Egyéb

A TAG HEUER „DARK LORD” ÚJJÁSZÜLETÉSE AZ ONLY WATCH JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓRA

II. Albert monacói herceg védnöksége alatt kétévente rendezik meg az Only Watch névre hallgató árverést, ahol a legelismertebb-gyártók egyedileg elkészített időmérői kerülnek kalapács alá, a gyermekkori izomelhalás elleni küzdelmet támogatva a befolyt összegekkel.

ONLY WATCH AUKCIÓ

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre idén a Duchenne-féle izomdystrophia kezelésére irányuló kutatást támogató Only Watch jótékonysági árverés. Minden második évben neves óragyártók ajánlják fel egyedileg átalakított, a kollekciójukban nem elérhető modelljeiket, amelyeket a Christie’s aukciósház segítségével értékesítenek.

2021. november 6-án a genfi Four Seasons Hôtel des Bergues-ben rendezik az idei eseményt, a befolyó összeg 99%-a közvetlenül a kutatóintézethez kerül. A TAG Heuer korábban is tett már nemes felajánlást az Only Watch részére. Most a 70-es években kiadott koromfekete Monaco modern változatát készítették el.

DARK LORD

A 1969-ben megjelent Heuer Monaco valóságos kultúrtörténeti ikonná változott a Le Mans c. filmben, a pár évvel később, rendkívül limitált példányszámban és mindenfajta reklám- vagy akár katalógus megjelenés nélkül napvilágot látott fekete PVD változat viszont a jólértesült gyűjtők áhított darabja. (Bővebben erről itt: http://www.onthedash.com/chronograph/monaco-reference-74033-black/)

A fekete tokja és számlapja után Dark Lord becenévre hallgató ritkaság kézihúzós Valjoux 7740 kronográf szerkezettel és plasztik óraüveggel rendelkezett.

TAG HEUER ONLY WATCH CARBON MONACO

A hetvenes évek technológiai szintjének megfelelő Dark Lord XXI. századi kiadása anyagválasztásában és a beépített óraszerkezetben is korunkat tükrözi, miközben a Monaco formatervezési sajátosságai megmaradtak. A rozsdamentes acél PVD helyett karbonszálas tokot kapunk, sőt maga a számlap is ebből az anyagból készült.

Ez utóbbit egyetlen karbonszálas kompozit lapocskából az ArteCad műhelyében maratással és fúrással alkották meg. Eredmény egy szkeletált struktúrájú felület, mely betekintést enged az alatta elhelyezett in-house szerkezet kialakításába, és felidézi a versenyautók merevítő rúdjait is. A segédszámlapok horganyzott sárgaréz lapokból készültek, a kronográf mutatók napsütötte színei szinte kiugranak a fekete háttérből, miközben az óra- és percmutatót bézs Super-LumiNova® kitöltéssel látták el az ilyenkor mikroszkóp alatt dolgozó mesteremberek.

A tokon elől és hátul is zafírkristályra cserélték az 1975-ös kiadás plexi üvegét. Tekintettel a négyzetes formára, ez külön kihívást jelentett a vízállóság megőrzése mellett.

A Valjoux szerkezet helyett Heuer 02 manufaktúra kalibert kapunk, mely elődjével szemben immáron automata felhúzású, és 80 órás járástartalékkal rendelkezik. Az Only Watch aukcióhoz ez még azonban nem elég. A szerkezet is egyedi finiselést kapott, s az itt elhelyezett mintázatok időnként a TAG Heuer autósportos múltjára, máskor magára az aukcióra utalnak.

Az óramű szerkezeti elemeit külön ebből a célból kézműves módszerekkel cizellálták, összesen nem kevesebb mint 10 különböző díszítő technikát alkalmazva. Ezek között megtaláljuk az élletörést, tükörpolírozást, homokfúvást vagy a gyöngykarikás csiszolást. Ezek legtöbbje eredetileg inkább hasznossága miatt került alkalmazásra az órakészítésben, semmint pusztán esztétikai szempontok okán.

Ezek a megmunkált felületek az óraszerkezetekben alkalmasak az apró porszemcsék megfogására, ezzel csökkentve a meghibásodás lehetőségét. Legkülönlegesebb a „graté” dekoráció, ez a rácsos díszítés a kockás zászló képzetét kelti bennünk, utalva akár a TAG Heuer Formula 1-ben betöltött hivatalos időmérő szerepére.

Az automata felhúzásért felelős rotor kiképzése sem mindennapos. Egyfelöl a TAG Heuer pajzs sziluettjét rejtették el benne, illetve feliratként az „UNIQUE PIECE ONLY WATCH” olvasható rajta. A félköríven a narancsból citromsárgába hajló festés a 2021-es Only Watch esemény színe, amit a TAG Heuer kérésére André Martinez számlapdíszítő mester alkotott meg.

Az Only Watch aukció időpontja tehát november 6, délután 2 óra, akkor kiderül mennyiért is kel majd el ez az egyedi darab!

Luczay Szabolcs