Hírek

Premier a TAG Heuer Porsche Formula E csapata számára

Premier a TAG Heuer Porsche Formula E csapata számára

A Porsche 99X Electric megkezdi az első Formula E idényét

Premier a TAG Heuer Porsche Formula E csapata számára

Premier a TAG Heuer Porsche Formula E csapata számára – Stuttgart. A Porsche 99X Electric nemzetközi bemutatásával egy időben a Porsche egy másik mérföldkőhöz is elért az ABB FIA Formula E Bajnokság 2019/2020-as idényének kezdetén. A digitális közösség a „twitch.tv/Porsche” oldalon található „Formula E Unlocked” videó játékon keresztül aktívan részt vehetett az autó leleplezésében.

Formula E Unlocked”: Autó premier digitális közösséggel

A Porsche hivatásos pilótái Neel Jani és André Lotterer aktív szerepet kaptak az autó bemutatásában a világ többi részén lévő játékossal együtt. A játékosok közössége által irányítva keresztül kellett jutniuk a Ludwigsburban lévő Porshe Digital GmbH-n, hogy megtalálják, majd felfedjék a Porsche 99X Electric járművet.

„Egy olyan egyedülálló bemutató volt, amely az autósport világában korábban még nem fordult elő. Remek élmény volt csatlakozni a játékosokhoz, akik a Porsche 99X Electric járművet keresték ugyanabban az időben mind virtuálisan, mind a való világban. Nagyszerű, hogy a Porsche új utakat tör belevonva a fiatal, digitális generációt” – nyilatkozta Jani. „ Egy szokatlan autó premier. Igazán élveztem, hogy Neel és én élő játékosként vehettünk részt az eseményen. Fantasztikus, hogy a digitális célközönséggel egyenlő félként kommunikálhatunk, és hogy ők is részesei lehettek az élménynek.” – tette hozzá Lotterer.

A „Formula E Unlocked” videó játék kiemelkedő elemei augusztus 29-től elérhetőek lesznek a „newstv.porshe.com” oldalon.

Testet ölt a TAG HEUER Porsche Formula E csapat

A TAG Heuer Porsche Formula E csapat új tagot üdvözöl a Porsche családból. Pascal Zurlinden, aki 2018 óta a GT Factory Motorsport vezetője, es mindemellett fontos szerepet fog betölteni a Formula E világában. A francia fiatalember a Weissachban lévő központban dolgozik 2014 óta. Kezdetben az LMP1 projekttel, majd 2017 óta a GT szektorban is tevékenykedik.

„Nagyon várom, hogy a TAG Heuer Porsche Formula E csapat tagja legyek és a tapasztalatom segítségével támogassam kollégáimat. A Formula E elgondolás rendkívül izgalmas, eltér a hagyományos autósportoktól, így egy olyan új, izgalmas kihívás, amivel szívesen nézek szembe. Természetesen nagy örömömre szolgál, hogy számos ismerős arccal találkozom, akiket az LMP1-ben töltött időszak alatt ismertem meg, és újra együtt dolgozhatok velük.” – nyilatkozta Pascal Zurlinden.

A Porsche 99X Electric családon belül marad

„A mai nap egy fontos nap. A Porsche 99X Electric bemutatásával, nagy lépést tettünk a Formula E világa felé. Rendkívül büszke vagyok a csapatunkra, amely nagyfokú elkötelezettséget mutatott a Formula E iránt. Jelenleg azt várom, hogy megláthassam a Porsche 99X Electric járművet a versenypályán.” – nyilatkozta Fritz Enzinger, a Porsche Motorsport and Group Motorsport Volkswagen AG vezérigazgatója.

„ Mai napon szemtanúi lehetünk annak, hogy a Porsche 99X Electric a történelmi Porsche versenyautók világához csatlakozik.” – mondta Pascal Zurlinden, a Factory Motorsport vezetője. „Az elnevezés és a dizájn kijelöli a kezdeti karakterét, és életre kelti a járművet. Ez egy rendkívüli nap mindenki számára, aki az elmúlt hónapokban energiát fektetett a Porsche Formula E projektbe.”

A dizájn szempontjából a hagyományos Porsche autósport színeit választották a Formula E versenyautó esetén is. Távolról nézve a Porsche embléma tisztán kivehető a Halo rendszer körül. A hagyományokhoz hűen a három karakteres elnevezés a Porsche versenyautókra és a kétajtós sportkocsikra utal. A legnagyobb szám, a kilenc, amit kétszer használtak, ezáltal is kiemelve a Formula E projekt fontosságát a Porsche számára. Az „X” az előremutató törekvésre és a „prototípus” versenyzésre utal. A Porsche 99X Electric a jövőbeli teljesen elektromos modellek gyártásának alapjául is szolgál.

Döntő tényező: „Porsche E-Performance Powertrain”

A Porsche powertrain fejlesztése a „Porsche E-Performance Powertrain”, a kezdetektől fogva központi szerepet játszik. A Formula E szabályai egységes futóműveket és akkumulátorokat írnak elő, miközben a vezetési technológiát a gyártók fejlesztik. A mérnökök fel tudták használni az LMP1 tapasztalatikat a Porsche Formula E powertrain gyártása során. A hibrid technológiával az elektromos mobilitásra helyezték a hangsúlyt.

„Utólag visszagondolva az LMP1 projekttel lefektettük a Porsche Formula E világban történő jövőbeli fejlesztések alapjait. A Porsche Formula E powertrain fejlesztése során az akkoriban megszerzett tapasztalatokat használtuk fel. Olyan hatékony powertrain kidolgozására helyeztük a hangsúlyt, amellyel a legnagyobb hatékonyságot tudjuk elérni.” – nyilatkozta Malte Huneke, a Formula E technikai projekt vezetője. A Formula E autóknál használt 800 volt technológiát alkalmazzuk a teljesen elektromos Porsche sportautó, a Taycan, esetén is. Emellett az energia menedzsment és a hatékonyság a kulcsa annak, hogy Formula E világában és a szériagyártásban is sikert érjünk el. Ilyenkor lép színre az állandó szinkronizált motor, amely fontos szerepet játszik a vezetési stratégiában.

„Az elmúlt hónapokban képesek voltunk a Porsche Formula E powertrain megbízhatóságát bizonyítani a versenypályán és tesztkörülmények között is. Nagyon örülünk és optimisták vagyunk az első verseny előtti utolsó előkészületeket illetően.” – mondta Huneke. „ A következő hetekben a Porsche 99X Electric teljesítményére helyezzük a hangsúlyt. Ez a következő lépés a Formula E világába. – tette hozzá Amiel Lindesay, aki mostantól a Formula E operatív igazgatója. A TAG Heuer Porsche Formula E csapat hivatalos első megjelenése 2019. október közepére tervezett a spanyolországi Valencia városában tartandó Formula E teszt alkalmával. „Mindkét versenyen induló Porsche 99X Electric jármű első megmérettetése lesz Neel Jani és André Lotterer pilóták közreműködésével. Ez egy jó tesztelési lehetőség a novemberi első Formula E verseny előtt.” – nyilatkozta Lindesay.

A TAG Heuer névadó és időmérő partnere

A TAG Heuer svájci luxusórákat gyártó cég a Porsche Formula E csapat névadó és időmérő partnere. Az ABB FIA Formula E 6. évadában „TAG Heuer Porsche Formula E” csapat nevet viselik majd. A Porsche és a TAG Heuer sikeres kapcsolatot épített ki az autósport területén. A partneri kapcsolat által mindkét cég új területet fedez fel a világ első elektromos autóversenye által.

„A TAG Heuer szilárdan megalapozta helyét az autósport világában, és a Porsche céggel közösen számos sikert tudhat maga mögött. Nagyon örülünk, hogy a TAG Heuer-t ismét partnerünkként köszönthetjük. Az ABB FIA Formula E Bajnokságban a korábbi sikerekre alapozva építkezünk rendkívül innovatív környezetben, megírva az autósport következő fejezetét” – nyilatkozta Carlo Wiggers, a Porsche autósport menedzsment és üzleti csapatának vezetője.

Új és régi partnerek belépése a Formula E világába

A TAG Heuer Porsche Formula E csapat 2019/2020-as szezonban debütál az ABBA FIA Formula E bajnokságon 12 partner részvételével. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy számos régi partnerünk is csatlakozik a Formula E projekthez. Ezek egyedi, évek alatt fejlődött partneri kapcsolatok, ami miatt még értékesebb számunkra, hogy többségük a Formula E világába is követ minket. Emellett köszöntjük új partnereinket is. Nagyon várjuk a jövőbeli együttműködést.” – hangsúlyozta Wiggers.

A Formule E világába történő belépéssel a Porsche kereskedelmi vonalon is új utakat nyit meg. Ez a környezet a fiatal, eltérően gondolkodó, digitális világ iránt érdeklődő közönséget szólítja meg. „Ez a terület lehetővé teszi számunkra annak felmérését, hogy a vevők általánosságban mit várnak el a járművektől és mobilitástól jelenleg és a jövőben egyaránt, beleérte az innovatív termékeket és szolgáltatásokat is. – mondta Wiggers.

A TAG Heuer az ANSYS, egy új szimulációs szoftvere nemzetközileg is csatlakozott a Formula E világához, mint hivatalos technológiai partner. A Vodafone kommunikációs partnerként van jelen, amelyet valószínűleg a Porsche felé történő partneri kapcsolattal bővítenék ki. ExxonMobil technológiai partnerként a mobil márkájával támogatja az eseményt újonnan, elektromos járművekhez kifejlesztett folyadékokkal. Mindemellett jelentős szerepe volt a Porsche 99X Electric fejlesztésében is. A híres metzengeni Hugo Boss divatház a Porsche Autósport hivatalos ruházati partnere a TAG Heuer Porsche Formula E csapat segítségére lesz, új szintre emelve az együttműködést a versenypályán és műhelymunkák során egyaránt.

A TRILUX céggel, mint hivatalos világításért felelős partnerrel továbbra is megmarad az együttműködés, akárcsak a sörgyártó C. & A. VELTINS céggel, akik részesei lesznek a Formula E világának. A csapat technikai partnere a tűzálló versenyruházat, cipők és csomagok vonatkozásában továbbra is a Puma marad, ami egy globális (Herzogenaurach) sportvállalkozás, számos jelentős termékkel.

A gumigyártó Michelin, a Porsche autósport régi partnere szintén csatlakozik a Formula E csapatához. A Hazet, a Red Bull és a Stilo cégek szintén jelentősen támogatják a csapatot.

Porsche a Formula E világában

Több mint 30 év elteltével a Porsche visszatér az együléses versenyzéshez. A Formula E és hozzá társuló autósport területén bekövetkezett újítások világába belépve, a cég a 2025 Porsche stratégia mintájára alapozhat. A hagyományos GT sportautók mellett a teljesen elektromos sportautók is részei ennek a stratégiának. A jövőben mindkettőnek helye van a Porsche világában. Az vállalat „E stratégiája” jelentős része a sikeres elektromos autókkal történő versenyzésen alapul. A Porsche cégnél a hibrid technológia, az e-drive technológia, a versenyzés és a gyártás mind erősítette egymást körülbelül egy évtizeden keresztül: az első hibrid versenyautó a 911 GT3 R Hybrid 2010-ben jelent meg, ebből fejlődött ki a 918 Spyder. A 919 Hybrid, amelynek részben a 918 volt az alapja, hatással volt a Porsche Formula E powertrain és a Porsche Taycan kifejlesztésére is.