Hírek

TAG Heuer, mint hivatalos időmérő: 5 partneri együttműködés a múltból és a jelenből

Az aktuális időt mutató órák készítésén kívül a TAG Heuer történetét átlapozva feltűnik, hogy az időegység mérése legalább ilyen hangsúllyal jelenik meg. A nemzetközi szakirodalomban „chronograph”, magyarul sokszor egyszerűen kronográf egy stopper funkcióval ellátott óra. Egybeépítve vagy külön, ez a szerkezet a „time keeping”, az időmérés nélkülözhetetlen eszköze egészen a modern elektronikai berendezések megjelenéséig.

A Heuer céget alapító Edouard Heuer egyik első szabadalma 1887-ből, az „oscillating pinion”, már az időmérés pontosabbá tételét szem előtt tartva készült el, és az apró alkatrészt a mai napig használja az óragyártás. Később további fejlesztések történtek a mechanikus, majd az elektronikus időmérés területén. A TAG Heuer pedig hivatalos időmérője volt (mint Heuer) olimpiai játékoknak, a Ferrarinak, később magának az F1-nek, jelenleg pedig a FIA WTCR versenynek és az Indianapolis 500 futamnak.

 

Olimpia

 

1916-ban a Heuer cég megalkotja a Mikrographot. Ez a világ első stopperórája, mely képes a másodperc századrészét mérni és a számlapon megjeleníteni.

A korábban senki más által nem nyújtott pontosság természetes úton vezetett odáig, hogy a soron következő olimpia (1920 Antwerpen) hivatalos időmérőit a Heuer cég szállítsa.

Tekintettel a versenysportok speciális igényeire, a Heuer sportkronográfokat jelentetett meg, egy vagy akár két flyback mutatóval. Ez a komplikáció lehetővé tette, hogy a hagyományos stopperek kezeléséhez képes jóval egyszerűbb módon lehessen újabb időmérést indítani. A folyamatban lévő mérés egyetlen gomb megnyomására megállítható, a mutató visszaugrik a kezdő állásba és azonnal új mérést indít. 

A fejlesztések eredményeképpen a Heuer két további, egymást követő olimpiára szállította stoppereit: 1924 Párizs, 1928 Amsterdam