Újdonságok

MONTBLANC MARIA CALLAS KÜLÖNLEGES KIADÁS

100 éve született az operaházi primadonnák megkérdőjelezhetetlen királynője, az isteni Callas. Töretlen hírnevére jellemző, hogy a cikk írásának heteiben forog az életéről szóló film Budapesten, Angelina Jolie főszereplésével. Mi lenne hát aktuálisabb a szopránénekesnőnél, aki megélte a szerelmet, a megcsalatást, és elszenvedte a korai halált – a színpadon és a való életben egyaránt?

Montblanc Maria Callas Special Edition

Az elnyomó hatalom katonái ellen harcba induló népe elé lép ki a druida főpapnő, hogy az istenek segítségét kérje a sikeres csatához. Azonban az ellenséget titkos szerelme, gyermekeinek apja vezeti. Pár perce tudta csak meg azt is, hogy rendjéhez tartozó egyik fiatal lány éppen megszökni készül a szeretett férfivel.

Így kezdődik Bellini Norma című operája, amelynek címszerepében megismerte az operajáró közönség Maria Callast. A híres Casta Diva (kb. Szeplőtelen istennő) áriája közben ellentétes érzelmek kavarognak Normában, egyszerre érez szerelmet, bosszúvágyat és mardosó féltékenységet, miközben aggódik is saját népe sorsa iránt.

Maria Callas Norma szerepében Amikor ellenségeim abbahagyják a huhogást, tudom karrierem véget ért

Természetesen a világ legnagyobb operaházainak színpadáig hosszú út vezetett. Görög bevándorlók gyermekeként született 1923-ban New Yorkban. Alapvető élménye lett a kirekesztés és a nélkülözés. Jelentős túlsúllyal küzdő tinédzserként anyjával Athénba mennek, itt éri őket a II. világháború. Zenét tanul és énekével a katonákat szórakoztatja. A csekély ellenszolgáltatásból családját tudja támogatni.

New Yorkba a magyar szabadságharc idején, 1956 októberében tér vissza. A Metropolitan Operába már dívaként és 30 kilót leadva nádszál derékkal érkezik. Felkerül a Time magazin címlapjára, egyedüli nőként abban az évben.

Maria Callas a Time címlapján 1956-ban

Sikerei csúcsán megismerkedik korának másik görög hírességével, a nemzetközi befektető és flottatulajdonos Onászisszal. 10 éven át tart a szerelem, végül a férfi Jackie Kennedy – az amerikai elnök özvegye – kedvéért szakít vele. Callas visszavonultan él ezt követően Párizsban.

Montblanc Maria Callas Special Edition Töltőtoll

Bellini Normája a halált választja és követi a máglyára szerelmét annak ellenére, hogy az megcsalta. Maria Callast nem sokkal Onászisz halála után máig nem tisztázott körülmények között eszméletlen állapotban találják lakásán. Még aznap meghal a kórházban, hamvait az Égei-tengerbe szórják.

2023 októberében a Montblanc a Muses (Múzsák) kollekciójának legújabb kiadásaként a kulturális ikon és operaházi legenda, Maria Callas előtt tiszteleg. A kollekció korábban olyan színésznőknek állított emléket, mint Ingrid Bergman, Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe.

Montblanc Maria Callas Special Edition Töltőtoll és golyóstoll

A tradicionális töltőtoll mellett rollertoll és golyóstoll is a kollekcióba került. Mindegyik formája az énekesnő irigyelt alakját idézi kecses megjelenésével.

Callasra történő utalások persze nem merülnek ki ennyiben. Az íróeszközök esztétikai jellemzője ugyanazt az eleganciát és könnyedséget sugározza, amely a kortársakat is rabul ejtette. A luxustermékeket előállító gyártó igyekezett visszaadni Callas személyes választásait is a ruhadarabok és ékszerek terén.

Montblanc Maria Callas Special Edition Töltőtoll és golyóstoll

A tollak türkizkék bevonata a szoprán kedvenc színére utal, melyet a türkiz nevű ásvány formájában is szívesen viselt nyakékként.

A kupak klipszének végén látható kék kő kedvenc virágának, a rózsának szirmát idézi, miközben színe az Égei-tengert juttatja eszünkbe a görög partoknál.

A kupak csíptetőjén az Égei-tenger színét idéző kő

A tollszár végén látható mintázat egy babérkoszorú leveleit ábrázolja, Ilyet viselt Callas több alkalommal is Norma szerepében, és ezt láthatjuk a korabeli lemezfelvételek borítóján is. A babérkoszorú alatt Maria Callas aláírása olvasható.

Golyóstoll babérlevél mintázattal

A töltőtoll 14 karátos, ródiummal bevont tömör arany tollhegyén a díva igéző macskaszemét látjuk, alatta a „La Divina” vagyis az isteni feliratot. Ez egyike volt a lelkes rajongók által neki választott beceneveknek.

Színarany tollhegy La Divina felirattal

A töltőtollból, rollertollból és golyóstollból álló kollekciót türkizkék jegyzetfüzet teszi teljessé.

Jegyzetfüzet