Újdonságok

Longines Avigation BigEye: petrolkék kacsintás

A légi közlekedés navigátorainak 2017-ben útjára indított órája idén tavasszal szemcsés textúrájú olajkék számlappal és titán tokkal jelenik meg.

Az óra nevében olvasható „avigation” az aviation és navigation (repülés és navigálás) kifejezések összevegyítésével jött létre, utalva a Longines jelentős hagyományára, melyben neves pilótákkal működött együtt az égbolt meghódításában.

A BigEye a számlapon 3 óránál elhelyezkedő 30 perces kronográf számláló megnövelt méretére utal. Az első kiadás néhány évvel ezelőtt fekete számlappal, acél tokban volt elérhető. 2020-ban egy modernizált, bátrabb, látványosabb megjelenéssel tér vissza a BigEye.

A fekete számlap helyett szemcsés felületű kéket kapunk, melynek angol neve – petrol blue – az olaj, üzemanyag egyik előforduló színezékére utal. A segédszámlapok háttere fekete, melyeken a fehér indexek és mutatók maximális leolvashatóságot biztosítanak.

A 41 milliméter átmérőjű titán tok jóval könnyebb, mint rozsdamentes acél társa. Ugyanakkor ellenállóbb és nem kell tartanunk az acél tokok esetében előforduló nikkeltartalom miatti allergiás reakcióktól sem, a titán hipoallergén.

A tokban az L688 névre hallgató automata kronográf szerkezet bújik meg. A stopper funkciók közötti váltást oszlopkerék oldja meg zökkenőmentesen. A hajszálrugó anyaga szilícium: a svájci gyártó ezzel biztosítja a pontosság növelését és a mágneses tér óraműre gyakorolt kedvezőtlen hatásának kiküszöbölését.

A számlapot és a mutatókat zafírkristályból csiszolt óraüveg védi, melynek mindkét oldala többszörös tükröződésmentes bevonatot kapott. Ettől olyan érzésünk támad, mintha megérinthetnénk a számlapot.

A menetes hátlapon repülőgép sziluettjének gravírozott képe, valamint a 30 méteres vízállóság jelölése is megtalálható. Gyári garancia a vásárlástól számított 5 év.

TECHNIKAI ADATOK

Modellszám

L2.816.1.93.2

Szerkezet

Önfelhúzó mechanikus szerkezet szilícium hajszálrugóval

Calibre L688 (ETA A08.L01)

27 köves, 28,800 féllengésszám

54 órás járástartalék

Funkciók

Óra, perc, kismásodperc 9 óránál

Kronográf

Központi stopper másodpercmutató

30 perces gyűjtő 3 óránál

12 órás gyűjtő 6 óránál

Tok

41 mm, titán

Egyedi gravírozás a hátlapon

Menetes hátlap

Számlap

Színátmenetes szemcsés petrolkék, arab számokkal SuperLuminova® bevonattal

Mutatók

Homokfúvott felszín, SuperLuminova® bevonat a perc- és óramutatón

Vízállóság

3 bar (30 méter)

Óraüveg

A XX század első felének ásványi üvegét imitáló zafírkristály, többszörös tükröződésmentes bevonattal

Szíj

Barna bőrszíj titán tüskezárral

Luczay Szabolcs