Hírek

MONACO 1969-1979 LIMTÁLT KIADÁS

A TAG HEUER EGY NAGYSZABÁSÚ ESEMÉNNYEL ÜNNEPELTE AZ IKONIKUS MONACO 50. ÉVFORDULÓJÁT AZ ÓRÁVAL NÉVROKON VÁROSBAN

  • A TAG Heuer a Monaco órák 50. évfordulójának megünneplését azon a Monaco Formula 1 Grand Prix pályán tartotta, ahol 1969-ben az a legendás esemény történt, amelyről az óra a nevét kapta.

  • A TAG Heuer az öt új darabból álló kollekció első elemét mutatta be, amelyet az eredeti Monaco ihletett. A további darabok bemutatása 2019 folyamán történik.

  • A vendégek meghívást kaptak néhány tekintélyes és izgalmas eseményre Monacoban, beleértve a szombat esti partit a TAG Heuer Yachton, ahol Patrick Dempsey és Bella Hadid voltak a házigazdák.

 

Monaco 2019

Minden szem a legendás Formula 1 Grad Prixre, azaz a Rock of Monacora, illetve az ikonikus TAG Heuer órára szegeződött ezen a hétvégén. A Hercegségben az óra most ünnepelte az 50. évfordulóját.

Ezen mérföldkő tiszteletére kihirdették, hogy ebben az évben öt órát mutatnak be a közönségnek, amelyeket 1969 és 2019 közötti különböző évtizedek ihlettek. Az órák tisztelettel adóznak az időtálló kialakítás, a maradandó fejlesztés és stílusikon előtt, amely most még modernebb, mint valaha.

A Monaco merész és ikonikus kialakítása azonnal felismerhetővé teszi. A Monaco stílusa minden szempontból radikális, olyan lehetőségeket aknázott ki mind a dizájn, mind a technológia vonatkozásában, amelyeket egyéb órák nem tudtak megtenni. A TAG Heuer Monaco nemcsak az első vízálló négyszög alakú óra volt, hanem az első olyan, ahol automata felhúzású kronográf szerkezetet.

Monaco óra és a Monaco Grand Prix

Megjelenése óta a Monaco óra és a Monaco Grand Prix, amelynek a TAG Heuer 2011. óta hivatalos órája, szoros kapcsolatban áll. 1969-ben a Formula 1 szezon legkáprázatosabb Grand Prix pályájáról kapta a nevét a TAG Heuer Monaco kollekció. Így adott volt a legmegfelelőbb helyszín az ikonikus óra 50. évfordulójának megünneplésére.

A TAG Heuer az év legzsúfoltabb hétvégéjén Monacoban bemutatta az első limitált kiadású Monaco órát egy csodálatos Key Largo villában. Az eseményen jelen volt Stéphane Bianchi, a TAG Heuer cég, illetve az LVMH Csoport karóra divíziójának vezérigazgatója és Fréderic Arnault stratégiai-, illetve digitális igazgató. Hozzájuk olyan hírességek csatlakoztak, mint az Aston Martin Red Bull Racing Team tagja Max Verstappen, Patrick Dempsey, Bella Hadid, Winnie Harlow, Kai Lenny és egyéb válogatott vendégek szerte a világból.

Az exkluzív három napos esemény alatt a vendégek részt vehettek Monaco néhány nevezetes és különleges eseményén, beleértve egy privát túrát a Monaco Top Cars Collection Múzeumban, visszatekintést a Monaco karórák történetébe vagy a Grand Prix kvalifikációk értékelése Christian Hornerrel, a Red Bull Racing Formula One csapat vezetőjével. A vendégek emellett résztvettek egy exkluzív partin, amit a TAG Heuer Yachtján tartottak szombat éjszaka a híres francia DJ Bob Sinclar közreműködésével. A partin többek között résztvett Patrick Dempsey, Bella Hadid, Winnie Harlow, Jourdan Dunn, Kai Lenny és Jean-Éric Vergene. Az esemény csúcspontja a vasárnapi Formula 1 Grand Prix esemény VIP megtekintése volt, amelynek a TAG Heuer a hivatalos órája.

Visszatekintés a TAG Heuer Monaco és Calibre 11 elmúlt 50 évére

Amikor a Heuer Monacot (akkoriban a TAG nem volt a vállalat része) 1969. március 3-án egy New Yorkban és Genfben egyidőben tartott sajtótájékoztatón bemutatták, az újságírók és az órák rajongói egyaránt el voltak bűvölve. Az óra minden szempontból radikális volt, és meghaladta a kora minden más órájának technikai és dizájan elemeit. A Monaco vakmerő és ikonikus kialakítása azonnal felismerhetővé teszi, korábban sosem látott vízálló, négyszög alakú tokkal.

Ez tökéletesen kiegészítette az akkori svájci órakészítés fejlett technológiáját. A Heuer által fejlesztett és forgalomba hozott Calibre 11 volt a világ első automata felhúzású kronográf szerkezete.

Akkoriban a Heuer vezérigazgatója Jack Heuer úgy vélte, hogy ez az innovatív fejlesztés olyan külsőt követel, amellyel felhívja magára a világ figyelmét. A Monaco mindennek eleget tett.

Egy évvel a bemutatását követően a Monaco a márka nagykövetén és az autóversenyző Jo Siffet kezén is látható volt. 1971-ben a mozik rivaldafényébe is került Steve McQeennek és a Le Mans című filmnek köszönhetően.

Rögtön egy gyűjtőknek szánt kiadás és egy tiszteletadás az 1970-es évek felé

Az eredeti Monaco lélegzetelállító és egyben időtálló kialakításának megőrzése mellett, a TAG Heuer öt új modellt is alkotott, amelyeket a Monaco fél évszázados történetének különböző évtizedeire jellemző trendek, színek és stílusok ihlettek. Emblematikus négyszög alak, az 1970-es évek színei és az időtlen Cotes de Genéve minta jellemzi a Monaco 50. évfordulójára készült első modellt.

Ez a rozsdamentes acél barna bőr szíjjal készült karóra limitált kiadásban készült, csupán 169 darab érhető el. A zöld számlapon barna és sárga elemek, valamint a Cotes de Genéve minta. A mutatók SuperLuminova® borításúak. Egy gyors pillantás elég a mellékszámlapokra, illetve a korona helyzetére ahhoz, hogy felismerjük a Monaco karórák jellegzetességeit.

Az 1970-es évek által inspirált karóra tokjának hátlapjára a „Monaco Heuer” logót, az „1969-1979 Special Edition” (speciális kiadás), illetve az „One of 169” (egy a 169-ből) feliratot gravírozták.

A tokban a híres Calibre 11 szerkezet található, a modern változata az eredeti 1969-ben készült, Monaco órában lévő automata felhúzású kronográf szerkezetnek.

Az ellentmondásos szupersztár

Az elmúlt két évszázadban a Monaco szorosan kapcsolódotott a „haute horologerie” fogalmához új kidolgozások, dizájnok és anyagok felhasználásával. Fejlődése során a Monaco megőrizte azt a forradalmi erejét, amely egyaránt híressé és hirhedtté. Az ikon mögött álló teljes történetet a a „Paradoxical Superstar” nevű új könyv mutatja be, amely korabeli szakértői véleményeket és az óra kialakításáról, a szerkezetről készült vázlatokat is tartalmaz. Nicholas Foulkes brit író és újságíró, az óraszakértő Gisbert Brunner és az amerikai író Michael Clerizo mind hozzájárultak egy-egy fejezettel a könyvhöz, amely a Monacora jellemző örökséget és innovációt személteti. Kihangsúlyozva a karóra kötelékét a névrokon városhoz, II. Albert monacói herceg írta a könyv előszavát.

77. Monaco Grand Prix

A Formula 1 versenynaptárban egy másik futam sem tudja felnni a versenyt a Monaco Grand Prix tökéletességével, varázserejével és kihívásával. A Kaszinó tértől kezdve a világ leghíresebb hajtűkanyarán át az alagúton keresztül, a luxus yachtok mellett, Monte Carlo a történelemmel átitatott legendák pályája.

Rendkívüli kihívást jelent mind a csapatok, mind a pilóták számára. A keskeny pálya, amely a hercegség híres utcáin vezet keresztül évtizedeken át foglalkoztatta az autósportot. A szűk pálya, amely az előzésére szinte alig ad lehetőséget, rendkívül nehéz még a tapasztalt pilóták számára is. Néhány versenyző nagyobbra becsüli a Monaco Grand Prix megnyerését, mint a világbajnoki győzelmet.

2019-ben a Monaco Grand Prix duplán különleges lesz, mivel az első, 1929. április 14-én bemutatott első kiadásának 90. évfordulója lesz. Ebben a 90 évben az egyedülálló Grand Prix megalapozta helyét az autósport területén, és helyszínt biztosított a Formula 1 Grand Prix néhány emlékezetes pillanatának. Nem várt fejlesztések és stratégiák a kulcselemei ennek a tekintélyes versenynek. Ütközések Saint-Dévote-nál, manőverek az alagútban esős időben, az úszómedencés szakaszon történő vakmerő áthaladás. A 78 kör és a 19 kanyar a pilótákat maximális teljesítményre készteti. Mindenkit egy cél hajt: 2019. május 26-án beírhassák nevüket a Monaco Grand Prix történetében.

MONACO 1969-1979 LIMTÁLT KIADÁS

 TAG Heuer Monaco

SZERKEZET

TAG Heuer automata Calibre 11, 30 mm-es átmérő, 59 ékkő, egyensúlykerék 28800 vibrációval óránként (4 Hz). 40 óra járástartalék.

FUNKCIÓK

Másodperc és perc kronográf; dátum, óra, perc és másodperc jelzés 3 óránál

TOK

39 mm-es rozsdamentes acél tok, rögzített rozsdamenetes acél lünetta, zafír kristály, polírozott acél korona 9 óránál és nyomógombok 2, illetve 4 óránál. 100 méterig (10 bár) vízálló, acél hátlap „1969-1979 Special Edition (speciális kiadás)” és „One of 169 (egy a 169-ből)” gravírozásokkal

SZÁMLAP

Zöld számlap Cotes de Genéve kidolgozással, fekete arannyal futatott alszámlálók, polírozott, csiszolt indexek, barna és sárga megmunkálás a mutatókon és az indexeken

SZÍJ

Barna borjúbőr szíj, polírozott rozsdamenes acél pillangózárral.

Limitált 169 darabban készült óra

SPECIÁLIS CSOMAGOLÁS

Akárcsak az órát magát, az óra csomagolását is az eredeti óra ihlette. Minden speciális kiadású modell olyan dobozban kerül forgalomba, amely az órához és a megfelelő, általa bemutatott évszázadhoz is illeszkedik. Az 1970-es évek által inspirált modell sötétkék dobozban található, amelyet a Heuer logó és egy vízszintes sakktábla mintázatú sáv díszít. Az óra sárga párnán nyugszik, amelyet zöld kiegészítők tesznek teljessé – ugyanaz a szín, amely a számlapon is megtalálható.