Újdonságok

3+1 MIDO OCEAN STAR 200C

A svájci Mido a múlt század harmincas évei óta számít a nagy vízállóságú karórák specialistájának. Az Aquadura névre keresztelt technológiai fejlesztés például kihúzott korona mellett is képes volt az óratok vízállóságát biztosítani. Az Ocean Star modellcsalád tovább vitte a vízállóság hagyományát, és 1944 óta része a Mido kínálatának. Idén a három rozsdamentes acél változat mellett egy titán kiadással is bővült a kollekció.

A három rozsdamentes acél változat

ROZSDAMENTES ACÉL VÁLTOZATOK

Kék számlap: M042.430.11.041.00

Szürke számlap: M042.430.11.081.00

Zöld számlap: M042.430.11.091.00

A kék számlapos M042.430.11.041.00

Szigorú előírások vonatkoznak a búvárórák kategóriájára, amelyeket a nemzetközi ISO szabvány részletez. A nyilvánvaló vízállóság mellett olyan sajátos elvárásokat is megfogalmaz, amelyek a merüléssel kapcsolatosak. A víz alatti leolvashatóságot, a megfelelő működésre vonatkozó folyamatos visszajelzést, vagy éppen a merülési idő beállításának lehetőségét teljesítenie kell minden gyártónak, amennyiben búváróra néven kíván forgalomba hozni egy terméket. Ezen elvárások következménye, hogy a búváróra szegmens modelljei nagyon hasonló technológiai és formatervezési megoldásokkal rukkolnak elő.

M042.430.11.041.00

A bevezetőben is említett fejlesztéseknek köszönhetően a Mido a XX. század első felére a „King of the Waterproof” – vagyis a vízállóság királya -becenevet kapta. Nem véletlen, hogy a felgyülemlett tapasztalat és szakértelem a Mido műhelyeiben rendre újabb és újabb búvárórákban ölt testet. A Mido előnye a versenytársakhoz képest, hogy ugyanazért az árért több funkciót, magasabb technológiai színvonalat képes nyújtani.


A nevében és a hátlapon ábrázolt domborműben is a tengeri csillagra utaló modellcsalád minden tagja magas – akár 600 méteres – vízállóságot kínál. Az idén megjelent 3 rozsdamentes modell a Mido Ocean Star 200C nevet viseli, nem hagyva kétséget a vízállósági határérték tekintetében. Ugyanakkor C betűvel jelzi a gyártó a kerámia (Ceramic) betétes funkciógyűrűt, amely az alacsonyabb kategóriájú modelleknél megszokott alumíniumot váltja.

M042.430.11.041.00

A kék számlapos Mido Ocean Star 200C esetében a kerámia is hozzá passzoló kék színű. Az óra- és percmutató a biztonságos leolvashatóság fokozása érdekében eltérő szélességű és méretű. A másodpercmutató végén a víz alatt is jól azonosítható almaformájú kialakítást találunk. Az indexek kör alakúak, kivéve a 12-t jelző fordított háromszöget.

A szürke változat számlapján is megjelenik a hullám-motívum, és természetesen a kerámia színe is megegyezik a számlap színével. A CALIBER 80 felirat és a másodpercmutató végének narancssárga lakkozása nem pusztán feldobja a monochrom megjelenést, de a kutatások szerint ez a szín olvasható leginkább a vízfelszín alatt.

M042.430.11.081.00_6

Merész döntésnek tűnhet a Mido részéről bevállalni a zöldet a rozsdamentes verziók közé harmadiknak, ugyanakkor a hagyományos fekete és fehér, valamint a ma már stabilan jelen lévő kék számlapok mellett a zöld egyre elfogadottabb és keresettebb.

Acél változat zöld számlappal

Egészen különlegessé teszi ugyanakkor a zöld verzió megjelenését a színben hozzá illő kerámia lünetta, amelyre a svájci gyártó történetében korábban még nem volt példa. Az egyirányba fordítható funkciógyűrűn a merülési időt tudjuk beállítani, a kezelést nagyban segíti a recézett kivitel, valamint a lume pötty a háromszög közepén.

M042.430.11.091.00

TITÁN KIADÁS

Titán kivitel: M042.430.44.051.00

Titán tokkal, csattal és zárral

Az Ocean Star 200C Titanium legfőbb jellegzetessége és megkülönböztető jegye az eddigiekhez képest a 42,5 milliméter átmérőjű tok anyaga. A rozsdamentes acél kedvelt anyaga az óragyártóknak szerte a világban, mivel könnyen megmunkálható, polírozható, díszíthető. Ugyanakkor egy bizonyos méret fölött, különösen a sokunk által kedvelt fémcsattal kiegészítve már nem mindenki számára kényelmes hosszú távon a viselete.

M042.430.44.051.00

A titán alkatrészek súlya nagyjából a fele az acélnak, miközben természetes módon ellenáll a korróziónak, rozsdásodásnak. Keménysége miatt előállítása nehézkesebb és drágább, ami rendre megmutatkozik az óraszalonokban látott árcédulákon is. Kellemes meglepetésként érhet bennünket, hogy a Mido itt is rendkívül kedvező árazást valósított meg, újra ráerősítve arra a tapasztalatra, hogy ugyanazért az árért jobb anyagokat, magasabb színvonalat tudnak nyújtani.

M042.430.44.051.00

A Mido Ocean Star 200C összes fent részletezett kiadása ETA C07.621 alapú szerkezettel kerül forgalomba, amely teljes felhúzottság mellett 80 óra autonóm járást tesz lehetővé. Gyakorlatilag hétvége- és vízálló óránk lehet bármely modellel a csuklónkon, egy nagy hagyományokkal rendelkező, több, mint 100 éves svájci óragyártó műhelyéből.

Luczay Szabolcs