Újdonságok

FREDERIQUE CONSTANT HIGHLIFE HEART BEAT HERITAGE LIMITED EDITION

22 évvel az első Highlife Heart Beat modell emlékezetes órapiaci debütálását követően, a Frederique Constant 222 darabban korlátozott kiadással ünnepli az évfordulót. A teljes egészében modernizált megjelenést az eredeti kiadás esztétikai stílusjegyeire elhelyezett utalások teszik igazán izgalmassá.

1999: HIGHLIFE HEART BEAT

Az első Highlife Heart Beat modell reklámja 1999-ből

A Frederique Constant pimaszul fiatal szereplője a svájci óragyártásnak, ahol a nagy brandek bemutatkozó kisfilmjeiben csak úgy suhannak az évtizedek és évszázadok. Ehhez képest az alapító házaspár nagyszüleinek keresztneveit viselő márka története csupán a 80-as évek végéig nyúlik vissza, és az első modellek megjelenése az 1990-es években történt.

Az első Highlife Heart Beat bőrszíjas változatban

Abban, hogy az azóta eltelt – óraipari léptékben – rövid idő alatt mégis nemzetközileg ismert és elismert márkává váltak, nagyon komoly szerepe volt az 1999-ben piacra került Heart Beat névre keresztelt újításnak. Ez egy kör alakú ablak a számlapon, amit közvetlenül a mechanikus szerkezet billegője fölött nyitottak meg, láthatóvá téve annak működését, dobogását. Ezt a megoldást később számtalan gyártó utánozta le.

2021: HIGHLIFE HEART BEAT HERITAGE

A sikert hozó modellcsaládot teljes egészében áttervezték a tavalyi évben. Az integrált szíj megmaradt, azonban a 41 milliméteres tok formája és a számlap megjelenése is gyökeresen eltér a kilencvenes évekre jellemző kialakítástól. További előnyként a szíjakat és fémcsatokat gyorskioldóval látták le, ezáltal könnyedén, szerszám nélkül cserélhetőek.

Az idén kiadásra kerülő heritage modell már első benyomásra is aprólékosabban kidolgozott, magasabb technológiai színvonalat képvisel elődjénél, ugyanakkor játékos utalásokat tartalmaz a Frederique Constant számára elismerést hozó Highlife kiadásra. A számlapon természetesen megtaláljuk a 12 órához elhelyezett ablakot, melyen átkukucskálva a billegő gyors ütemű mozgása megcsodálható.

Nem csak az időt olvashatjuk le, hanem a mechanikus szerkezet működésébe is belelátunk

A 2020-as évek trendjének megfelelő letisztultabb, szinte minimalista számlap egyszerűségét a gravírozott földgömb töri csak meg. A heritage kiadás esetében érdekes csavart jelent a 90-es évekre visszautaló túlméretezett arab számok dominanciája.

Az órát megfordítva zafírüveget találunk, és a 26 köves automata óraszerkezet ezt az oldalát is megmutatja nekünk. Az egyedi felhúzósúly és a hőhatással kékített csavarok mellett itt a limitáció darabszámát is leolvashatjuk, és az is kiderül, hogy óránk vízállósági határértéke 5 ATM, vagyis 50 méter.

Az órát hasonló struccbőr szíjon is viselhetjük, mint amilyen az eredeti kiadáson is megjelent.

Az FC-310AN4NH6 hátoldala

Luczay Szabolcs