Egyéb

MONTBLANC RIEUSSEC 200. ÉVFORDULÓS ÜNNEPI KIADÁS

Név: Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph Limited Edition

Modellszám: 128674

Kronográf. Az óragyártásban használatos fogalom a feltaláló szellemes névalkotása szerint a szó szoros értelmében az idő (chronos) írását (graphein) jelentette. Nicolas Rieussec francia feltaláló és tudós pontosan 200 évvel ezelőtt mutatta be egyedi tervezésű tintasugaras időmérőjét a párizsi Mars mezőn. A Montblanc a kerek évfordulóra időzítve indítja útnak limitált kiadású monopusher kronográfját a mester tiszteletére.

KI VOLT NICOLAS RIEUSSEC?

Amennyiben jószerencsénk úgy hozza és letekinthetünk az Eiffel-torony valamelyik kilátójából, akkor délkelet felé nézve egy mértani pontossággal kialakított és rendszeresen gondozott parkot láthatunk, mely „Champ-de-Mars” (Mars-mező) névre hallgat. Egészen pontosan 200 évvel ezelőtt – 1821 szeptember 1-jén – egy francia úriember és feltaláló ezen a napon mutatta be különös szerkezetét, melyet a Bourbon-házi uralkodó, XVIII. Lajos személyes kérésének eleget téve konstruált.

A király órásmestereként Nicolas Rieussec feladata az volt, hogy a korban divatos úri szórakozásnak számító lóversenyen biztosítsa az időmérést oly módon, hogy ne csak a célba elsőként beérkező lovas idejét mérje, de valamennyi utána érkezőét is. Rieussec megoldása egy olyan berendezés volt, mely egy óraszerkezethez két forgó tárcsát kapcsolt, melyek felszínén egy gombnyomásra működésbe lépő fúvókából tinta hagyott nyomot. Az eltelt percek és másodpercek így utólag leolvashatóvá váltak.

A Francia Tudományos Akadémia szakértői előtt pár héttel később tartott bemutatóján az időmérő szerkezetet chronograph névre keresztelte, hiszen az a mért időt valóban ráírta a tárcsákra. Az időintervallum mérésére szolgáló stopperrel ellátott órákat a mai napig ezzel a névvel illetjük. Rieussec találmányát szabadalmaztatta és később hordozható változatát is elkészítette.

MONTBLANC RIEUSSEC CHRONOGRAPH

Az 1906-ban alapított Montblanc elsősorban kézműves módszerekkel előállított luxus íróeszközeiről ismert, azonban 1997 óta órákat is készít. A Richemont csoport részeként pedig néhány évvel később egy felvásárlás keretében hozzájutott az órás berkekben igen nagyra tartott, gazdag hagyományokkal és szaktudással rendelkező Minerva manufaktúrához.

A Star Legacy leginkább kidolgozott, igencsak összetett szerkezetű és jónéhány komplikációt tartalmazó órái a Minerva hagyományait viszik tovább. Ebben a szériában jelent meg most saját manufaktúra szerkezettel ellátott és Rieussec találmánya előtt tisztelgő különleges időmérő.

Az első, 2008-ban megjelent Rieussec kiadás formatervének megálmodásakor azonban a Minerva még nem volt képben. A Montblanc órásmesterei a svájci Le Locle-ban az eredeti, forgó korongos kronográfot tekintették mérvadónak, amit egy művészi szintű metamorfózis eredményeképpen a csuklónkra csatolható formában kreáltak újra. 2021 szeptemberében – immáron a Minerva szaktudásával kiegészülve – az első kiadás jelentősen átdolgozott, mindössze 200 darabban limitált ünnepi változata kerül a kiválasztott Montblanc butikokba.

A 44,8 milliméter átmérőjű acél tok jobb oldalán hagymaforma koronát találunk, a forgatását segítő barázdákkal az oldalán. A tok túlfelén, 8 óránál egyetlen nyomógomb ad magyarázatot a „monopusher” elnevezésre: a stopper funkciót ennek köszönhetően működtethetjük.

A számlap első blikkre is rendhagyó, már csak az excentrikus elrendezése okán is. A hőhatással kékített óra- és percmutatók nem egy központi tengelyen kaptak helyet, hanem kissé feljebb. Körben a római számok fehér mezőben a Rieussec kronográf előtti tiszteletadás, akárcsak a két forgó tárcsa a közéjük ékelődő híddal, amely esztétikai értelemben idézi fel a tintával töltött fúvókákat. Most a kronográf funkcióhoz kapcsolódó másodperceket és a percgyűjtőt segít leolvasni.

Integrált kronográf óraszerkezetek létrehozása igencsak hosszadalmas fejlesztő munka eredménye. Habár elterjedtsége nem ezt mutatja, de valójában az alkalmasint látványosabb komplikációkkal (pl. tourbillon) összevetve is több időt, hosszú éveket vesz igénybe. Ebben az esetben a kronográf mutatókat helyettesítő tárcsák megnövekedett súlyából adódó tehetetlenség legyőzése további fejtörést okozott az órásmestereknek és mérnököknek, és összességében 4 évig tartott az MB R200 manufaktúra szerkezet elkészítése!

6 óránál a dátumablak kékített csavarokkal rögzített táblácskában olvasható le. A rézre színezett számlap nagy része grain d’orge díszítésű, amely árpaszem formájú vésett motívumot jelent a fémfelszínen. Egészen a számlap széleinél, 10 illetve 2 óránál a „Nicolas Rieussec” és az „Hommage 200 ans” olvasható, kristálytisztává téve a tiszteletadást a feltaláló és 200 évvel ezelőtti találmánya előtt.

Éles szeműek még két további óraszerkezeti komplikációt fedezhetnek fel. A római számokkal díszített fehér körívben egy apró megnyitás nappal-éjszaka kijelzőt rejt; valamint a kékített mutatók alatt egy további, otthoni időt jelző szkeletált mutató is megbújik. Amennyiben éppen nem vagyunk úton, ez a második mutató könnyedén elrejthető az óramutató alá, mellyel együtt mozog.

Az óratokot megfordítva a zafírüvegen át a Montblanc saját MB R200 automata felhúzású szerkezetét csodálhatjuk meg, melynek lengősúlyát kifejezetten erre az alkalomra díszítették a számlap megjelenésével analóg módon, illetve a Montblanc logó jellegzetes sziluettje alá a „1 septembre 1821” gravírozás került.

A Christie’s által lebonyolított Only Watch jótékonysági aukcióra a Montblanc felkínálta az ünnepi kiadás erre a célra létrehozott egyedi változatát, ennek szerkezetét látjuk alább.

A dupla rugóházas, 319 alkatrészből összerakott MB R200 járástartaléka 72 óra, billegője 4 Hz-en oszcillál. A kronográfhoz oszlopkereket és függőleges kuplungot választottak, mindkettő a legjobb megoldás, amennyiben a felesleges idő- és energiaveszteséget el kívánjuk kerülni a stopper használata közben. Az oszlopkerék esztétikai értelemben is előnyösebb, a szépen finiselt fogaskerekek, genfi csíkozású, részben szkeletált ¾-es híd és a kékített csavarok mellett igazán jól mutat.

Az elkészült órák mindegyike a Montblanc 500 órás tesztjén megy keresztül, amely a kronométer tanúsítványnál hosszabb vizsgálati idő mellett, azonos elvárásokkal teljesíthető. Az ünnepi kiadást barna aligátorbőr szíjon csatolhatjuk csuklónkra. Ára 8.000 EUR

Luczay Szabolcs