Hírek

A NEGYEDIK LIMITÁLT KIADÁSÚ TAG HEUER MONACO KARÓRÁT TOKIÓBAN EGY EXKLUZÍV ESEMÉNY KERETÉBEN MUTATTÁK BE

A TÖRTÉNET FOLYTATÓDIK: A NEGYEDIK LIMITÁLT KIADÁSÚ TAG HEUER MONACO KARÓRÁT TOKIÓBAN EGY EXKLUZÍV ESEMÉNY KERETÉBEN MUTATTÁK BE

A TAG Heuer az ikon 50. évfordulóján bemutatta az öt darabból álló limitált kiadású Monaco karórák negyedik darabját.

A negyedik, gyűjtők számára készült karórát a korai 2000-es évek inspirálták, követve a Monaco Formula 1 Grand Prix versenyen májusban bemutatott 1970-es éveket, majd a júniusban Le Mans-ban bemutatott 1980-as éveket, illetve a júliusban New Yorkban a Formule E Bajnokságon bemutatott 1990-es éveket idéző modelleket. Ezt az exkluzív új modellt szeptember 24-én mutatták be Tokióban. Az eseményen a TAG Heuer képviselőjeként Cathrine Eberlé-Devaux is jelen volt.

TOKIÓ, JAPÁN – 2019. szeptember 25.:  A TAG Heuer a negyedik limitált kiadású Monaco karóra bemutatását ünnepelte meg a japán Tokiói Nemzeti Múzeum „Gallery of Horyuji Treasures” termében. Japán, a szépséget és a funkcionalitást ötvöző merész kortárs stílusával ideális helyszínül szolgált a legendás Monaco megünneplése számára, amely letisztult kialakításával fél évszázadon keresztül kitűnt a többi óra közül.

Az esemény egy gyönyörű drón bemutatóval kezdődött a múzeum előtt. A drónokat 6000 LED fénnyel szerelték fel, amelyek a Monaco kialakítását jelképező formában világítottak. Az animáció a 2000-es évek stílusát idézte összegezve a helyszín kortárs építészeti stílusát és a híres Monaco karóra időtlenségét.

A galériában a vendégek megcsodálhatták a régi darabokat, az újdonságokat és a Monaco jubileumi kollekció három korábbi limitált kiadását. A koktél party során egyedi stílusával DJ FPM biztosította a hangulatot a korai 2000-es évek slágereivel.

A tokiói TAG Heuer Omotesando Boutique-ba látogatók utazást tehetnek a márka történelmében: felfedezve a TAG Heuer múzeumából származó híres és ritka darabokat, a TAG Heuer autóversenyzésben történő szerepvállaláshoz kapcsolódó elismeréseket és az ikonikus Monaco modellt. A nyilvánosság számára a kiállítás 2019. szeptember 25 és október 1 között látogatható.

50 évet ünneplő öt karóra

Az 50 éves mérföldkő tiszteletére a TAG Heuer 2019 során öt új Monaco modellt mutat be, amelyek az eredeti modell 1969-ben történt kiadásától számítva minden évtizednek emléket állítanak. Ez a Japánban tartott esemény a negyedik modell bemutatására szolgált. Az első modellt, amelyet az 1969 és 1979 közötti évek ihlettek, a Monaco Formula 1 Grand Prix keretében mutatták be májusban. A második limitált kiadás, amelyet júniusban a franciaországi Le Mansban mutattak be, az 1979-től 1989-ig tartó időszaknak állít emléket. A harmadik limitált kiadású új Monaco órát az 1990-es évek ihlették, a nagyszabású bemutatójára júliusban került sor New Yorkban.

Jelen esemény színhelyéül választott ország remekül illeszkedik a nagyszabású bemutatóhoz. A kortárs Japán dizájn találkozik a hagyományos stílusjegyekkel, inspirációul szolgálva és egyben kiemelve a mindennapok tárgyait, magasabb jelentéssel felruházva azokat. A Monaco a forradalmi és jelentőségteljes kialakításával visszatükrözi ezt a Japán dizájnt.

A 2000-es évek stílusa

Az 1999-től 2009-ig tartó évtizedben a merész építészeti és vakmerő dizájn elemeinek felhasználásával a negyedik Monaco karóra egy speciális gyűjtők számára készült kiadás klasszikus fekete-fehér kivitelben, ami remekül hangsúlyozza az óra szokatlan alakját. A fehér opálos másodperc mellékszámlapokat és kronográf perc számlálókat kiemeli a koromfekete háttér. A szembetűnő piros és narancssárga elemek stílusos órajelzőként szolgálnak. Az óra és percmutatók, illetve a metszett indexek Superluminova borításúak, amely a könnyebb olvashatóságot segíti. A rozsdamentes acél óra perforált fekete borjúbőr szíjjal, fekete béléssel és fehér varrásokkal rendelkezik.

Az eredetihez hasonlóan a nyomógombok a tok jobb oldalán helyezkednek el, míg a korona a bal oldalon található – ez egy hagyományoktól eltérő megoldás, amely a Monaco órákat jellemezte az elmúlt 50 évben.

A 2000-es évek által inspirált tok hátlapján a „Monaco Heuer” gravírozott logó, az „1999-2009 Special Edition” (Speciális kiadás), illetve a „One of 169” (Egy a 169-ből) felirat látható. Az eredeti modell által inspirálva a rozsdamentes acél tok vertikális és cirkuláris mintázattal rendelkezik, amit polírozott, vertikális és cirkuláris befejezés egészít ki. A tokban egy Calibre 11 szerkezet található, az automata felhúzós kronográf szerkezet modern változata, amely először 1969-ben az eredeti Monaco karórában jelent meg. Ez az óra limitált, 169 darabszámban érhető el.

Visszatekintés a TAG Heuer Monaco és a Calibre 11 elmúlt 50 évére

Amikor 1969. március 3-án a Heuer Monaco karórát (akkoriban a TAG nem volt a cég nevében) egyszerre mutatták be egy sajtókonferencián New Yorkban és Genfben, az újságírókat és az óra rajongóit világszerte lenyűgözte. A korábban sosem látott vízálló négyzet alakú tok, a Monaco vakmerő és ikonikus kialakítása azonnal felejthetetlenné tette.

Az óra kialakítása tökéletesen tükrözte a svájci órakészítő cég akkori előremutató technológiáját. A Heuer cég által fejlesztett és gyártott Calibre 11 volt a világ első automata felhúzású kronográf szerkezete.

Jack Heuer a cég akkori vezérigazgatója hitt abban, hogy ez a korszakalkotó újítás olyan dizájnt kíván, ami felhívja magára a figyelmet. A Monaco pontosan ezt csinálta: 1971-ben Steve McQueen a „Le Mans” című filmben egy Monaco karórát viselt.

Ellentmondásos szupersztár

Az elmúlt két évtized során a Monaco szorosan kapcsolódott a minőségi órakészítéshez új fejlesztések, dizájnok és anyagok felhasználásával. A Monaco a mai napig rendelkezik azzal a forradalmi szellemiséggel, ami egyszerre tette népszerűtlenné és híressé. Az ikon mögött álló teljes történetet a „Paradoxical Superstar” nevű új könyv mutatja be, amely korabeli szakértői véleményeket és az óra kialakításáról, a szerkezetről készült vázlatokat is tartalmaz. Nicholas Foulkes brit író és újságíró, az óraszakértő Gisbert Brunner és az amerikai író Michael Clerizo mind hozzájárultak egy-egy fejezettel a könyvhöz, amely a Monacora jellemző örökséget és innovációt szemlélteti. Kihangsúlyozva a karóra kötelékét a névrokon városhoz, II. Albert monacói herceg írta a könyv előszavát.

MONACO 1999–2009 LIMITÁLT KIADÁS

Referenciaszám: CAW211Y.FC6469

TAG Heuer Monaco

SZERKEZET

TAG Heuer automata Calibre 11, 30 mm-es átmérő, 59 ékkő, egyensúlykerék 28800 vibrációval óránként (4 Hz). 40 óra járástartalék.

FUNKCIÓK

Másodperc és perc kronográf; dátum, óra, perc és másodperc jelzés 3 óránál, kronográf percszámláló 9 óránál, központi kronográf másodpercmutató

TOK

39 mm-es rozsdamentes acél tok, rögzített rozsdamenetes acél lünetta, zafír kristály, polírozott acél korona 9 óránál és nyomógombok 2, illetve 4 óránál. 100 méterig (10 bár) vízálló, acél hátlap „1999-2009 Special Edition (speciális kiadás)” és „One of 169 (egy a 169-ből)” gravírozásokkal

SZÁMLAP

Fekete és fehér színű, opálos számlap, finoman csiszolt opálos számlálókkal, ródiummal futtatott, polírozott, metszett indexekkel, az indexeken piros és narancssárga kidolgozások, foszforeszkáló óra- és percmutatók, illetve indexek

SZÍJ

Fekete borjúbőr szíj, polírozott rozsdamentes acél

pillangózárral

169 darabos limitált kiadás

SPECIÁLIS CSOMAGOLÁS

Akárcsak az órát magát, az óra csomagolását is az eredeti óra ihlette. Minden speciális kiadású modell olyan dobozban kerül forgalomba, amely az órához és a megfelelő, általa bemutatott évszázadhoz is illeszkedik. A 2000-es évek által inspirált modell sötétkék dobozban található, amelyet a Heuer logó és egy vízszintes sakktábla mintázatú sáv díszít. Az óra szürke párnán nyugszik, amelyet narancssárga kiegészítők tesznek teljessé.