Egyéb

SLIMLINE MONOLITHIC: ÖLTÖNYBEN A BARRIKÁDON

Tízszer akkora sebességre képes a Frederique Constant legújabb fejlesztésű manufaktúra szerkezetében rezgő oszcillátor, mint a svájci órákban azt az elmúlt évszázadokban megszokhattuk. A tisztán mechanikus alapokon működő kaliber mutatója másodpercenként nyolcvanat lép előre a gilosált számlapon.

A Frederique Constant úriemberként is éppen csak középkorúnak számítana, svájci óramárkaként pedig csak a szárnyait szabadna bontogatnia. Ehhez képest nemzetközi ismertséget teremtett magának, és nem mellékesen globális értékesítési hálózatot is, több, mint 100 országban, 3.000 értékesítési ponton.

’88-as alapítása után pár évvel a Heart Beat-re keresztelt köralakban megnyitott számlapú modelljeivel dobbantott nagyot. 2004-ben már saját fejlesztésű és gyártású manufaktúra szerkezettel rendelkezett, ezek száma mostanra összesen 30-ra emelkedett.

2014-ben valóban az elsők között alkalmazott szilíciumból készült gátkereket és horgonyvillát mechanikus szerkezeteiben, rá egy évvel pedig már okosórája is megjelent.

SZILÍCIUM OSZCILLÁTOR

A mechanikus óraszerkezetekben 300 éve nagyjából változatlan megoldással jelenik meg és kapcsolódik össze az óra szívének is nevezett billegő, a horgonyvilla és a gátkerék, az angol Robert Hooke és a holland Christiaan Huygens találmányainak köszönhetően.

A pandémia idején megszokott online sajtótájékoztató és világpremier keretében viszont olyasmivel rukkolt elő a genfi székhelyű manufaktúra, amire sem a márka kedvelői, sem az óraipar ismerői és résztvevői nem számítottak, és aminek óraipari hatása jelenleg megjósolhatatlan.

A holland Flexous Mechanisms nevű technológiai fejlesztő cég rugalmas kapcsolódású szerkezeteket (compliant mechanisms) tervez és állít elő. Alapítója és elnök-vezérigazgatója, Dr Nima Tolou az origamit hívja segítségül, miközben ezek működését mutatja be. Az egyetlen papírlapból hajtogatott csapkodó szárnyú madár a mechanizmus belső rugalmassága miatt képes mozogni.

A Frederique Constant, szorosan együttműködve a Flexous-szal, a hagyományos esetben húsznál is több alkatrész funkcióit – melyek együttesen a gátszerkezetet adják ki – egyetlen darabból álló, jól megtervezett és precízen elkészített csontvázasított szilíciumkoronggal váltotta ki. Ezt a beszabályozhatóság érdekében két apró súllyal egészítik ki jobb és bal oldalon, valamint a korong síkjába illesztik a gátkereket is.

A mindössze 0,3 mm vastag oszcillátort egykristályos szilíciumból mély reaktív ionos marással (Deep Reaction Ion Etching) alkotják meg úgy, hogy bonyolult geometriájának megfelelő mintát a felszínén kimaszkolják, majd a kristályos szerkezetű szilícium rendkívüli anizotrópiájának köszönhetően az eltávolítandó részeket precízen kimaratják.

A szilíciumot az utóbbi évtizedekben masszívan használják az ipar számos területén: a híradás- és számítástechnikai eszközeink nem léteznének jelenleg ismert formájukban, ha ez nem így lenne. Az óraipar az utóbbi időszakban fedezte fel magának. Egyik előnyös tulajdonsága, hogy a monokristályos szilícium egyes kristálysíkjai merőben eltérő fizikai tulajdonsággal rendelkeznek – ezt hívják anizotrópiának. Emiatt az eljárás során a maró anyag csak az eltávolítandó réteg irányában fog terjedni, más irányban nem lesz anyagleválasztás.

A rigid alkatrészek, tengelyek, áttétek alkalmazásának egyik nagy hátránya a súrlódás miatti energiaveszteség. Hagyományos óraszerkezetek esetében ez meghaladhatja az 50%-ot is. Nem csoda, hogy a Frederique Constant FC810-es szerkezete – melybe ezt az új fejlesztésű, rugalmas kapcsolódású monolitikus oszcillátort beszerelték – azon nyomban 80 órás járástartalékot ért el, megduplázva a korábbi értéket. Mivel az oszcillátorban áttétek, forgó tengelyek nincsenek, kenőanyagra sincs szükség.

Érdekes fejlemény továbbá, hogy a mechanikus óraszerkezetek diagnosztikai vizsgálatához használt mikrofon alapú berendezések teljesen hatástalanok. Beszabályzáshoz a H2i technológiai céggel közösen kifejlesztett lézerkamerát alkalmazza a Frederique Constant, mely 250.000 képet készít másodpercenként.

A billegőkereket, hajszálrugót, horgonyvillát egymagában egyesítő alkatrész saját tengelye mentén mozdul el mindkét irányba. Azonban a billegőtől megszokott, rendszerint 300 fokos szöget bezáró elfordulás helyett mindössze 6 fokos kitérésre van szüksége. Mindezt másodpercenként negyvenszer teszi. Órás berkekben megszokott mértékegységben számolva ez óránként 288.000 féllengést jelent (40x2x60x60), pontosan tízszeresét az egyébként etalonnal tartott svájci óraszerkezetekben alkalmazottnak. Egy Rolex Daytona féllengésszáma pl. 28.800.

ELEGÁNS MEGJELENÉS

A rendkívül újszerű, szokatlan és számos szakíró által legalábbis áttörésnek, de olykor egyenesen forradalminak nevezett szerkezetet a Frederique Constant egy megjelenésében klasszikus, konzervatív óratokban helyezte el.

A rozsdamentes acél tok oldalnézetben csésze formájú, a felhúzókorona mélyen barázdált hagymaformát kapott. A 40 milliméter átmérőjű slim, vagyis extra lapos, szinte kecses tokot megfordítva meglepő mértékben díszített szerkezeti elemeket pillanthatunk meg a zafírüvegen keresztül. Hevítéssel egészen mély királykékre színezett csavarok, élletörések, „perlage” vagyis egymásba érő apró körkörösen csiszolt mintázat és „Côtes de Genève” láthatóak a hidakon.

Nehéz eldönteni miben gyönyörködjünk inkább, de váljunk el a hátlaptól és térjünk vissza a számlaphoz! Elsőre a 6 óránál megnyitott ablakon szédítő ütemben rezgő szabályozó tűnhet fel, vele ellentétes oldalon 12 óránál mutató segítségével olvashatjuk le az aktuális dátumot, a számok alatti felületen „azurage” gravírozás.

Középen a „Clous de Paris” gilosált minta apró, gúlaként kiemelkedő formákból áll össze. A Breguet stílusú mutatószett és a római számok összhatása egyértelműen elegáns, az alkalmazott technikák és anyagok a svájci luxusóra-gyártás élmezőnyét idézik.

A sötétkék (FC-810MCN3S6) és az ezüst (FC-810MC3S6) változatok a szerkezetszámnak megfelelően egyenként 810 darabos limitációban jelennek meg. Színben hozzájuk illő kék, illetve fekete aligátorbőr szíjon csatolhatjuk fel őket csuklónkra. A 18 karátos rozéarany kiadás (FC-810MC3S9) barna bőrszíjon csupán 81 darabban érhető el.

AJÁNLÁS

A Frederique Constant alapítását és tevékenységét rendre olyan kettősség jellemzi, mely a nagyrészt régi idők hagyományaira építő svájci óraiparban üdítően hat és egyfajta dinamikát biztosít a brand számára. Már az alapítók is ketten voltak, hollandként hoztak létre svájci manufaktúrát és miközben saját fejlesztésű és gyártású óraszerkezeteikben a megoldások és kiválasztott anyagok a legújabb fejlesztésekre reflektálnak, a design rendre konzervatív. Olyan izgalmat okoz ez és olyan kuriózumot jelent a svájci óragyártáson belül, ami karakteresen megkülönbözteti a Frederique Constant-t a többi gyártótól.

Luczay Szabolcs