Újdonságok

5 DESIGNER ÉS A RADO TRUE SQUARE

A Rado hightech kerámiából készített órái új fejezetet nyitottak az óragyártásban. A karcálló és nem fakuló színek miatt az óra megjelenése nagyon hosszú időn keresztül megőrzi vásárláskori szépségét. A Rado 5 designer műhelyt kért fel arra, hogy álmodják bele saját kreációikat ebbe a különleges anyagba és a True Square szögletes formavilágába.

True Square Over The Abyss

A True Square a svájci Rado négyszögletes óráiból áll. A széria alapmodelljei és az Open Heart bemutatása korábban megtörtént, most 5 különleges formatervezési megoldásról olvashatunk a Formafantasma, a YOY, Tej Chauhan, Yuan Youmin valamint Thukral és Tagra tervezőkkel együttműködésben.

True Square Formafantasma

Formafantasma

Simone és Andrea olasz formatervezők. Amsterdamban működő stúdiójukban egy olyan formabontó koncepciót hoztak létre, amely egyfelől visszanyúl a régi korok fedeles zsebóráihoz, másfelől hideg eleganciával veszi tudomásul, hogy a hagyományos karórák felhasználási szempontjai radikálisan megváltoztak az utóbbi évtizedekben.

Formafantasma

A rideg szürkésfehér hightech kerámia tok számlap felőli oldala egy plusz fedőréteget kapott, a közepén vágott camera obscura-szerű betekintő nyíláson keresztül olvashatjuk le a pontos időt – már amennyiben erre egyáltalán szükségünk van.

A Formafantasma kísérteties megjelenésű és megosztó formaterve minden bizonnyal heves érzéseket és gondolatokat vált ki mindenkiből, aki kapcsolatba kerül vele.

True Square Undigital

YOY

Naoki Ono és Yuki Yamamoto 2011-ben alapították design stúdiójukat Tokióban. A True Square Undigital megalkotásánál koncepciójuk az volt, hogy az életünk egyre több területén megjelenő és az analóg megoldásokat rendre felváltó digitalizáció trendjét egy tréfás csavarral megfordítsák. Ezért a digitális órákra jellemző ún. 7 szegmenses kijelzőt a Rado hagyományos, mechanikus szerkezet által mozgatott mutatóivá alakították át.

YOY

A teljesen fekete háttér előtt mozgó analóg mutatók a LED világítást imitálják, miközben az egész szerkezet mechanikus. A csat és az óratok anyaga is matt fekete hightech kerámia, ez utóbbi hátlapja fekete PVD bevonatú titán, a fekete mutatókon pedig svájci gyártású Super-LumiNova® lakkozás ragyog fehéren.

True Square Tej Chauhan

True Square Tej Chauhan

Tej Chauhan díjnyertes brit ipari formatervező, védjegye az érzelemdús ipari design. Inspirációt a Rado True Square modelljének megalkotásához a régi sci-fi mozifilmek szállították. Egy vizuálisan lebilincselő, magával ragadó és jellegzetes alkotást hozott létre.

True Square Tej Chauhan

A tok teljes egészében matt sárga hightech kerámiából készült, a hátlap sötétszürke PVD bevonatú rozsdamentes acél. A számlapot fazettált zafírkristály óraüveg védi, és ugyancsak zafírral fedett megnyitáson keresztül kukucskálhatunk a szerkezet belsejébe az óra hátoldalán.

A kráter-szerűen mélyülő számlapon ezüstszínű koncentrikus körök. 3 óránál a Tej Chauhan által tervezett fontkészlet neon narancs számai mutatják a dátumot.

True Square x Yuan Youmin

True Square x Yuan Youmin

Yuan Youmin grafikus, a Kínai Művészeti Akadémia professzora. Az általa újragondolt True Square az évezredek óta használt hagyományos kétkarú mérleg kínai változatát idézi meg. A mechanikus mérleg hosszabb rúdján egy csúszka mozgatható, és apró pontok jelzik a mért súlyt. Ezek az arany színű pöttyök kerültek a számlapra.

True Square x Yuan Youmin

Az óra homokfúvott matt fekete PVD bevonatú titán hátlapján pontozással egy főnixmadár rajzolata látható, amely az újjászületés szimbóluma.

True Square Over The Abyss

True Square Over The Abyss

Jiten Thukral és Sumir Tagra a 12 milliós Delhiben művészeti projekteken dolgoznak, elsősorban festményeket, installációkat létrehozva. Művészetükben az egyén és a társadalom kapcsolatát vizsgálják, miközben a nyugati és az indiai kultúra ikonjai is megjelennek alkotásaikban.

True Square Over The Abyss

A művészpáros által továbbgondolt Rado True Square számlapján a megszokott kettő helyett összesen 37 mutatót láthatunk két tárcsán, melyek különböző sebességgel egymáson elfordulva mozognak. A helyi időt felülíró számtalan időzóna megjelenítése visszautal hitvallásukra a különbözőségek elfogadása terén.

A kék PVD bevonatos titán hátlap zafírkristály berakásán egyik leghíresebb festményük, a Dominus Aeries másolata fedezhető fel.

Luczay Szabolcs