Egyéb

MONTBLANC MEISTERSTÜCK GREAT MASTER PIRELLI

Izgalmas és váratlannak tűnő együttműködés a hamburgi székhelyű luxus íróeszköz készítő és a milánói gumiabroncs gyártó között. Megismerve történelmi hagyományaikat azonban a meghökkenés helyét a tervezői kreativitás és kézműves szakértelem iránti csodálat veszi át.

Modellszám: Töltőtoll: 125974, Rollertoll: 125975

MONTBLANC

Az 1906-ban alapított Montblanc azzal a céllal jött létre, hogy minőségi íróeszközöket – abban az időben elsősorban töltőtollakat – készítsen. Az alapítók által választott anyag az ebonit, azaz ún. keménygumi volt, mélyfekete színe azóta is meghatározza a márka arculatát. Az azóta legendássá vált Meisterstück, magyarul mestermű névre hallgató kollekció első darabja pedig közel 100 évvel ezelőtt, 1924-ben került az üzletekbe.

Híressé egyfelől a kulturális és politikai élet meghatározó figurái tették, mint Yoko Ono és Nelson Mandela, vagy az Egyesült Államok elnökei, mint Kennedy, Clinton és Obama. Másfelől azok a kiemelkedő szakmai színvonalat képviselő kézműves mesterek, akik a legjobb minőségre törekedtek az évtizedek alatt, annak érdekében, hogy esztétikai és felhasználói szempontból a legmagasabb minőséget nyújthassák.

A Great Master kollekció egyesíti magában a Montblanc hagyományait más kézműves mesterek szaktudásával. Az elmúlt évek során a meisseni porcelánnal, firenzei bőrművesekkel vagy éppen a James Purdey & Sons királyi vadászfegyver beszállítóval együttműködve jelenhettek meg kivételes megjelenésű és egyedi kialakítású darabok. Ebben a kollekcióban kapott helyet a Pirelli kiadás is.

PIRELLI

A világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között található a Pirelli, mely 1872-es alapításakor a kaucsuk frissen felfedezett vulkanizálását kezdte használni termékei előállításánál. Az egykoron búvárfelszerelések gumicsöveit, energetikai kábeleket, sőt ruházati cikkeket is gyártó Pirelli portfóliója mostanra letisztult és gépkocsik, motorok valamint kerékpárok részére készít gumiabroncsokat.

A kezdetektől Olaszország ipari és divatcentrumának számító milánói székhellyel rendelkező vállalat történelmét átszövik a fejlesztések és újítások, miközben a legmagasabb minőség elérésének kitűzött célját követi.

1907 óta partnere autóversenyeknek, és ugyanebben az évben alkotta meg logóját az elnyújtott P betűvel (olaszul P lunga), utalva gyártási alapanyaga elasztikusságára.

A Pirelli kézműves mestere az ún. „sgorbiatore”, aki a mai modern technológia szerint már lézerrel előrajzolt minta alapján speciális homorúvésőjével elkészíti a gumiabroncs prototípusát. Munkamódszere hasonlít a fémmegmunkálásban, így az óragyártásban ismert „guillocheur” tevékenységéhez, aki leginkább a számlapok díszítését végzi, gilosált mintákat hozva létre.

A Pirelli a kreatív reklámok terén is az élen jár. A most megjelenő kollekció felhasználja a 60-as évekből származó gumiabroncs mintázatot, amelynek eleinte kusza vonalai végül a brand nevét adják ki. Christiane Beylier grafikus ebben az esetben is a rugalmasságot használta fel ihletadó jelenségként.

A Pirelli önmeghatározását és értékeinek kifejezését jelzi az 1964 óta évente megjelenő naptár, a The Cal is. Minden alkalommal egy nemzetközileg kiemelkedő teljesítményt nyújtó fotográfus, művész kap lehetőséget, hogy világsztárokkal közös munka során ikonikus fotókat készítsen. Az idei év alkotója Bryan Adams, partnerei között pedig Rita Ora, Jennifer Hudson és Cher!

MEISTERSTÜCK GREAT MASTER PIRELLI LIMITED EDITION 1872

A Montblanc x Pirelli együttműködés 2021 őszén megjelenő limitált darabszámú modelljei között töltőtollat és rollertollat találunk. Mindkettő kiadás 1872 darabban maximalizált, tisztelegve a Pirelli alapítási éve előtt, és mindkettő tartálya és kupakja Pirelli gumiabroncs bevonatot kapott, a fentebb leírt mintázattal.

A fogórésznél körben piros lakkozást láthatunk, mely megismétlődik a klipsz felett, közvetlenül a gyöngyházból kialakított Montblanc hósipka logó alatt is. A fekete és a vörös határozzák meg a toll esztétikai kódját, utalva a gumira, mint alapanyagra, és a figyelemfelkeltő vörösre mindkét brand esetében.

A Montblanc első modelljei – mint láttuk korábban – ebonitból készültek, amit kaucsukból állítanak elő kén hozzáadásával. Ettől rendkívül keménnyé, faraghatóvá válik. Nevét a fekete ébenfa után kapta. A vörös pedig már az első „Rouge et Noir” névre keresztelt töltőtollánál megjelent a Montblanc kollekciójában. A Pirelli a 90-es években pontosan meghatározta és előírta az általa alkalmazott vörös színárnyalatát is.

A kupakgyűrű a klipsszel és a tartályvégi kúpos kiképzés ruténium bevonatú, akárcsak a kézzel készített, tömör 24 karátos arany tollhegy. Ez utóbbi különleges gravírozásán a „4810” magának a hegynek a magassága méterben. Alatta a „P lunga”, valamint egy elsuhanó gumiabroncs sziluettje.

A tollak Pirelli-mintázatú gumiborítását a Montblanc laborjában külön tesztelték, hogy biztosan megfeleljenek a magas minőségi követelményeknek. Ennek keretében vizsgálták az anyag öregedését UV sugárzás, hőmérsékletváltozás és nedvesség esetén; a kémiai ellenállóságot és a kopást használat közben. Megbizonyosodtak róla, hogy kémiai összetétele megfelel a Richemont csoport vonatkozó előírásainak.

A minikollekció karkötővel és mandzsettagombbal egészül ki.

Luczay Szabolcs