Hírek

VALÓDI GMT FUNKCIÓVAL LÁTTA EL ÚJRATERVEZETT HYDROCONQUEST ÓRÁIT A LONGINES

4 számlappal, izgalmas vonalvezetéssel és „utazó” GMT szerkezettel szerelte fel a Magyarországon legnépszerűbb szériáját a svájci gyártó.

Habár a Longines világszerte leginkább elegáns modelljeiről ismert, idehaza a vásárlók leginkább a sportos szegmens kínálatából választanak. Ezek közül is a masszív búvárórákat kínáló HydroConquest viszi a prímet.

L3.790.4.06.2

A 2007 óta elérhető széria esetében igencsak aktuálissá vált egy fazonigazítás. Emellett az órás komplikációk egyik leginkább közkedvelt fajtájával egészítették ki a funkciókat. Ráadásul a második időzóna egy igazi, ún. „utazó” GMT formájában jelenik meg a 2023-as kiadás esetében.

L3.790.4.06.6

Szerencsére az új Hydro nem veszítette el főbb jellegzetességeit, továbbra is azonnal felismerhető. Az új GMT 41 milliméteres rozsdamentes acél tokját nézve a rövidebb és meredekebben vágott tokfülek tűnhetnek fel. Látványos továbbá a koronavédők rövidülése, itt a korábbi szinte háromszög alak helyett egy lankás ívben a tokszélhez simuló formát kapunk.

L3.790.4.06.6

A búváróráknál szinte kötelező egyirányban forgatható lünetta továbbra is kerámiaberakásos, azonban a csúszásmentes kezelést segítő recézés hullámai jóval lágyabbak. Mivel a funkciógyűrű felszínét elfoglalja a merülési idő méréséhez szükséges percbeosztás, a GMT 24 órás indexei a számlap külső peremére kerültek.

L3.790.4.56.6

A zöld, barna, fekete és kék napsugár csiszolású számlapok közepére fúrt tengelyen kapott helyet valamennyi mutató, beleértve a markáns nyíl alakban végződő GMT mutatót is. 3 óránál dátumablakot találunk, amely a két időzónát kezelő órák esetében különösen lényeges funkció.

L3.790.4.56.6

A számlapról eltűntek a korábbi kiadásra jellemző túlméretezett arab számok, helyükre 6 és 9 óránál diszkrétebb kör formájú indexek kerültek, illetve 12 óránál egy lefelé mutató háromszög.

L3.790.4.56.9

A fémtok és a hozzá választható finomállítós zárral ellátott fémcsat megjelenésének egészére a szálhúzott felület jellemző, amelyet csak itt-ott törnek meg a polírozott részek. Ezáltal óránk kevésbé fogja összeszedni a mikrokarcokat, viszont a felületkezelés változatossága mégis valamilyen dinamikát kölcsönöz az egész óra vizuális megjelenésének.

L3.790.4.66.6

Egyedileg a Longines számára készített L844.5 automata felhúzású mechanikus szerkezet látja el feladatát a tokban, amely leginkább a felső- és luxus kategóriában előforduló valódi GMT szerkezetek tudásával rendelkezik.

A második időzónát is mérni képes GMT órák egyszerűbb megoldása irodai használatra készült. Ebben az esetben nem mozdulunk ki otthonról /irodából, hanem egy üzleti partner időzónáját állítjuk be a 24 órás skálán.

L3.790.4.66.2

Az összetettebb működésű, utazásra szánt valódi GMT szerkezetek esetében viszont a helyi időt jelző hagyományos mutatót tudjuk egyszerűen állítani, amikor egy másik időzónában landolunk. Ebben az esetben a 24 órás skála az otthoni időt jelzi.

L3.790.4.96.9

A Longines HydroConquest GMT valódi, utazó GMT. A felhúzott szerkezet járástartaléka 72 óra. A billegőkerékre szerelt hajszálrugó nem mágnesezhető, nem korrodálódó szilíciumból készült. A tömítések ízállósága 30 bar (300M). Fémcsat, barna textil NATO, kék és fekete gumiszíj közül választhatunk. A Longines vásárláskor 5 év gyári garanciát vállal az új HydroConquest GMT óránkra.

Luczay Szabolcs