Hírek

ELEGÁNS LONGINES ÖLTÖNYÓRA HOLDFÁZIS KIJELZÉSSEL

Első ránézésre tökéletes öltönyórát alkottak meg a Longines szakemberei, jól eltalált arányokkal és könnyen viselhető méretben. Az apró részletekig kidolgozott esztétikát a holdfázis kijelzés koronázza meg, azonban ez csak az északi féltekén használható. Hibáztak volna a svájci Saint-Imier-ben?

L4.815.4.78.2

A hivatalos mottójában – Elegance is an attitude – is az eleganciát éltető Longines a zászlóshajónak számító Flagship szériáját bővíti ki 3 új megjelenéssel. Mindhárom variáns határozottan kiköveteli viselőjétől az elegáns megjelenést és viselkedést. Akár a számlap, akár a hátoldal felől szemléljük, finoman, érzékenyen megalkotott részletekbe botlunk.

L4.815.4.92.2

Mivel a Flagship szérián belül a Heritage kiadásban kaptak helyet a most megjelent modellek, tudható, hogy egy korábbi, konkrétan 1957-es gyártás szolgáltatta a kiindulási alapot. A Flagship széria volt a második, amelyik nevet kapott a Longines kollekciójában – közvetlenül a Conquest után. Ezt megelőzően a modellekre csak azonosító számok alapján utaltak. Az elnevezés a haditengerészetben használatos, és arra a hajóra vonatkozik, amelyen a flotta parancsnoka tartózkodik, és amelyen a flottaparancsnok zászlója lobog. Ezért találunk egy felzászlózott háromárbócos vitorlást a Longines Flagship Heritage Moonphase hátlapján.

L4.815.4.72.2

Tiszteletben tartva az ihletadó, 1957-es kiadás esztétikai jellemzőit, a mostani megjelenések számlapja is enyhén domború, vagyis a számlapok a tok felé kissé lejtenek. A napsugár csiszolású ezüst és kék, valamint az ezüstös opálszínű számlapok mindegyike 11 darab rakott indexszel egészül ki. 6 óránál ezt egy festett marker és a „SWISS MADE” felirat helyettesíti.

L4.815.4.72.2

Az íves kialakítás a kiemelkedő indexekkel jól érzékelhető térbeliséget ad az órának, mindezt a felső kategóriában természetesnek számító többrétegű tükrőződésmentes zafírüveg alatt. A dauphine stílusú mutatók egészen keskeny csíkban svájci gyártású Super-LumiNova® kitöltést kaptak.

L4.815.4.92.2

A számlapot ugyanakkor a már említett holdfázis-kijelzés uralja. A Hold alakja az éjszakai égbolton minden nap másmilyennek tűnik. Mivel saját fénye nincs, a Napból érkező fénysugarakat veri vissza. A Föld körül kering, felszínének megvilágítottsága útja során mindig különböző. Ezt a változást holdfázisnak hívjuk.

L4.815.4.72.2

A Hold újholdkor a Föld és a Nap között helyezkedik el, nem látunk belőle semmit. Ezt követően napról napra növekszik a fényes sarló nagysága, miközben a Föld mellé ér. Folytatva útját a Föld mögé kerül, ekkor láthatunk teliholdat. Innentől mérete csökken és megint elérkezik az újhold fázisába. Két újhold közöti időszak átlagosan 29 és fél napig tart.

L4.815.4.92.2

A Hold által megtett szinodikus kört ábrázolja a Longines holdfázis komplikációval ellátott Flagship Heritage modellje. A holdfázis beállításához holdnaptárra is szükségünk van. Érdekesség, hogy a Hold domborodásának iránya eltérő a két féltekéről szemlélve. A déli féltekén pont az ellenkezőjét látják, de nekünk itt Magyarországon a Longines holdfázis-kijelzője pontos képet mutat!

L4.815.4.78.2

A pontosságért a 38,5 milliméteres acél tokba szerelt Longines L899.5 automata felhúzású mechanikus szerkezet felel, amely 72 óra járástartalékot is biztosít. A mágneses mezőnek és hőmérsékletváltozásnak ellenálló, nem korrodáló szilícium hajszálrugót erősítettek a billegőkerékre, amelynek féllengésszáma 25.200 óránként. Vásárlást követően 5 teljes évig a Longines gyári garanciáját élvezhetjük.