Hírek

RADO CAPTAIN COOK HIGH-TECH CERAMIC SKELETON

Éteri magasságokba emelte a funkcionális kerámia használatát a svájci Rado a legújabb, már-már extravagánsan futurisztikus csontvázasított kiadással.

Captain Cook Skeleton R32148162

Mintha a jövőből érkezne, a gyártó ígérete szerint viszont jóformán az örökkévalóságnak készült. Plazmacementált kerámia, zafírkristály és titán: közel sem teljes felsorolása azoknak az anyagoknak, amelyek ebben az órában helyet kaptak.

A Captain Cook a Rado sportos órákat felvonultató szériájába tartozik, ezen belül is a célirányosan vízi sportokhoz, búvárkodáshoz tervezett időmérőket találjuk itt. A névadó Cook kapitány valóságos személy. A XVIII. században élt brit hajós nevéhez több földrajzi felfedezés kapcsolódik. Utazásai során írt naplóját magyar nyelven is kiadták.

Captain Cook Skeleton R32148162

A 43 milliméter átmérőjű tok plazmacementált funkcionális kerámiából készült. A Rado által az óragyártásban úttörőként kikísérletezett és használt anyagok tulajdonságairól azt érdemes tudni, hogy ezek keménysége ott kezdődik, ahol az acélé véget ér. Megmunkálásuk ezért rendkívül körülményes és high-tech megoldásokat igényel. Cserébe viszont óránk nem fog karcolódni az évek, évtizedek során, és csillogását, színét is megőrzi.

Captain Cook Skeleton R32148162

A végső fázisban egy 20.000 °C kemencében kapják meg fémes csillogásukat. Ugyanakkor semmilyen fémet nem tartalmaznak, monoblokk felépítésűek, vagyis a kezdeti időkben alkalmazott belső acél magra sincsen már szükség.

Captain Cook Skeleton R32148162

A forgatható lünetta recézett része és a korona is hangsúlyos arany színezést kapott, amelyet fizikai gőzfázisú leválasztással alakítottak ki. A közkeletűen PVD néven hivatkozott eljárás eredménye a felülethez erősen kötődő részecskék, amelyek maguktól nem válnak le onnan, vagyis nem kopnak le.

Captain Cook Skeleton R32148162

A percskálával díszített lünetta enyhe ívben a számlap irányába dől, miközben a zafírkristályból csiszolt óraüveg buborék szerűén emelkedik ki. A hatás magával ragadó, és különösen oldalirányból érvényesül.

Az átlátszó számlapon kapott helyet a mutatók mellet a RADO és a Captain Cook felirat, valamint a vízállóság jelzése (300M). A 12 óránál elhelyezett horgony a Rado védjegye, és mivel egy tengelyre erősítették, az óra mozgatásával együtt körben forog!

A transzparens számlapnak köszönhetően rálátunk az R808 szerkezet szkeletált felszínére. A fém hidak kikönnyítése miatt működés közben vizsgálhatjuk az automata szerkezet alkatrészeit működés közben. A kifejezetten és kizárólag a Rado számára átalakított ETA szerkezet Nivachron hajszálrugóval rendelkezik, és 80 órán keresztül működik teljesen felhúzott állapotban.

Az óra hátlapja titán, amelybe szintén zafír betétes betekintő ablakot vágtak. A 3 szem széles csat ugyanabból a plazma high-tech kerámiából készült, mint a tok. A külső csatszemek szürkére mattított tónusa megegyezik a tokkal, középen viszont csillogóan fényesek. Titán áthajlózárral kapcsolhatjuk össze.