstätten mintázat, amelyet Alois von Beckh Widmanstätten báró után neveztek el. A XIX. századi kutató megfigyelte, hogy bizonyos meteoritok felszíne, a tisztításukat követően egyedi mintázatot mutat.

A Toluca vasmeteorit jellegzetes mintázata

A Földön becsapódó meteoritok egészen kis százaléka nem kőzet, hanem vas és nikkel ötvözete. Ezek a vasmeteoritok a lassú kihűlésük következtében kamacit és ténit sávokra válnak szét. Ezek a sávok minden esetben ugyanolyan piramis formába rendeződnek.

Ez a különleges, a Földön meg nem található ötvözetből lassú, sok év alatt bekövetkező kihűlés nyomán létrejövő Widmanstätten mintázat jelenik meg a Montblanc StarWalker SpaceBlue tollak díszítésében.

A StarWalker SpaceBlue Widmanstätten mintázata

A mesterségesen előállított gyanta borításokon lézerrel megmunkált alakadó szerszámba fecskendezik a felforrósított alapanyagot; a fémfelületek esetében pedig maratásos eljárást alkalmaznak a Montblanc szakemberei.

Starwalker SpaceBlue Doué töltötoll

A StarWalker SpaceBlue kollekció három kiadást tartalmaz. A Resin kiadás felületét matt kék nemesgyanta borítja, a jellegzetes mintázattal. A fém részek sötét ruténium bevonatot kaptak. A Doué kiadás a kék gyantát párosítja fém kupakkal. A Metal pedig teljes egészében fémből készült.

Starwalker SpaceBlue Metal golyóstoll

Mindhárom kiadás töltőtoll, fineliner és golyóstoll formában is elérhető. A kifejezetten ennek a szériának a töltőtollaihoz készített dugattyús konvertere kompatibilis a korábbi modellekkel is.

A SpaceBlue kiadást bőr borítású jegyzetfüzet és színében megegyező tinta teszi teljessé.

SpaceBlue jegyzetfüzet
SpaceBlue tinta

Luczay Szabolcs