Újdonságok

TAG HEUER CARRERA PLASMA: ÍGY NEVELD A GYÉMÁNTODAT!

A formabontó megoldásairól ismert TAG Heuer laboratóriumi körülmények között növesztett mesterséges gyémántokat süllyesztett legújabb Carrera modellje óratokjába. A TAG Heuer nevére asszociáló Diamant d’Avant-Garde-nak elkeresztelt eljárás során plazmaállapotú gázok segítségével speciális vákuumkamrában alkotják meg a szintetikus gyémántokat.

Megnevezés: TAG Heuer Carrera Plasma Tourbillon Nanograph

Referenciaszám: XCBN5A90.FC8315

A legújabb fejlesztések bemutatásának nem is lehetne megfelelőbb modellcsaládot találni a Carreránál. A TAG Heuer zászlóshajója korábban is könnyedén olvasztotta magába a technológiai és óragyártási megoldások terén alkalmazott úttörő technológiákat.

Az április elején Genfben megrendezett Watches and Wonders kiállítás pedig a legmegfelelőbb helyszín arra, hogy a svájci manufaktúra az órakedvelő közönséggel és a szaksajtóval is megismertesse az óragyártás határait feszegető kollekcióját.

A laboratóriumban előállított gyémántok szerkezetükben és megjelenésükben tökéletesen azonosak a bányászott változatokkal, ugyanakkor sem háborús zónák finanszírozása, sem az esetlegesen megjelenő gyermekmunka nem tapad hozzájuk.

Mesterséges körülmények között a természetben lezajló folyamatokat rekonstruálják. Első lépésként az úgynevezett gyémánt magocskákat vákuumkamrába helyezik. Ez az alapanyag szénatomok sűrű rácshálózatából áll – éppen úgy, mint ahogy a föld mélyén is ebből alakulnak ki a gyémántok.

Első lépés

Ezt követően hidrogént feltétlenül tartalmazó plazmaállapotú gázok elegyét kifejezetten erős mikrohullámú besugárzással begyújtják, és a vákuumkamrában nagy nyomás és magas hőmérsékleti tartomány alatt a gyémántok növekedni kezdenek. Az angol elnevezés után CVD-nek (Chemical Vapor Deposition – kémiai gőzfázisú leválasztás) hívott eljárás alkalmas a legmagasabb minőségű, és a természeteshez kinézetében és kémiai összetételénben is megegyező gyémánt előállítására.

Második lépés

Az így növesztett gyémántokat lézerrel precízen vágják majd ezt követően polírozzák.

Harmadik lépés

Negyedik lépésként a megfelelő méretűre és formájúra vágott, összesen 48 darab csillogó gyémántot elektromosan oxidált, homokfúvott, mattfekete alumínium tok oldalába foglalják.

Negyedik lépés

A 44 milliméter átmérőjű tok jobb oldalán található koronát szintén laborban növesztett 2,5 karát súlyú gyémántból állították elő.

Az elkészült óratok

A ródium bevonatú rézlemezből álló számlap ugyancsak CVD technológiával készített gyémánt bevonatot kapott. 6 óránál megnyitott ablakon keresztül az órás komplikációként beépített tourbillont csodálhatjuk meg mozgás közben.

A TAG Heuer saját fejlesztésű és gyártású, kronométer tanúsítvánnyal ellátott Heuer02 mechanikus szerkezete biztosítja az óra pontos működését.

Luczay Szabolcs