Egyéb

A TAG HEUER MONACO 50 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK ÜNNEPLÉSE

A TAG HEUER MONACO 50 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK ÜNNEPLÉSE

A TAG HEUER MONACO 50 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK ÜNNEPLÉSE

1969-ben, Heuer megalkotta a Monacot, egy olyan megragadó órát, amely egyedülálló kialakításának és korszakalkotó technológiájának köszönhetően vált híressé. Ötven évvel később a TAG Heuer ezt az ikonikus modellt ünnepli a legendás eredeti új verzióival, világszerte meghirdetett eseményekkel, és egy ehhez kapcsolódó könyvvel.

La Chaux-de-Fonds, Svájc – 2019.március 5.: Egy hagyományoktól eltérő óra, amely két modern világot egyesít. A Monaco Heuer álmainak és úttörő szellemiségének egyik megtestesítője. Fél évszázaddal később ezt az ikonikus modellt Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában 2019 során számos eseménnyel tüntetjük ki – az új Monaco limitált kiadású modell minden eseményen be lesz mutatva, ezáltal ünnepelve azt az órát, amely először 50 évvel ezelőtt keltette fel a világ érdeklődését. Az új, „Paradoxical Superstar” címet viselő könyv az egyedülálló ikon történetileg és technikailag jelentős eseményeit mutatja be. 2019. májusától minden TAG Heuer butikban és a TAG Heuer weboldalon keresztül is megvásárolható.

A TAG HEUER MONACO 50 ÉVES ÉVFORDULÓJÁNAK ÜNNEPLÉSE

Visszatekintés a TAG Heuer Monaco elmúlt 50 évére

Számos ikonikus órához hasonlóan a Heuer Monaco (a ’TAG’ akkoriban nem szerepelt a cég nevében) megosztotta a közvéleményt. Amikor 1969. március 3-án egyszerre mutatták be New Yorkban és Genfben, a legtöbb ember kevésbé volt lelkes. Az óra minden eleme szokatlan volt: fémes kék számlap, piros és világoskék mutatók, négyzet alakú tok és a baloldalon elhelyezkedő korona.

„Egy kiemelkedő és innovatív terméket szerettünk volna megalkotni, valamit, ami avant-garde.” – nyilatkozta a TAG Heuer tiszteletbeli elnöke Jack Heuer. „Amikor megláttam a négyzet alakú tokot, azonnal tudtam, hogy ez valami különleges. Addig a négyzet alakú tokokat csak divatórák esetén használták, mivel nem állt rendelkezésre vízálló kivitelezhetőség. Mi piacra dobtuk ezt a nem szokványos kialakítást, és szert tettünk a forradalmi tok kizárólagos használatára a Monaco karóra kronográf számára. „

A Monaco vakmerő kialakítása azonnal felismerhető tette az órát, tökéletesen kiegészítette a svájci óragyártás fejlett technológiáját, amelyet ugyanakkor mutattak be: az első vízálló négyzet alakú tok és a Calibre 11, az első automata-felhúzású kronográf szerkezet. A Calibre 11 a Heuer, a Breitling és Hamilton óramárkák három éven át tartó szoros együttműködésének eredménye. A Heuer cég akkori vezérigazgatója, Jack Heuer, valójában nem rajongott az óra kialakításáért, de hitt abban, hogy a korszakalkotó fejlesztéseknek olyan megjelenésre van szükségük, amely felhívja magára a figyelmet. A Monaco ezt teljes mértékben teljesítette. A vakmerő kialakítás gyártása bonyolult volt, és a népszerűsége az óra rajongók és gyűjtők körében nem jelentkezett azonnal, viszont a kollekcióban maradt.

Szoros kapcsolat az autóspotokkal

Jack Heuer meg volt arról győződve, hogy az órák reklámozásának megfelelő helye az autóversenyzés, beleérve a Monacot is. Azt szerette volna, ha az ő gyára által gyártott órák (beleértve a műszerfalon lévőket is) összefonódnának a nagy versenyek neveivel és helyszíneivel. A Monaco nevét a remek, jól ismert Monaco Formula 1 Grand Prix versenyről kapta. A TAG Heuer a Monaco Top Cars Collection nevű múzeum hivatalos órája, és szoros fonalak fűzik az Automobile Club de Monaco-hoz.

Le Mans-től a „Sötét Lovagig”

1971-ben a Monaco filmes rivaldafénybe került Steve McQueen segítségével a ’Le Mans’ című filmben. Az 1970-es évek közepén a Monaco átalakításon esett át. Abban az időben a fekete vált divatos színné, így a Monaco fekete galvanizált tokkal került forgalomba. A „Sötét Lovagként” ismert törékeny, ritka modell csábító volt, és a mai napig számos gyűjtő vágyik rá. A Monaco történetének első fejezete az 1970-es évek végén zárult.

A Calibre 11 fejlődése

A Heuer cég 1985-ben TAG Heuer céggé alakult, míg 1998-ban folytatódott a Monaco története az eredeti által inspirált új modellel. Abban az időben több lelkesedéssel fogadták. Az elmúlt két évszázadban a Monaco szorosan összekapcsolódott a kiváló minőséggel, olyan modelleken keresztül, amelyek új megoldásokat, kialakításokat és anyagokat tartalmaznak. A fejlődések következtében a Monaco megőrizte azt a forradalmi szellemiséget, amely egyaránt tette népszerűtlenné és népszerűvé.

Cathrine Eberlé-Devaus, a TAG Heuer örökségekkel kapcsolatos vezetője hozzátette: „Számomra a Monaco a kapu a TAG Heuer márkához. Egy olyan óra, amely vonzza és megragadja a tekintetet. Számos gyűjtő Monaco órával kezd, majd másik kollekcióra fókuszál, de a kezdeti darabot mindig nagy becsben tartja.”

Egy mindent összefoglaló könyv a TAG Heuer Monacoról és fejlődéséről

A TAG Heuer Monaco ötvenedik évfordulójának tiszteletére a svájci órakészítő cég egy olyan könyvet ad ki, amely a példátlan ikon történetét és szellemiségét foglalja össze. A „Paradoxical Superstar” című könyv a Monaco történetét archív szakértők véleményével támasztja alá korábban sosem látott képekkel és a kialakításról, illetve a szerkezetről készült vázlatokkal. A híres brit újságíró Nicholas Foulkes által írt fejezet a Monaco történetét 1969-től napjainkig foglalja össze. Az író és óraszakértő Gisbert Brunner a Monaco sikerességében jelentős szerepet játszó technikai fejlesztésekről ír. A híres amerikai író Michael Clerizo a könyv harmadik fejezetében a Monaco és Steve McQueen közötti kapcsolatot részletezi. A könyv előszavát Monaco Hercege, II. Albert írta hangsúlyozva a névrokon várossal fennálló köteléket.

TagHeuer Monaco