Egyéb

MIDO OCEAN STAR DECOMPRESSION TIMER 1961 LIMITED EDITION – ÚJRA!

A búváróra kategóriája a múlt század ötvenes éveiben született meg, és az ebbe a csoportba tartozó időmérő műszerek formaterve, színe, elrendezése nagy hasonlóságot mutat: robusztus tokban sötét számlap előtt vastag mutatók és indexek. 1961-ben a Mido sokkal játékosabban és vidámabban oldotta meg a kérdést, búvárórája azóta is egyedinek és keresettnek számít. A tavaly megjelent hasonmás kiadást emiatt idén egy újabb követi, még inkább ragaszkodva az eredeti megjelenés színvilágához.

A Mido saját rendszert szabadalmaztatott a 30-as években Aquadura néven, amely biztosította az óra vízállóságát kihúzott korona mellett is. Ez alapján nem meglepő a King of waterproof watches (a vízálló órák királya) titulus, ahogy abban az időben a Midot emlegették. A svájci márka 1959-ben indította útnak Ocean Star néven magas vízállósággal rendelkező modellcsaládját, amelybe az 1961-es Rainbow Diver is tartozik. Nevét a számlap közepére festett színes dekompressziós skáláról kapta.

Rainbow Diver reklámja 1961-ből

A 2020-as hasonmás kiadás (bemutatása itt: https://www.chrono.hu/2020/08/10/mido-decompression-timer-atuszunk-a-szivarvany-alatt-1-resz) fekete számlappal és színben passzoló alumínium lünettával jött ki, és előjegyzésben elkelt mind az 1.961 darab. E sorok írója személyesen láthatta a Mido vezérigazgatóját, Franz Linder urat egy online megbeszélésen nyilatkozni a megjelenést követően arról, hogy a limitált darabok már aznap a listaár 3-szorosán jelentek meg a másodlagos piacon. Egy évet kellett várni az ismétlésig, de ezúttal a Mido az eredeti kiadáshoz még inkább hasonló modellel jelentkezett.

Hátlap az Ocean Star szériára jellemző tengeri csillagga

A heritage modellek igyekeznek átmenteni a korábbi, legendás kiadások lényegét – formatervét, hangulatát, színeit – azonban az eltelt idő technológiai fejlődésében bekövetkezett változásokat természetesen kihasználják. Így az óra felszínéből kiemelkedő, jellegzetes „glassbox” óraüveg megmaradt, az ásványi üveg helyett viszont zafírkristályt építettek be a gyártás során. A kissé nehezen leolvasható eredeti lünetta helyett izgalmasabb és funkcionális elforgatható alumínium funkciógyűrűt találunk.

A számlap ezüst háttere közelebb került az 1961-es kiadáséhoz, miközben a merülési mélységekhez tartozó dekompressziós idők továbbra is a szivárványszínű skálákon olvashatóak le. (Használatukról bővebben itt: https://www.chrono.hu/2020/08/10/mido-decompression-timer-atuszunk-a-szivarvany-alatt-2-resz)

A Swatch Group tagjaként a Mido olyan óraszerkezetekhez fér hozzá, melyekhez versenytársai nem, ráadásul kedvező áron. Az elkészült időmérőit emiatt is képes igencsak kedvező ár-érték arányban tartani. A Decompression Timer automata felhúzású mechanikus szerkezete elabore szintű ETA C07.621 alapokon nyugszik, genfi csíkozást, perlage csiszolást, logózott rotort kapott és egészen rendkívüli 80 órás járástartalékkal rendelkezik.

Az egyedi díszdobozba a korabeli hangulatú fémcsat mellett két további szíj opciót is csomagoltak, egy patinás világosbarna borjúbőr és egy kék szövetszíj képében. Mivel ezek cseréje célszerszám nélkül is könnyedén megoldható, kedvünkre változtathatjuk az óra megjelenését a szükséges funkció vagy esztétikai szempontok mentén.

TECHNIKAI ADATOK

Név: Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 Limited Edition „turquoise”

Referenciaszám: M026.807.11.031.00

Mennyiségi limitáció: 1.961 darab

Vízállóság: 20 bar (200 m)

Garancia: 2 év

Súly: 145 g

Tok átmérő: 40 mm

Tok vastagság. 13,4 mm

Tokfülek távolsága. 21 mm

Tok anyaga: rozsdamentes acél

Óraüveg: zafírkristály

Szerkezet: automata mechanikus, Caliber 80 (ETA C07.621 alap)

Járástartalék: max. 80 óra

Kövek száma: 25

Luczay Szabolcs