Egyéb

MIDO Történelem – Fedezze fel a MÁRKA ÖRÖKSÉGÉT

1918

Georges Schaeren, tapasztalt és kreatív svájci órásmester november 11-én megalapította a MIDO G. Schaeren & Co.-t. Kezdetektől fogva a MIDO név – a spanyol «Yo mido» (azaz «mérem») kifejezésből  a technikai innováció és az időtlen formatervezés szinonimájává vált.

1920

A rendkívül elegáns női karórák színes zománcbevonattal, különleges formájú tokokkal és modern szíjakkal, valamint az urak számára a látványos, innovatív órák gyorsan kialakították az új márkanévhez illő képet . A MIDO piacot talált a virágzó autóiparban is. Sokféle márka, például Buick, Bugatti, Fiat, Ford, Excelsior vagy Hispano-Suiza márkájú autók ikonikus hűtőrács-formáiról mintázta számos férfióra modelljét, hogy az autórajongók akkor is meg tudják mutatni négykerekű kedvenceik iránti szenvedélyüket, ha ők maguk nem is rendelkeznek ilyen járművel.

1930

A MIDO nagyon sikeresen a letisztult,sallangmentes és nagyon ellenálló órák gyártására koncentrált. Különösen a parafa-korona zárórendszer (később “Aquadura” néven) feltalálása volt az úttörő az abszolút vízzárás érdekében; napjainkban azonban már ritkán alkalmazzák.

1934

A MULTIFORT kollekció elindítása újabb mérföldkövet jelentett a MIDO órák történetében. Ez volt az egyik első antimágneses óra, amely öntekercselő funkcióval és beépített víz- és ütésállósággal rendelkezik. A Multifort volt a legkeresettebb MIDO óra az 1930-as és 50-es évek között.

1939

Ebben az évben, a márka történetében először, a MIDO egy saját „fejlesztésű” Nagykövetet kezdett alkalmazni: ő volt Robi, a MIDO robot alakú kabalája. Szerepe szerint a fejlődést, haladást és innovatív formavilágot hivatott jelképezni a márka kontextusában.

1954

A POWERWIND felhúzó mechanika kifejlesztésének éve. Ez a szerkezet növelte a teljesítménytartalékot és a megbízhatóságot azáltal, hogy az óra alkatrészeit 17-ről 7 darabra csökkentette.

1959

A MIDO OCEAN STAR termékcsalád egy forradalmi tok bevezetését jelentette. Ezekhez az órákhoz a tok egy darabból állt, kiküszöbölve az esetleges vízállósági problémákat az óra hátlapja végett. Ennek a technológiának az AQUADURA koronazáró rendszerrel történő kombinációja révén a MIDO órák a legkomplikáltabb körülmények között is ellenállóak maradnak. Manapság ez a kombináció van jelen a híres Commander termékcsalád darabjaiban.

1967

Az innováció szellemiségében a MIDO piacra dobta a valaha sorozatgyártásban készült legkisebb méretű női automata karórát, ezzel egy újabb piaci akadályt átlépve.

1981

A tenisz világbajnok Björn Borg lett a MIDO svájci óramárka első hivatalos szóvivője.

1996

Két csúcstechnológiás modell kiadása: A BODYGUARD személyes biztonsági asszisztensként működött azáltal, hogy integrált biztonsági riasztást (több mint 100 decibelt) biztosított a felhasználó számára. A WORLDTIMER volt az első analóg óra, amely szinte játékos egyszerűséggel, azonnal jelezte a helyi időzónát a világ bármely pontján.

2000

MIDO arra törekszik, hogy időtálló automata karórákat alkosson, fókuszba helyezik ennek a szegmensnek a fejlesztését.

2002

“Reflecting on Time” nem csak egy szlogen a MIDO-nál – ezek a reflexiók vezető szerepet játszanak a legújabb kollekció fejlesztésében. A római kor egyik legimpozánsabb épülete, a Colosseum ihlette a MIDO által kifejlesztett számlapot. A MIDO ekkor kezdi el híres épületek ihlette óráit piacra dobni, ezáltal is hangsúlyozva a márka szoros kötődését az építészethez.

2006

Ekkor volt 30 éve, hogy a MIDO megjelentette első Baroncelli kollekcióját. Az évforduló alkalmából a svájci óramárka egy új termékcsaládot mutatott be, amely hűen őrzi az eredeti stílusjegyeket. Tiszta, klasszikus vonalvezetés , melyet a vonós hangszerek fennkölt és időtlen esztétikája ihletett.

2008

A MIDO 90. évfordulója. A Belluna termékcsalád megalkotásának éve. Ez a kollekció, a stílus és a minőség szövetsége, igazi tisztelettel testesíti meg a svájci óragyártás szellemiségét és kultúráját, igazi design-ikonná válva ezáltal. A Belluna az art deco építészet időtlen formáiból merít ihletet, és a legjellemzőbb műszaki megoldásokkal vonzza a mai tájékozott férfi vásárlóközönséget.

2012

A „Greta Wall” azaz Nagy Fal kollekció prezentálása, melyet nem kisebb építészeti remekmű, mint maga a kínai Nagy Fal ihletett.

2014

A MIDO partnerkapcsolatba lép az UIA – Nemzetközi Építészszövetséggel, amelynek tagja világszerte több, mint 1,3 millió építész.

2015

MIDO Óratervező Verseny éve. A MIDO három professzionális óratervezőt választott ki, hogy fej-fej mellett haladva, egy londoni Big Ben ihlette, limitált kiadású MIDO karórát tervezzenek és fejlesszenek. A nyertes tervezőt, Sébastien Perret-et az Esa Mohamed, az Építészek Nemzetközi Szövetségének elnöke, Franz Linder, a MIDO elnöke és a nagyközönség alkotta bírói testület választotta ki (utóbbi szegmens online szavazáson voksolhatott)

2016

Baroncelli termékcsalád 40. évfordulója. A Mido megerősítette azt az ambícióját, hogy az árszegmensében a technológiai innováció élvonalába tartozik, első kronométer tanúsítvánnyal rendelkező szerkezetének bemutatásával, valamint szilícium hajszálrugóval, amely addig csak a luxus óragyártásban volt használatos. Ezt az újítást beépítették a 40. évfordulóját ünneplő Baroncelli kollekcióba.

2017

„Inspirálta maga az építészet”. A MIDO hosszú idő óta szorosan kötődik az építészethez. Logikusan következett ebből a kapcsolatból az új szlogen megszületése is. A gyártó elindította a #BeInspiredByArchitecture interaktív kampányt, amely egy 12 hetes világkörüli utazás volt 12 városban, 60 ikonikus emlékmű bemutatásával, hogy végül kiválasztásra kerüljön az az egy építészeti remekmű, amely egy új időmérő megalkotásának inspirációját adja. Végül a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumot választották ki erre a nemes feladatra, a kész karórát 2017 októberében mutatták be egy nívós New York-i rendezvényen.

2018

A Big Date (nagy dátumalak) kollekció 2018-ban a márka 100. évfordulóját ünnepli azzal, hogy tiszeleg az értékek előtt, amelyek egy évszázadon keresztül kovácsolták a márka identitását: időtlen dizájn, kiváló minőségű anyagok és műszaki innováció. A Mido 100. évfordulójának megünneplése és az alapító, Georges Schaeren szelleme előtt tisztelegve indítja útjára a Commander Big Date-t. Ezt az egyedülálló órát úgy tervezték, hogy egy kivételes dátumról emlékezzen meg egy olyan innovatív modellsorozattal, amely 6-os indexénél egy különleges, a szokványostól jóval nagyobb méretű dátumablakkal rendelkezik. Ezekhez a modellekhez a Mido kifejlesztett egy exkluzív szerkezetet, a Caliber 80 alapján.

2019

A MIDO a Red Bull Cliff Diving World Series hivatalos partnere 2019 óta, mely a legrangosabb nemzetközi sziklaugró verseny. Az svájci óragyártó márka és a neves sportesemény az Ocean Star kollekcióján keresztül mutatja be közös szenvedélyét és ambícióját: felülmúlni magukat és folyamatosan fejlődni a tökéletesség elérése érdekében.