Újdonságok

Rado DiaStar Original 60. születésnapi kiadás

Az első DiaStar 1962-ben vált elérhetővé a széles vásárlóközönség számára, a 2022-es ünnepi évfordulóra a Rado felkérte Alfredo Häberli svájci dizájnert, hogy a jellegzetes formai elemeket tiszteletben tartva modernizálja a világ első megkarcolhatatlan karóráját.

Az óraszalonban csilli-villin átvett vadonatúj óránk a hónapok, évek során apróbb sérüléseket szedhet össze. Egy óvatlan mozdulat következtében apró ütésnyomok keletkeznek a lünettán, az apró porszemcsék miatt mikrokarcok barázdálják a fényesre polírozott rozsdamentes acél felszínét. A Rado megelégelte az órák esztétikai értékvesztését, és fő célkitűzésként azt fogalmazta meg a XX. század közepén, hogy termékei évtizedek múltán is úgy nézzenek ki, mint a vásárlás pillanatában.

Az 1962-es svájci Mustermesse Basel vásáron debütált a DiaStar, a világ első karcálló karórája. Tokja Hardmetal, üvege zafírkristály. Utóbbi a felső – és luxus szegmensben ma már általánosan elterjedtnek tekinthető, akkoriban a Rado volt az első, aki nagy példányszámban alkalmazta óráin.

A Hardmetal – vagyis volfrám-karbid kerámia és fém kötőanyag keveréke, amit szinterezés után gyémánt szerszámokkal megmunkálnak – a Vickers-féle teszten 1300-at ér el. Összehasonlításként: a rozsdamentes acél által elérhető keménység 200. Nem túlzó tehát amire a DiaStar elnevezése utal, kemény, mint a gyémánt és ragyog, mint egy csillag.

A 3 év fejlesztő munkát követően piacra dobott DiaStar az elmúlt évtizedekben közel 5 millió eladott példányt ért el. Már első megjelenése idején is szokatlannak számító formavilágát a rendkívüli keménységű anyag megmunkálási lehetőségének korlátai határozták meg. Hat évtized elteltével az anyagok, technológiák is sokat fejlődtek, ezért a Rado a születésnapi kiadásra egy kissé könnyített tokkal, high-tech anyagválasztással és néhány rendkívüli dizájnmegoldással rukkolt elő.

A DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition (Ref. R12163118) komolyan bekeményített még az elődjéhez képest is. A szélesen elterülő, az óratokot védő lünetta anyaga ezúttal a Rado által levédetett Ceramos™, a titán-karbid könnyedségét ötvözi a funkcionális kerámia előnyös tulajdonságaival. Miközben a Vickers teszten a Hardmetalnál is jobb, 1750-es értéket ér el, felületén fémes csillogású színek létrehozása is lehetővé válik.

A Ceramos™ lünetta zafírkristály óraüveget fog körbe. A DiaStar eddigi hat évtizedére utalva hexagonális, vagyis hatszöges csiszolást kapott, ami látványos vizuális effektet eredményez a felesleges cicomáktól mentes, indusztriális hatású számlapon. A fazettált kristály összképe egyúttal egy briliáns csiszolására is utal, emlékeztetve bennünket a DiaStar elnevezésének eredetére.

Magának a toknak, a jobb oldalon található koronának és a hátlapnak az anyaga rozsdamentes acél. Ez utóbbi az óra megnevezésén – DIASTAR ORIGINAL 60-YEAR ANNIVERSARY EDITION – kívül megörökíti az ünnepi kiadás formatervezéséért felelős dizájner nevét is: DESIGN ALFREDO HÄBERLI.


Alfredo Häberli formatervező a DiaStar Original 60-Year Anniversary kiadással

A svájci formatervező, aki saját maga is birtokol egy DiaStar kiadást a 60-as évekből, a körkörös csiszolású szürke számlapon apró lyukakkal jelzi az órákat, amelyek Super-LumiNova® kitöltést kaptak, akárcsak a perc- és óramutató. A központi tengely tetején zsákfurattal rögzített másodpercmutató különösen szép megoldás és egységessé teszi a számlap egész megjelenését.

Órás szakmai szempontból a DiaStar Original két komplikációval is rendelkezik. A dátumablak kivágása 6 óránál formailag megegyezik az indexekével, csupán méretben nagyobb. A napokat viszont egy függőleges sávon grafikailag megjelenítve képzelte el Alfredo Häberli. A középső tengely és a dátum közötti hosszúkás ablakban az idő múlását egy nagyobb egységben is leolvashatjuk: ahogy a hét napjai következnek egymás után, úgy növekszik a napkijelző alatti sötét sáv mérete.

A 38.0 x 45.0 x 12.1 (szélesség x hosszúság x magasság milliméterben) méretekkel rendelkező 100 méterig vízálló tok belsejében arany bevonatos R764 jelzésű automata szerkezet működik. A teljesen felhúzott állapotában 80 óra járáshoz elegendő energiát tartalékoló mechanikus szerkezet hajszálrugója nem mágnesezhető Nivachron™ ötvözetből készült.

Fekete bőrtokban vehető át, amelyben milánói fémcsat és szürke textil szíj is található, mindkettő könnyű és gyors cserét lehetővé tevő EasyClip rendszerrel. A DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition nem öregszik, nem fakul. „Jól néz ki, amikor átveszed az óraszalonban, és életed végéig jól fog kinézni”.

R12160103_R12160213_R12160303

Az Anniversary kiadás megjelenésével egyidejűleg zöld, kék és szürke számlapos változatok is megérkeznek a hivatalos viszonteladók üvegvitrinjeibe.

Luczay Szabolcs