Újdonságok

Z MINT ZULU: 3 IDŐZÓNÁS GMT A LONGINES KOLLEKCIÓJÁBAN

A 2 évvel ezelőtt megjelent Spirit széria felfedezésre és kalandozásra hívta a svájci márka rajongóit. A valódi GMT szerkezettel szerelt Zulu Time akár több időzóna között is sikerrel navigál bennünket.

Megnevezés: Longines Spirit Zulu Time

Modellszámok: L3.812.4.53.2; L3.812.4.63.2; L3.812.4.93.2

Antracitszürke számlap és zöld lünetta L3.812.4.63.6

Szerencséje van a Longines órásmestereinek és tervezőmérnökeinek, mert az archívumban számtalan rafinált időmérő eszköz és emlékezetes együttműködés emlékét és dokumentumait találhatják meg. Jó érzés kimondani, hogy a Longines valóban a felfedezők és rekorderek órája. Repülés, navigálás során, mint megbízható mérőeszközt választották, és számtalan esetben szolgált rá a bizalomra.

Amy Johnson brit pilóta 1930-ban szerzett széleskörű elismertséget, miután első nőként teljesítette a London-Ausztrália útvonalat. A 18.000 kilométeres távot 19 nap alatt tette meg, teljesen egyedül.

Amy Jonhson

Clyde Pangborn és Hugh Herndon egy évvel később a világon elsőként a Csendes óceánt repülték át megállás nélkül, Japánból indulva. Egyiküknek mezítláb kellett kimásznia a szárnyra egy meghibásodás miatt 4.000 méteren, a landoláskor pedig Washington állam területén megsérült a propeller. Ez jelenleg is megtekinthető a helyi múzeumban.

Clyde Pangborn és Hugh Herndon

Mindannyian Longines-t viseltek. Herndon később köszönőlevelet is írt a Longines-nak, kiemelve, hogy az időmérők hibátlanul működtek és abszolút pontosak maradtak még akkor is, amikor a rendkívüli hideg miatt még a víz is megfagyott a kulacsaikban.

Hugh Herndon köszönőlevele

A pilóták és tengerészek számára – akik utazásaik során rendszeresen szelik át a meridiánt és kerülnek különböző időzónákba – kiemelten fontos, hogy legyen egy mindannyiuk számára azonos referenciaidő. Ez a Z idő, ahol a z karakter az International Code of Signals (Nemzetközi jelkódex) betűzése szerint zulu.

A Longines már 1925-ben kiadta Zulu Time néven az első GMT karóráját, amely képes volt egy második időzóna folyamatos kijelzésére. Számlapján a z karakter kódlobogója látható sárga, kék, vörös és fekete háromszögekből kirakva. A hajókon ezeket a zászlókat használták az egymás közti kommunikációra.

Zulu Time 1926

Egy 1935-ös, pilótáknak tervezett modellen pedig egy belső, a számlapon elhelyezett elforgatható funkciógyűrű jelzi a második időzónát.

Pilóta óra 1935

A Longines Spirit Zulu Time 2022-ben három különböző számlappal válik elérhetővé. Mindegyik azonos műszaki tartalommal és funkcióval rendelkezik. A matt fekete, az antracitszürke és a napsugár csiszolású kék változat is 100 méterig vízálló 42 milliméteres rozsdamentes acél tokkal rendelkezik.

A tokban az L844.4 kódú valódi GMT mechanikus szerkezet lapul, amelynek alapját a cégcsoporton belül készített ETA A31.L411 adja. A szilícium hajszálrugóval ellátott billegő 3,5 Hz-en oszcillál. Anyagának köszönhetően nem csupán a korróziónak áll ellen, de a hétköznapi életben tapasztalt hőmérsékletváltozások és mágneses mező sem befolyásolja működését.

Matt fekete számlap és fekete lünetta L3.812.4.53.2

Az automata felhúzású szerkezet elérhető legmagasabb járástartaléka 72 óra. Vagyis hétvége-álló, aminek sok órakedvelő fog örülni, hiszen péntek este munkából hazatérve az éjjeliszekrényre helyezett Longines Spirit Zulu Time még hétfő reggel is járni fog.

Napsugár csiszolású kék számlap és kék lünetta L3.812.4.93.6

A számlapon 3 időzóna is leolvasható. Az óra beállítását a leghosszabb, nyílban végződő mutató által a 24 órás kerámialünettán kijelzett referenciaidővel kell kezdenünk. Ezt követheti a helyi idő beállítása a számlap 12 órás skálájához igazítva. A harmadik időzónát a mindkét irányba forgatható funkciógyűrű beállításával tudjuk leolvasni. Valamennyi mutató és a dátum beállítása is a jobb oldalon látható korona segítségével történhet. A folyamatot az alábbi videó szemlélteti:

Az órát megfordítva a 6 csavarral rögzített és ezért mindig irányban álló hátlapon a Longines szárnyas homokóra logóját és egy földgömböt találunk.

A tokfülek közé helyezett szíj rugós stiftjeit elhúzva kiemelhetjük a szíjat L3.812.4.93.2

Megfigyelhetjük, hogy az általunk választott acélcsat, barna -, bézs -, vagy kék bőrszíj célszerszám és szaktudás nélkül is könnyedén cserélhető a kényelmes gyorskioldónak köszönhetően.

L3.812.4.93.2

Az áthajlózárba szerelt új mikroállítási lehetőség akár viselés közben is lehetővé teszi a szíj hosszának változtatását.

Longines Spirit Zulu Time L38124936

A megvásárolt óra mellé kronométer tanúsítványt kapunk a Contrôle officiel suisse des chronomètres pecsétjével, valamint 5 év nemzetközi garanciát.

Luczay Szabolcs