Újdonságok

A RADO MŰHELYÉBEN: ÍGY KÉSZÜL A FUNKCIONÁLIS KERÁMIA

A Master of materials – anyagok mestere – elnevezést nem véletlenül kapta meg a svájci Rado. Fáradhatatlan kutatás és fejlesztés eredménye ez, amelyet a kísérletezés és a néha lehetetlennek tűnő dolgok elképzelésének és megvalósításának bátor vágya táplál. A Rado 1917-es alapítása óta az innováció ezen izgalmas hullámát lovagolja meg. Az időtlen anyagok iránti érzéke és a legnemesebb tulajdonságaik kihasználásának egyedi módszerei világszerte híressé tették a márkanevet az óragyártó szakmában és azon túl is. A kezdetben használt mottójuk “ha el tudjuk képzelni, meg tudjuk csinálni” ma is igaz. Az alábbiakban a Rado által bevezetett high-tech vagyis funkcionális kerámia előállításával ismerkedünk meg.

Kerámia alapanyag és kész csatszemek

Egyesek számára a tudomány a meghatározó. Az újdonságok folyamatos kutatása, a mindenkor érvényes elvek és a bizonyító erejű számítások törik az utat a logikus, tudományos felfedezések ígéretes földjére. Mások számára inkább az érzés, a tapasztalás fontos. Ahogy az ember kinyújtja a kezét, megérint vagy megérez egy új felületet, lát egy színt vagy valami leírhatatlanul különleges, szinte szavakkal kifejezhetetlen textúrát.

Kerámia csat

A funkcionális kerámiából készült Rado a tenyerünkben valahogy egyesíti ezeket a különböző világokat. A tudós hirtelen rádöbben az előtte álló rendkívüli dologra, a sok munkára, az álmodozással, teszteléssel és formázással töltött órákra, amelyek valahogyan egy mesés órát hoztak létre a nagy tisztaságú kémiai alapanyagból. Egy pillanat alatt értelmet nyernek az “anyagok mestere” szavak. Nem messze tőle az esztétikai megjelenésre érzékeny egyén megtapintja a felületet, mintha édes dallamot érezne az ujjai alatt, vagy azt a hűvös simaságot, amit más anyag soha nem tud produkálni, és elmosolyodik: “Pontosan mire emlékeztet ez engem…”. “Egy illatra, egy ízre, egy zeneműre?”

Rado Captain Cook

A Rado világában egy egyszerű használati tárgy nem csupán tartós, de szinte örökkévaló lehet. Az óraszalonban csillogóan sima felülettel megvásárolt óránk évek, évtizedek múltán se nem karcolódik, se nem fakul. Marad olyan, változatlanul, amilyennek megismertük.

A Rado high-tech kerámia előállítása az alábbi lépésekben történik.

1. Alakadó szerszám tervezése

Alakadó szerszám

A tervezőmérnökök az elkészített rajzok alapján megtervezik az úgynevezett alakadó szerszámot, ami az óratok negatívja. Ennek formáját veszi fel az óratok a következő munkafázis során.

2. Öntészet

Nagy tisztaságú cirkónium-oxid porhoz festékanyagokat adnak színének kialakításához. Ezeket ezután összekeverik egy polimer kötőanyaggal, amely formázási segédanyagként működik.

Az elkészített alakadó szerszámot egy hatalmas gép mélyére helyezik, ahol a befröccsöntéses öntészet folyamata zajlik. A nagy nyomáson (1000 bar) befecskendezett ömledék felveszi a szerszám formáját.

3. Szinterezés

Szinterezés

A tokok egy speciális kemencébe kerülnek, rendkívül magas hőmérsékleten. (1450°C).

Több órán keresztül a kerámia teljesen megszilárdul és elnyeri intenzív végső színét és maximális keménységét, miközben a polimer elpárolog. A folyamat során a tok 23%-kal zsugorodik a végső méretére. Teljesen tömörré válik, keménysége 1250 Vickers.

4. Forgácsolás

Forgácsolás

A végső méreteket gyémánt szerszámok használatával lehet elérni a szükséges pontosság biztosítása érdekében.

5. Polírozás

Polírozás

A rendkívül csillogó fényesre szánt alkatrészeket apró kerámiatöredékekből álló, nagy frekvencián rezgő kádakba merítik.

6. Homokfúvás

Homokfúvás

Az azonos simaságú, matt felület eléréséhez precíziós homokfúvást alkalmaznak.

7. Gravírozás

Gravírozás

A lézerrel gravírozzák a különböző számokat és jelöléseket a lünettára, teljesen tökéletes körvonalakkal és mélységgel.

7.1. Plazmakemence

Plazmacementálás

A Rado plazma high-tech kerámia egy fémes megjelenésű, de valójában fémtartalom nélküli anyag. Ennek a különleges felületnek a kialakítása további gyártási lépést igényel.

Plazmacementálás

A high-tech plazmakerámia megjelenésre tervezett alkatrészek speciális plazmakemencébe kerülnek. A plazmacementálásnak nevezett termokémiai felületkezelési eljárás során a kerámiakéregbe karbon diffundál. A kezdeti fehér szín tartósan fémes árnyalatúvá és felületűvé válik.

8. Lakkozás

Lakkozás

A lézer által létrehozott apró mélyedések lakkot kapnak, amely száradás után tartósan kötődik a kerámiához. Ezt a finom, ügyes munkát órásmesterek végzik.

9. Minőségellenőrzés

Minőségellenőrzés

Szigorú ellenőrzést végeznek, hogy a végeredmény minden Rado-szabványnak megfeleljen.