Egyéb

Az 5 legkeresettebb Frederique Constant férfi óra

A Frederique Constant a svájci óragyártásban újoncnak számít, hiszen „csak” néhány évtizedes múltat mutathat fel az 1988-as alapítás óta. Megbecsültségét és sikerét nagyrészt annak köszönheti, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező manufaktúrákat is megszégyenítő mennyiségben fejleszt saját szerkezeteket, melyek eladási árát a konkurencia árszintje alatt képes tartani. A Frederique Constant jelenlegi kollekciójából választottunk ki ötöt, melyek az elmúlt időszakban a legkeresettebbek között voltak.

Flyback Chronograph Manufacture

Modellszám: FC-760NS4H6

A kronográf az óragyártásban már önmagában is komplikációnak számít, vagyis olyan extra funkciónak, mely az aktuális idő megjelenítésén túl tud valami különlegeset. A magyarul leginkább stopperként emlegetett funkció időintervallum mérésére alkalmas, és elterjedtsége ellenére az egyik legnehezebben megalkotható óraszerkezet.

A flyback ezt a komplikációt fejeli meg azzal, hogy a folyamatban lévő időmérést egyetlen gomb megnyomásával képes megállítani, lenullázni, majd a gomb felengedésével egyidejűleg teljesen új mérést elindítani. Mindezt 6 évig tartó fejlesztés eredményeképpen, tisztán mechanikus működés során, a Frederique Constant mérnökei által megalkotott csillag alakú oszlopkerék segítségével.

Slimline Gents Small Seconds

Modellszám: FC-245M5S5

Amennyiben quartz szerkezettel választanánk magunknak megfelelő modellt, a klasszikus, tradicionális megjelenés egyik verhetetlen ajánlata a Slimline Gents Small Seconds.

A quartz szerkezetek előnye a pontosság és a hónapokon, éveken át tartó gondtalan működés mellett az, hogy az ilyen óraszerkezetek jóval vékonyabb, laposabb tokban is elférnek, ezért viselésük gyakran komfortosabb lehet, különösen elegánsabb, formálisabb öltözék esetén.

Ennek a modellnek a különlegessége – és bizonyára népszerűsége is – abban rejlik, hogy a hagyományos óragyártás művészi szintű díszítő megoldásait is megjeleníti a számlapon és az óratokon. Az ezüst számlap ún. Clous de Paris vésést kapott, a tok arany bevonatos. Az eleganciát növelik a római számjegyek, valamint a barna bőrszíj.

SLIMLINE POWER RESERVE MANUFACTURE

Modellszám: FC-723WR3S6

A Frederique Constant sorrendben 28. házon belül fejlesztett manufaktúra szerkezete ezúttal járástartalék kijelző modullal egészült ki. A számlapon 10 óránál leolvasható kijelző az 50 órára növelt járástartalékból rendelkezésre álló mennyiséget jeleníti meg egy félköríven. Az alsó szektorban piros jelzés figyelmeztet, hogy ideje hordanunk vagy forgatóra helyeznünk óránkat.

Az ezüst számlap mellett elérhető sötétszürke és tengerészkék is. Mindegyik modell tokátmérője 40 milliméter. A klasszikus római számok mellet üdítőnek és mondhatni extravagánsnak hat a segédszámlapok aszimmetrikus elhelyezkedése, amin azonnal megakad a kíváncsi tekintet. A finom kidolgozás és rendkívül lapos tokprofil miatt ez az óra egyértelműen elegáns hatást kelt.

Classics Heart Beat Automatic

Modellszám: FC-310MS5B6

Az első Heart Beat modell 1994-ben jelent meg, és azonnal meghozta a Frederique Constant számára az átütő sikert. A számlap megnyitásának célja egyértelművé tenni mindenki számára, hogy mechanikus szerkezet ketyeg az óratokban. A kör alakú kivágást éppen a szerkezet szívének nevezett billegőkerék fölé tervezték, mely működés közben folyamatos mozgásban van.

A gilosált számlapon modern római számok mutatják az eltelt órákat, a rozsdamentes acél tok 40 milliméter átmérőjű. A számlapot és a hátlapot zafírkristályból csiszolt óraüveg védi, vízállóság 50 méter. Az Accessible Luxury – vagyis elérhető luxus – mottó ebben az esetben is igaz, svájci gyártók hasonló konfigurációjú termékei magasabb árszegmensben mozognak.

Smartwatch Gents Vitality

Modellszám: FC-287N5B6B

A Frederique Constant legújabb okosórája egy meglepő újítást kínál a számlapon, miközben a Philips Wearable Sensing hátlapba épített szenzorának köszönhetően képes a szívritmus mérésére is.

A Smartwatch Vitality egy számlappal, azonban két kijelzővel bír. Az egyik egy hagyományos megoldás a már jól ismert római számokkal, kézzel polírozott perc- és óramutatóval.

Amennyiben a korona tetejébe rejtett gombot megnyomjuk, egy másik kijelzőt aktiválhatunk: az aktuális szívritmusunk mellett második időzóna, 5 legutóbbi üzenet és aktivitáskövetés funkciók is megjelennek itt. Az elmés kialakításnak köszönhetően a digitális kijelző a számlap mögött helyezkedik el, és csak aktív állapotban válik láthatóvá.

Luczay Szabolcs