Hírek

MIDO Commander Big Date

MIDO Commander Big Date – A MIDO elnevezés a spanyol medir ige egyes szám első személyű alakja, melynek jelentése lemér, megmér. A commander jelentése parancsnok, és 1959 óta a svájci óragyár egyik legsikeresebb kollekciójának elnevezése. Az alapítás századik évfordulója pedig igazán fontos dátum, erre utal finom szójátékkal a Big Date, hiszen az óra számlapján olyan dátumablakot vágtak, mely 80 százalékkal megnövelte a dátum nagyságát a korábbi modellekhez képest, jó leolvashatóságot és tetszetős esztétikumot biztosítva az ünnepi kiadásnak.

MIDO Commander Big Date

MIDO Commander Big Date – Új szerkezeti megoldás

A nagyobb dátumablakhoz ugyanakkor új szerkezeti megoldás is kellett, a szokásos 31 napos, körben forgó tárcsa nem tudta volna kitölteni a megnövekedett méretű ablakot. Megoldásként két tárcsa került elhelyezésre, melyek egymást fedve fordulnak el. Az alsó tárcsa kizárólag a tízes helyiértékű számokat tartalmazza (kilencszer az egyest, kilencszer a kettest és kétszer a hármast), a felső pedig 0-9-ig az egyes helyiértékűeket. Például a 28-án a 2 az alsó tárcsán, a 8 a felsőn fordul a dátumablak elé.

MIDO Commander Big Date

Calibre 80 automata werk

Ennek az egyedi megoldásnak az óraszerkezeti alapját a MIDO által gyakran használt Calibre 80 automata werk adja, s mivel mindkét gyár a Swatch Group tagja, ebben az esetben is elaboré szintet kapunk, vagyis szebb megmunkálást, nemesebb anyagokat. A nyolcvan órás járástartalék teljesen felhúzott állapotban értendő, melynek eléréséhez az olajozottan működő automatika lehet a garancia. Amennyiben nem mozognánk eleget, a jobb oldalon található korona segítségével kézzel is megfeszíthetjük az energiát tároló motorrugót.

A szerkezetet 42 milliméter átmérőjű 316L típusú rozsdamentes acél tokba zárták, de szerencsére a hátoldalon elhelyezett zafírüveg betekintést enged a rotor és a billegő működésébe. Az előlapon domború zafírkristály óraüveget találunk, melynek körben a szélei fazettáltak. Ez a finom megoldás igazán jól illik a Commander Big Date eleganciájához és férfias üzenetéhez.

 

Super-LumiNova® bevonat

A sugár irányban megmunkált szatén hatású számlapra kézzel helyezték fel az indexeket, melyek mindegyike Super-LumiNova® bevonatot kapott a sötétben leolvashatóság érdekében. A kollekción belül ma már többféle kiadás közül válogathatunk. Igazán exkluzív megjelenést kölcsönöz a bicolor változat rozéarany színű PVD bevonattal és fehér számlappal. A szürke számlapon zöld órajelző markerek pedig titokzatosságot és mélységet sejtetnek. Mindegyik változat tömítései 50 bar nyomásnak képesek ellenállni.