Hírek

LONGINES V.H.P. – A QUARTZNÁL IS PONTOSABB

A Longines Very High Precision órái külső kapcsolat nélkül, pusztán belső szerkezetük tudására építve képesek ± 5 másodperces pontosságot produkálni – évente! A 2399-ig programozott öröknaptár és a villanófényes beállítás lehetősége pedig már csak tengeri sókristály a tökéletesen elkészített New York Strip steak felszínén.

Divat vagy pontosság?

Amióta a csuklónkon viselt óra szerepe a funkcionalitástól a ruházati kiegészítő felé mozdult el, a pontosság fontosságának kérdése is szubjektívvé vált. Egykoron gőzmozdonyok ütköztek frontálisan a silány időmérők miatt , ma már a piaci sikerhez akár egyetlen mutató is elég lehet a számlapon, hiszen nem azért hordjuk magunkkal, hogy az időt leolvassuk róla. Aki nem hiszi figyelje csak meg, egy óraszalonba lépve a látogatók leporolva kalapjukról az út porát így szólnak-e: „Mutassa a legpontosabb műszert, amivel időt lehet mérni”; vagy elmondják, hogy kinevezték őket osztályvezetőnek és szeretnék megjutalmazni magukat egy szép órával. Andy Warhol a saját órája szerkezetét fel sem húzta : „Nem azért hordom […], hogy leolvassam az időt. Valójában fel sem húzom. Azért viselem […], mert ez az óra áll jól nekem.”

Divatos ruházati kiegészítő akár téli sportok közben is (L3.716.4.76.6)
Divatos ruházati kiegészítő akár téli sportok közben is (L3.716.4.76.6)

Manapság, amikor a pontos időt kívánjuk megtudni, elegendő okostelefonunk / monitorunk sarkába pillantanunk, rádióvezérelt vagy okosóránk kijelzőjére néznünk. Mégis, egy olyan időmérő, mely nem kapja valahonnan a pontos időt, amit aztán megjelenít a kijelzőjén, hanem saját maga állítja elő; amely független, autonóm rendszer, ahol a pontos idő egyedileg, a csuklónkon születik meg, az órakedvelő közönség egy része számára nehezen megmagyarázható örömmel jár. Egyszerre jelenik meg benne a szuverenitás érzése, a senkitől és semmitől sem függés; másrészt a mérnöki teljesítmény elismerése és tisztelete.

A Longines szakmai tudását a szárnyas homokóra logója garantálja
A Longines szakmai tudását a szárnyas homokóra logója garantálja

Quartz történelem

A svájci szemmel kvarcválságként számon tartott jelenség a múlt század hetvenes éveiben az ázsiai, de leginkább japán gyártók hódítását jelentette egy vadiúj technológia segítségével. A mechanikus órák billegője helyett egy hangvilla formájúra vágott szintetikus kvarckristályt alkalmaztak, mely rendkívül gyors és megbízható mozgásra, rezgésre volt képes, amennyiben feszültség alá helyezték. Az új technológia segítségével készített időmérők nagyságrenddel jobb pontosságot nyújtottak: havonta késtek vagy siettek annyit, mint mechanikus társaik egyetlen nap alatt.

A svájci gyártók nagy részét felkészületlenül érte a kvarcórák nagy tömegű megjelenése, a súlyos következmények pedig ismertek: svájci óragyárak százainak csődje és szakemberek tízezreinek állásvesztése. A fragmentált szerkezetű helvét óraipar csak lassan reagált, a viszonylag kis méretű, egymástól elkülönülten működő manufaktúrák közül csak a legelőrelátóbbak költöttek elektronikai fejlesztésekre. Közéjük tartozott a Longines.

Longines quartz fejlesztések 1954-től

A Longines első quartz időmérőjét 1954-ben mutatta be a svájci Neuchâtel Observatory-ban. A csillagvizsgáló eredeti neve Observatoire Astronomique et Chronometrique de Neuchâtel volt, utalva arra, hogy ebben a korban az időmérők pontosságának vizsgálatát több hetes tesztidőszak alatt itt végezték. Megfelelés esetén a csillagvizsgáló vezetője erről tanúsítványt állított ki „Bulletin de Marche” néven .

Longines cal. 360 és a hozzá tartozó Bulletin de Marche
Longines cal. 360 és a hozzá tartozó Bulletin de Marche

A Chronocinégines névre hallgató berendezés több pontossági rekordot is magáénak tudhat. Mivel felhasználási területeként elsősorban a különböző versenyek futamainak időmérését jelölték ki, a berendezést egy 16 milliméteres kamerával látták el, mely századmásodpercenként rögzített egy képet a célvonalról. A versenybírók ez alapján tudtak eredményt hirdetni.

Chronocinégines, 1954
Chronocinégines, 1954
A 16 mm filmre rögzítő kamera
A 16 mm filmre rögzítő kamera
Befutók egy evezős versenyen
Befutók egy evezős versenyen

A Longines első csuklón hordható quartz szerkezetes órája az Hourglass néven futó titkos kutatási terv eredményeként 1969-ben jelenhetett meg. Az L6512 szerkezettel szerelt kvarcóra neve Ultra-Quartz, és a korabeli tájékoztató kiadványokban „cybernetic watch” néven mutatják be, utalva a benne elhelyezett két oszcillátorból adódó önszabályozó mechanizmusra.

Ultra-Quartz, 1969 Az indexek fordított L alakban kerültek a számlapra, ezáltal a másodpercmutató oda érkezve – egészen meglepő módon – az index alá kerül!
Ultra-Quartz, 1969 Az indexek fordított L alakban kerültek a számlapra, ezáltal a másodpercmutató oda érkezve – egészen meglepő módon – az index alá kerül!

A Longines V.H.P. megjelenése

Az elektronikai részlegen a fejlesztések nem állnak le a későbbiekben sem, a minél nagyobb pontosságra törekvő órásmesterek a kvarcszerkezetek esetében is tovább akarnak lépni. Így jelenhet meg 1984-ben az első V.H.P. , vagyis kiemelkedően nagy pontosságú szerkezet, az L276.2 az AsuLab-bel együttműködve. Kezdetben ez a változat is két oszcillátorral rendelkezett, melyből az egyiket a későbbi fejlesztések során hővezérelt ellenállásra cseréltek. A kvarckristály igen magas frekvencián és stabilan rezeg, de a hőmérséklet változása nagy ellensége. Az első Longines VHP órák pontosságát a hőkompenzációnak köszönhetően sikerült évi ±10 másodperc közé szorítani.

Az első Longines VHP órák egyike 1984-ből
Az első Longines VHP órák egyike 1984-ből

A Swatch Group illetve az ETA bekapcsolódásával fejlesztenek az elemen, majd megjelenik az öröknaptáras változat, 2100-ig kalibrálva.

Öröknaptáras Longines Conquest VHP, 1996
Öröknaptáras Longines Conquest VHP, 1996

A szériát 2006-ban elkaszálják, de a másodlagos piacon rendre elkapkodják a fellelhető modelleket, ezért nagyjából 10 évvel később a Longines menedzsmentje korrigálja korábbi döntést, és újra kiadja a még tovább fejlesztett, a korábbinál is pontosabb változatot. Az új modellek immáron ±5 másodperc pontosságra képesek évente.

Longines Conquest VHP hárommutatós (L3.716.4.76.6)

Álljunk meg itt egy pillanatra. Az óraszerkezetek pontosságát már hosszú évtizedek óta másodpercekben adják meg a gyártók, külön feltűntetve a maximális késést illetve sietést. Egy jó minőségű svájci óra pontossága -10 mp (késés) és +15 mp (sietés) között változik – naponta. Kronométer tanúsítvány esetén ez az érték -4 és +6 mp, továbbra is naponta. Ez 1.460 illetve 2.190 másodperc éves szinten. A VHP ennél 3-400-szor jobb eredményt tud. A quartzok jellemző értéke ±120 mp/év, a VHP ennél is hússzor jobb.

Longines Conquest VHP Chronograph L3.717.4.96.9
Longines Conquest VHP Chronograph L3.717.4.96.9

A jelenleg elérhető VHP modellek a Conquest széria részét képezik. A Conquest modellcsalád volt az első, amely nevet kapott a Longines-nál, és a vakszerencse zavarba ejtő összecsengéseként éppen 1954-ben jelent meg, amikor az első kvarc időmérő, a Chronocinégines is. A választékban klasszikus hárommutatós, kronográf és GMT verzió található, mindegyik 2399-ig kalibrált öröknaptárral.

Longines Conquest GMT Rómában és Sanghajban

A két időzónás kiadás számlapján egy fényérzékelő nyílás található, ennek segítségével, és az alkalmazás áruházból telefonunkra a GMT Flash Setting applikációt letöltve a helyi és otthoni idő villanófényekkel beállítható.

Az okostelefon nem kapcsolódik az órához, hanem villanófényeken keresztül kommunikál vele
Az okostelefon nem kapcsolódik az órához, hanem villanófényeken keresztül kommunikál vele

De ez már csak hab a tortán. Vagy nem ezt mondtam az elején?

Luczay Szabolcs